de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Pentru foarte multe persoane, „sarea în bucate” este o necesitate. Dincolo de obiceiul de a adăuga prea multă sare în preparatele culinare, cele mai recente studii arată că reducerea chiar și a cantităților permise este de natură să scadă riscul de deces din toate cauzele.
Efect similar medicamentelor pentru tratarea hipertensiunii
Utilizarea unei cantități mai reduse de sare în mâncare poate părea un „atentat” la gustul alimentelor, dar specialiștii atrag atenția că acest obicei, introdus treptat, aduce beneficii enorme sănătății. Un studiu recent, publicat de revista Annals of Internal Medicine, arată că utilizarea unui înlocuitor de sare la gătit este asociată cu un risc mai scăzut de deces prematur din orice cauză - și în primul rând din pricina bolilor cardiovasculare. „Putem oferi dovezi că reducerea adaosului de sare sau folosirea unor înlocuitori sunt metode eficiente pentru îmbunătățirea rezultatelor cardiovasculare atunci când sunt utilizate pe termen lung”, detaliază autorul principal al cercetării, Loai Albarqouni, profesor la Universitatea Bond, din Queensland, Australia. Substituirea sării a fost, de asemenea, legată de o reducere a sodiului în urină și a tensiunii arteriale, cu un efect similar cu cel al medicamentelor pentru hipertensiune. Potrivit rezultatelor unor cercetări anterioare, reducerea la sub cinci grame pe zi a aportului de sare pe zi pentru adulți diminuează riscul de accident vascular cerebral și de atac de cord. Studiul este o revizuire sistematică a unor analize extinse, controlate, care au totalizat observații asupra unui număr de 35.251 de participanți din toată lumea.
Ajustarea cantității în cazul copiilor
Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au decis să reducă aportul global de sare cu până la 30% până în 2025. Măsura a fost identificată drept una dintre cele mai eficiente măsuri pe care țările le pot adopta pentru a îmbunătăți starea de sănătate a populației. Specialiștii atrag atenția că este foarte simplu să se depășească aportul zilnic, întrucât, pe lângă presărarea de sare la gătit, există sare de la alimentele procesate (semipreparatele, carnea procesată, șunca, salamul, brânza, snacks-urile sărate, tăițeii instant etc.), sau în alimentele consumate frecvent în cantități mari (cum ar fi pâinea și produsele din cereale prelucrate). Deși unii producători își reformulează rețetele, pentru a reduce conținutul de sare din produsele lor, acest aport zilnic rămâne mare, iar progresul măsurilor este încă lent. În consecință, OMS recomandă inclusiv ca aportul de sare maxim recomandat pentru adulți să fie ajustat pentru copiii cu vârsta între 2 și 15 ani. Toate tipurile de sare care se consumă ar trebui să fie de tip iodată sau „fortificată” cu iod, aspect esențial pentru o dezvoltare sănătoasă a creierului la făt și la copil, precum și pentru optimizarea funcției mentale la oameni în general.
Cei mai buni înlocuitori naturali
Mai multe ierburi aromatice, condimente și ingrediente naturale pot înlocui sarea. Dulce și acidulat, oțetul de mere este un substitut foarte bun - poate fi folosit ca marinadă pentru cotlete de porc, amestecat în sosuri de salată și turnat peste legume. În plus, scade colesterolul. Coaja de portocală, de lămâie şi de lime sunt la îndemână pentru a reduce aportul de sare. O soluţie este să fie lăsate citricele în apa în care s-a dizolvat o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, timp de 15 minute, pentru a se neutraliza chimicalele. Coaja rasă de portocală, lămâie şi lime sunt ideale în salate, sosuri şi mâncăruri cu sau fără carne, în loc de sare. Și piperul este un înlocuitor perfect pentru sare. La rândul lor, ierburile aromatice se numără printre cele mai bune alternative: pătrunjelul verde este folosit cu succes în bucătăria modernă, coriandrul, busuiocul, ienibaharul, menta, tarhonul și leuşteanul dau un gust atât de bun mâncărurilor, încât aproape nu se observă că lipsește sarea și se folosesc atât proaspete, cât și uscate, chimenul pisat şi trecut prin sită poate înlocui sarea în mod plăcut şi aromatizează o porție de legume fierte, cimbrul îmbunătăţeşte mult gustul preparatului când este presărat peste friptură la grătar şi carne înăbuşită, boabele de muștar, ceapa, usturoiul, ghimbirul și nucșoara pot da un gust deosebit mâncărurilor, fiind renumite pentru capacitatea de a compensa aportul redus de sare în preparate.
Obiceiuri bune de fiecare zi
Pe lângă politicile și strategiile guvernamentale care ar trebui să creeze medii care să permită populației să consume cantități adecvate de alimente sigure și nutritive, fără sare în exces, consumul de sare la domiciliu poate fi redus prin câteva obiceiuri bune de fiecare zi: neadăugarea de sare în prepararea meniurilor, înlăturarea solniței de pe masă, limitarea consumului de snacks-uri, alegerea produselor alimentare cu conținut mic de sodiu, educarea copiilor astfel încât aceștia să înceapă din timp adoptarea unei alimentații cu conținut scăzut de sare.