de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în 2050, aproape 2,5 miliarde de oameni vor avea un anumit grad de pierdere a auzului și cel puțin 700 de milioane vor necesita reabilitare a acestui simț esențial. Specialiștii explică motivele principale pentru care intervine această dizabilitate și care sunt metodele moderne de tratament.
Zgomotul și chimicalele de la locul de muncă
Peste 1 miliard de adulți tineri sunt expuși în prezent riscului de pierdere permanentă a auzului. La rândul lor, vârstnicii sunt foarte vulnerabili, întrucât îmbătrânirea este principalul factor al pierderii auzului, bărbații fiind mai predispuși decât femeile. Iar pentru generația activă, pierderea auzului poate fi înregistrată și din motive tipice locului de muncă. De pildă, expunerea la zgomote puternice: fabricile, pistele de avioane și restaurantele aglomerate pot deveni zgomotoase. În cazul celor 22 de milioane de americani care lucrează în medii zgomotoase, un sondaj a constatat că aproape o treime a suferit pierderea auzului la una sau la ambele urechi. De asemenea, cercetările au evidențiat faptul că peste 10 milioane de lucrători numai din SUA sunt expuși la substanțe chimice ototoxice la locul de muncă. Acestea - solvenți, anumite produse farmaceutice și unele metale, plumbul, compușii de mercur și de staniu - fac pierderea auzului mai probabilă decât zgomotele puternice. După o consultație de specialitate, medicul poate stabili tratamentul de urmat - procedură chirurgicală, aparat auditiv sau implant cohlear.
Lovitură la nivelul osului temporal
O lovitură puternică în cap poate contribui la pierderea auzului. Fracturarea osului temporal, care adăpostește urechea medie și internă, dar chiar și o traumă mai puțin gravă pot avea acest rezultat. În același timp, o cauză importantă a pierderii auzului poate fi administrarea anumitor medicamente. Potrivit literaturii de specialitate, există peste 200 de formule medicamentoase care pot contribui la pierderea auzului temporară sau permanentă ori tinitus (țiuit în urechi). Aceste medicamente sunt cunoscute sub denumirea de „ototoxine” și includ analgezice obișnuite, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, unele diuretice, antibiotice și medicamente anticancer. Și în aceste cazuri, medicul stabiliește deopotrivă cauza și tratamentul de urmat, în cazul multor medicamente simpla renunțare la acestea având ca efect restaurarea auzului.
Boli și infecții
O infecție cronică a urechii poate afecta auzul și este ceva mai des întâlnit la copiii mici. Alte boli care pot cauza probleme de auz includ oreionul, rujeola, gripa, meningita, varicela, encefalita, virusul West Nile. Din fericire, multe dintre aceste infecții pot fi prevenite prin vaccinare. O tumoră benignă, cu creștere lentă, care se dezvoltă în jurul nervilor ce controlează echilibrul și auzul, poate determina pierderea acestui simț, de obicei doar la o ureche. Pe de altă parte, există multe boli cronice care au fost asociate cu pierderea auzului. Dintre acestea se remarcă afecțiunile cardiovasculare, diabetul, bolile renale, depresia și Alzheimer. De asemenea, poate surveni și o pierdere bruscă a auzului, de obicei la o singură ureche, care este adesea inexplicabilă. O vizită la medic va determina cauza, de regulă prin eliminare, și va stabili tratamentul de urmat. Pierderea auzului poate fi din naștere. Acest lucru este valabil pentru aproximativ unul din 1.000 de copii născuți, ceea ce îl face cel mai frecvent defect congenital din țările dezvoltate. Aproximativ jumătate din aceste cazuri sunt generate de mutații genetice, iar majoritatea celorlalte sunt cauzate de infecții virale.
Obiceiuri dăunătoare
Pierderea auzului este motiv serios de îngrijorare pentru oricine. De aceea este important să se știe despre faptul că purtatul excesiv al căștilor nepotrivite, prin care muzica intră în ureche la niveluri de sunet foarte înalte, peste 85 de decibeli, poate genera pierderea auzului, întrucât este o dublă agresiune prelungită. Specialiștii recomandă un nivel confortabil de ascultare și pauze între reprizele de conectare la sursa de muzică. În plus, pierderea auzului poate surveni și după un concert foarte zgomotos, întrucât urechile sunt supuse unor sunete prea puternice pentru mai multe ore. Un alt motiv pentru pierderea auzului, din fericire tot reversibil, este acumularea de ceară, care blochează canalul urechii. Vizita la medic poate îndepărta problema, cu ajutorul instrumentelor medicale speciale.