de Georgiana Mihalcea
Indicele HOMA (Homeostasis Model Assessment) este un instrument utilizat pentru evaluarea rezistenței la insulină și funcția celulară a acesteia. Testul furnizează informații valoroase despre metabolismul glucozei, fiind utilizat în diag- nosticarea și gestionarea afecțiunilor precum diabetul zaharat și sindromul metabolic. Folosirea acestuia în practica medicală poate îmbunătăți astfel sănătatea și calitatea vieții pacienților.
Rezistența la insulină este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare
Indicele HOMA poate fi utilizat pentru diagnosticul și monitorizarea diabetului zaharat de tip II. Valorile crescute ale HOMA-IR sunt asociate cu rezistența la insulină, o caracteristică comună a diabetului zaharat de tip II. Rezistența la insulină este, de asemenea, un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare. Evaluarea HOMA-IR poate ajuta la identificarea pacienților cu risc crescut de complica- ții la nivelul inimii și vaselor de sânge. Astfel, în managementul diabetului zaharat și al altor afecțiuni metabolice, această investigație poate fi utilizată pentru a ghida strategiile terapeutice.
Interpretarea corectă a rezultatelor este crucială
Interpretarea corectă a valorilor indicele HOMA este crucială pentru ghidarea deciziilor terapeutice și managementul sănătății. Valorile crescute ale HOMA-IR indică o rezistență la insulină crescută și, implicit, un risc mai mare de diabet zaharat de tip II și complicații asociate. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare și alți factori în interpretarea rezultatelor, cum ar fi vârsta, sexul, etnia și prezența altor afecțiuni medicale.
Indică o stare de inflamație
Fabius Antal, antrenor personal și consultant wellbeing, este de părere că această analiză ar trebui să devină obligatorie în țara noastră. „Cu toții ar trebui să mergem să ne facem analiza de sânge care se numește HOMA și pe baza ei ne vom da seama cât de aproape sau de departe suntem de a dezvolta foarte multe probleme de sănătate, inclusiv diabet. Mi-ar plăcea ca această analiză să fie inclusă în analizele anuale, pentru că Guvernul ar salva mult mai mulți bani pe termen lung”, scrie Fabius Antal pe pagina sa de Facebook. „Sunt persoane care mănâncă foarte prost și nu dezvoltă diabet, dar dezvoltă ficat gras, hipertensiune arterială și multe altele. Predispoziția pentru aceste boli poate fi ținută sub control și acest test indică o stare de inflamație care intră constant în viața noastră, doar că noi nu o simțim”, precizează consultantul.
Reducerea valorilor HOMA-IR poate fi un obiectiv terapeutic important în îmbunătățirea sensibilității la insulină și controlul glucozei
Riscul de moarte subită este de cinci ori mai mare la pacienţii cu diabet zaharat
Rezistenţa la insulină reprezintă o afecţiune în care organismul produce substanţa, dar ţesuturile, în special cele musculare, hepatice şi adipoase, sunt insensibile la ea, astfel încât este necesară insulină suplimentară pentru a transporta glucoza în celule. Pentru a compensa această rezistenţă, celulele insulare beta ale pancreasului produc insulină suplimentară de-a lungul multor ani. Dacă indicele HOMA este mărit, persoana în cauză ar putea suferi de o serie de tulburări metabolice ce identifică persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip II. Astfel, prezența sindromului metabolic arată un risc de trei ori mai mare de apariție a bolii coronariene și a accidentului vascular cerebral, dublând mortalitatea din aceste cauze. Riscul de moarte subită este de cinci ori mai mare la pacienții cu diabet zaharat și de două-trei ori mai mare la pacienții cu sindrom metabolic.