Main menu

header

983 13 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În valoare de peste 13 miliarde de dolari la nivel global, după cum arată datele IWSR Drinks Market Analysis, piața băuturilor cu nivel scăzut de alcool sau fără alcool este înfloritoare. Mai mult, cei care au lansat produsele din această categorie afirmă că aceste băuturi numite „funcționale” nu doar potolesc setea și sunt gustoase, ci au și numeroase beneficii pentru sănătate.

Foarte bine primite de tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani

Unul dintre trendurile cele mai îmbucurătoare, mai ales în rândul tinerilor, este scăderea consumului de băuturi alcoolice. Accentuată de pandemie, dar începută anterior, date fiind semnalele frecvente de alarmă trase de oamenii de știință în legătură cu efectele devastatoare asupra organismului a excesului de alcool, această tendință a stârnit imaginația producătorilor, care au observat ce se întâmplă în industria cosmetică, unde consumatorii caută nu doar produse de înfrumusețare, ci care să aibă și acțiune benefică, și au trecut la producerea de băuturi care au gust bun, potolesc setea și, foarte important, generează beneficii pentru sănătate. Ca urmare, din 2018 până acum, această piață a crescut la nivel mondial cu peste 5 miliarde de dolari. Daniya Stewart, directorul general al Dry Drinker, un magazin online de băuturi fără alcool, afirmă că aceste produse sunt foarte bine primite de tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani: „Forma lor de socializare nu este condusă în baruri, pub-uri, cluburi de noapte, așa cum era înainte, ci este bazată mai mult pe experimentare”.

Beneficii pentru sănătate și energizare

Pentru a atrage noii consumatori, chiar și companiile renumite pentru producția de alcool își extind oferta… fără alcool. În acest tablou general, băuturile „funcționale” ocupă o cotă tot mai mare de piață și reprezintă acum aproximativ 10% din piața totală a băuturilor nealcoolice numai în SUA. Dash Lilley, co-fondatorul companiei de băuturi nealcoolice Three Spirit, afirmă că este greu de stabilit o definiție exactă, dar este vorba despre băuturi care „fac ceva”. Unele dintre cele mai vechi sunt ceaiul și cafeaua, dar noua definiție nonalcoolică și fără cofeină reflectă tendința în creștere spectaculoasă de a include ingrediente pe bază de plante, despre care companiile garantează că oferă beneficii pentru sănătate și energizează.

Euromonitor estimează că vânzările globale de băuturi „funcţionale“ vor creşte cu 7% în fiecare an până în 2027

Ingrediente exotice - schisandra, aloe vera, ashwagandha

Băuturile „funcționale” apar tot mai frecvent în supermarketuri și magazine specializate, cu ingrediente din ce în ce mai exotice și marketing axat pe wellness. De exemplu, există „elixiruri” de ciuperci, comercializate ca băuturi naturale pentru îmbunătățirea energiei, produse cu mai mult de 60 de ingrediente - inclusiv schisandra, despre care se spune că imită sentimentul de relaxare pe care băutorii îl primesc de la bere, vin și spirtoase. Harry Cooke, care a lansat o nouă bere „funcțională”, a folosit ingrediente precum ciupercile „coamă-de-leu”, ashwagandha și un aminoacid din ceaiul verde. Producătorul garantează că băutura rezultată are un gust similar cu o bere obișnuită. De asemenea, Henry Chen, fondatorul și CEO-ul ALO Drink din California, a lansat o linie de băuturi făcute cu aloe vera.