Main menu

header

983 15 1de Georgiana Mihalcea

Ortorexia este o preocupare patologică pentru alimentația sănătoasă. Deși nu e încă recunoscută oficial ca o tulburare de alimentație în manualele de diagnostic, termenul este folosit pentru a descrie un comportament alimentar compulsiv și excesiv, care poate avea un impact negativ asupra sănătății și calității vieții unei persoane. Nutriționistul Wasim Nazer (medalion), de la Clinica Masay, spune că este important ca persoanele cu suspiciunea de ortorexie să solicite ajutor profesional. Cu tratament adecvat și sprijin, mulți oameni pot învăța să gestioneze obsesiile legate de alimentație și să își îmbunătățească relația cu mâncarea și cu propria lor sănătate.

„Semnele sunt: restrângerea severă a dietei, autocritica, pierderea în greutate sau slăbirea excesivă”

- Cum se definește ortorexia?

- Ortorexia este un termen utilizat pentru a descrie o obsesie excesivă pentru mâncarea sănătoasă. Persoanele care au acest comportament sunt acaparate de ideea de a mânca alimente pe care le consideră sănătoase în mod excesiv, adesea evitând complet alimentele procesate sau cele considerate nesănătoase. Această preocupare excesivă poate afecta negativ viața socială, emoțională și mentală a individului. Această tulburare de alimentație nu este încă recunoscută oficial în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM), dar este tot mai des întâlnită în practica clinicienilor. Deși adesea subestimată sau trecută cu vederea, poate avea consecințe grave asupra sănătății mentale și fizice.

- Care sunt principalele semne?

- Deși este firesc să analizați cu atenție alimentele consumate, ortorexia se distinge prin nivelul său de extremitate. O persoană cu o asemenea tulburare petrece mult timp pregătindu-și mesele. Semnele distinctive pot arăta diferit de la o persoană la alta, printre ele se numără: obsesia excesivă de a consuma alimente sănătoase, restrângerea severă a dietei, autocritica, pierderea în greutate sau slăbirea excesivă. Aș mai adăuga și obsesia pentru citirea etichetelor și a listelor de ingredient, precum și renunțarea la grupuri mari de alimente, uneori în progresie cum ar fi toți carbohidrații, toate cerealele, toate lactatele, toată carnea, tot zahărul etc.

„Poate cauza anemie, probleme digestive, dereglări hormonale și malnutriție”

983 15 2- Ce spun studiile de specialitate?

- Un studiu realizat în România, publicat în Revista de Cercetare și Intervenție Socială, a arătat că persoanele care suferă de ortorexie au un nivel mai mare de anxietate și depresie. Un alt studiu, realizat în Europa de cercetătorii de la Universitatea din Berlin, a constatat că persoanele care suferă de ortorexie au un nivel mai mare de stres și o calitate mai scăzută a vieții. Studiile asupra efectelor fizice generate de ortorexie sunt limitate. La baza acestei tulburări se află o dietă restrictivă, alimentele considerate nesănătoase de persoană fiind excluse în toatalitate, spre exemplu grăsimile. O dietă restrictivă poate cauza anemie, probleme digestive, dereglări hormonale și malnutriție. Toate aceste efecte pot fi extrem de dăunătoare organismului și trebuie să fie tratate corespunzător.

- Unde se termină stilul de viață sănătos și unde începe tulburarea?

- Diferențierea exactă între un stil de viață sănătos și prezența unei tulburări poate fi uneori dificilă și depinde de mai mulți factori, inclusiv de contextul individual. Un stil de viață sănătos implică obiceiuri și alegeri care promovează bunăstarea generală și prevenirea bolilor, cum ar fi alimentația echilibrată, exercițiile regulate și gestionarea stresului. În schimb, tulburarea poate fi definită ca prezența unor simptome sau afecțiuni care afectează funcționarea normală a corpului. Linia dintre cele două poate fi uneori subiectivă și poate varia de la o persoană la alta. Este important să acordați atenție semnelor și simptomelor care pot indica prezența unei boli și să consultați un profesionist medical pentru evaluare și sfaturi personalizate.

„Cei mai predispuși sunt bolnavii de inimă, de diabet ori de cancer”

- Ce categorii de oameni sunt mai predispuse?

- Există anumite categorii de oameni care sunt mai predispuși să dezvolte anumite boli sau afecțiuni, iar acestea pot include: persoanele cu istoric familial de anumite boli sau afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau cancerul. Aș menționa și pe cei cu anumiți factori de risc, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația necorespunzătoare sau lipsa activității fizice. Lista continuă cu pacienții cu unele condiții medicale preexistente sau cronice, precum obezitatea, hipertensiunea arterială sau niveluri crescute de colesterol. Predispuse la ortorexie sunt și persoanele cu anumite caracteristici demografice, precum vârsta înaintată sau apartenența la anumite grupuri etnice care pot avea o predispoziție genetică pentru anumite afecțiuni. Extrem de atenți la ce alimente consumă pot fi și oamenii expuși la anumiți factori de mediu nocivi, cum ar fi poluarea aerului sau substanțele chimice toxice.

- Există o cale de a preveni această tulburare de comportament alimentar?

- Nutriționistul poate educa pacientul cu privire la alimentația echilibrată și sănătoasă și să îi ofere informații despre pericolele excesului de restricție alimentară. Astfel, se recomandă identificarea și înțelegerea factorilor care duc la ortorexie. Specialistul poate încuraja pacientul să adopte o abordare mai flexibilă față de alimentație și să își permită să se bucure de diverse alimente în mod moderat. Acesta trebuie să ofere consiliere și suport emotional, ajutând pacientul să gestioneze anxietatea și stresul legate de alimentație și să dezvolte abilități sănătoase. De asemenea, se recomandă monitorizarea progresului pacientului și ajustarea planului de tratament în funcție de nevoile și evoluția acestuia.

Conform unui studiu din noiembrie 2023, aproximativ 3 din 10 participanți au prezentat semne ale acestei tulburări

„Accesul la informații nutriționale și la diete restrictive poate alimenta preocuparea excesivă pentru alimentația sănătoasă“

„Este important să urmaţi un regim alimentar echilibrat şi variat“

- Ce și cât ar trebui să mâncăm pentru a rămâne sănătoși?

- Pentru a rămâne sănătoși trebuie să mențineţi o stare de sănătate bună, este important să urmaţi un regim alimentar echilibrat și variat, care să furnizeze corpului vostru toți nutrienții de care are nevoie. Trebuie să consumaţi o varietate de fructe și legume proaspete, de preferință în fiecare zi, pentru a obține vitamine, minerale și fibre esențiale. Este bine să includeţi surse de proteine în dieta voastră, cum ar fi carne slabă, pește, ouă, leguminoase. Nu uitaţi nici să alegeţi carbohidrați complecși, precum cereale integrale, orez brun, paste integrale și pâine integrală, care furnizează energie pe termen lung. Grăsimi sănătoase, cum ar fi cele găsite în nuci, semințe, ulei de măsline și pește gras nu trebuie să lipsească din alimentația voastră; dar să limitaţi consumul de grăsimi saturate și grăsimi trans. Trebuie să vă asiguraţi că beţi suficientă apă în fiecare zi pentru a menține hidratarea adecvată a corpului. Porțiile să fie mereu moderate, să evitaţi excesul. Ca ultim sfat, e bine să încercați să diversificați alimentația pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți.