Main menu

header

982 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Un studiu uimitor al cercetătorilor de la Universitatea din California de Sud a descoperit că măsura în care adolescenții se implică în ceea ce oamenii de știință numesc gândire transcendentală - implicațiile mai largi și semnificațiile mai profunde ale experiențelor - prezice nu numai dezvoltarea rețelelor-cheie ale creierului, ci și sentimentul de identitate și chiar satisfacția de viață, chiar și mulți ani mai târziu.

Dezvoltă rețelele de control executiv din creier

Adolescența este o perioadă de schimbare și de creștere profundă, care implică deopotrivă transformări fizice și ale creierului, care trece printr-un proces dramatic de remodelare. Oamenii de știință americani au evaluat ce influențează cursul acestui proiect de renovare neuronală și ce beneficii are gândirea transcedentală asupra evoluției adolescenților. Concret, există momente în care cele două rețele importante ale creierului - mod implicit, asociată cu gândirea direcționată intern, și control executiv, orientată spre obiective - colaborează. Aici intervine gândirea transcedentală. De exemplu, dacă un adolescent urmărește un documentar despre un activist, dincolo de detaliile imediate ale poveștii poate interveni reflectarea la teme mai mari - ce determină pe cineva să-și susțină convingerile, cum poate o persoană să facă diferența în comunitatea sa, cum se poate îmbunătăți lumea în care trăiește… Prin implicarea în aceste tipuri de întrebări orientate spre un sens mai înalt, mai degrabă decât doar spre „aici și acum”, adolescentul nu doar gândește transcendental, ci își dezvoltă rețelele de control executive din creier.

Generează o formare mult mai avansată a stimei de sine

Potrivit rezultatelor studiului clinic derulat de experții americani, adolescenții care manifestă gândire transcedentală prezintă o formare mult mai avansată a identității chiar și ani mai târziu, ceea ce implicit generează un grad mult mai mare de satisfacție în viață, cu componente foarte importante la această vârstă: față de ei înșiși, de relațiile lor și de activitățile lor educaționale. Experții au constatat faptul că gândirea transcendentală în adolescență dezvoltă un sentiment mai clar de sine și o mai mare împlinire în plan general. Mai mult, această cascadă de dezvoltare nu a ținut cont de diferențele dintre statutul socio-economic, demografie sau chiar scorurile IQ ale adolescenților care au participat la teste. Oamenii de știință punctează faptul că înclinația tipică a adolescenților pentru a pune întrebări, a filosofa și a se gândi la întrebările „mari” ale vieții nu este doar o fază, ci servește de fapt unui scop important în modelarea creierului și în pregătirea pentru o dezvoltare mintală și de individualitate sănătoasă la vârsta adultă.

Cultivarea gândirii transcedentale a adolescenților generează creiere mai sănătoase și cetățeni mai implicați

Etica îmbunătăţeşte individualitatea

Din perspectiva gândirii transcedentale, fiecare persoană are atât o viață individuală, cât și una de relații cu ceilalți. Etica, prin urmare, este un element important în îmbunătățirea individualității. Recunoașterea celor patru transcendentale filosofice ajută un grup social să funcționeze excelent, iar pe oameni să trăiască vieți mai fericite și sunt dimensiuni înalte ale experienței umane: cea intelectuală vizează adevărul, cea estetică frumusețea, cea morală bunătatea, iar cea spirituală unitatea. Potrivit experților americani, în cazul adolescenților care manifestă gândire transcedentală, practicile educaționale, cum ar fi învățarea comunitară orientată spre civism și programele care încurajează tinerii să ia atitudine față de probleme societale complexe pot fi deosebit de benefice pentru dezvoltarea creierului și implicit a individului.