Main menu

header

983 14 3de Georgiana Mihalcea

Radonul este un gaz radioactiv, invizibil, inodor, eliberat în mod natural din roci, sol și apă. Acesta poate pătrunde în case și clădiri prin mici crăpături sau găuri și se poate acumula în aer. În timp, inhalarea unor niveluri ridicate de radon poate să provoace cancer pulmonar. În ciuda asocierii cu fumatul, 15%-20% dintre cazurile noi apar la nefumători, majoritatea fiind persoane în vârstă de 40-50 de ani care nu au fumat niciodată.

Este cauza principală pentru 15% dintre cazurile diagnosticate

Experții din SUA sunt de părere că expunerea la radon ar fi de vină pentru această creștere alarmantă. Radonul pătrunde în case prin crăpăturile din podele, pereți și fundație, reprezentând un risc pentru sănătate. Inhalarea sa crește riscul de cancer pulmonar. Gazul radioactiv poate să persiste în locuințe și în plămâni fără a fi detectat în absența unui test specific. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume. De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

Oamenii nu sunt pe deplin conștienți de riscuri

Statisticile OMS arată că acest gaz este principalul factor de cancer pulmonar pentru nefumători și a doua cauză de risc pentru fumători. Acesta contribuie la 3%-14% din cazurile de cancer pulmonar, în funcție de nivelul de radon și prevalența fumatului. Combinația de expunere la radon și fumat este deosebit de periculoasă pentru plămâni. Însă, oamenii nu sunt conștienți de existența acestui gaz și nici de pericolul său, de aceea, majoritatea nu au testat nivelul de radon din locuință. „Orice persoană poate dezvolta cancer pulmonar și ar trebui să fim conștienți și preocupați de expunerea la radon, deoarece se crede că este una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la cei care nu au fumat niciodată  și există ceva ce putem face pentru a ne reduce riscul”, a declarat doctor David Carbone, specialist în oncologia toracică și director al Centrului de oncologie toracică OSUCCC-James.

Tinerii sunt din ce în ce mai afectați

Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, dar ratele cresc și în rândul nefumătorilor. Cele mai frecvente simptome sunt: oboseală, tuse frecventă, dureri în piept, respirație șuierătoare și tuse cu sânge, iar ele trebuie investigate indiferent de vârstă, deoarece rata de vindecare este de 90%-95%, dacă este descoperit în stadiile incipiente. „Sănătatea dumneavoastră și sănătatea familiei dumneavoastră sunt cele mai importante lucruri pe care le aveți. Insistați cu adevărat pentru a vă face cunoscute preocupările dacă simptomele nu se rezolvă, chiar dacă nu vă încadrați în „imaginea” tipică a cancerului pulmonar. Ar putea să vă salveze cu adevărat viața”, recomandă medicul David Carbone.

În 16 județe din România s-au înregistrat niveluri de radon care depășesc pragul admis, cu o medie de concentrație de radon de aproape trei ori mai mare decât media națională

OMS propune metode eficiente de reducerea expunerii la acest gaz

Organizația Mondială a Sănătății susține că există metode bine testate, durabile și eficiente din punct de vedere al costurilor pentru prevenirea pătrunderii radonului în clădirile noi și reducerea radonului în locuințele existente. Prevenirea radonului ar trebui luată în considerare atunci când se construiesc noi structuri, în special în zonele în care acest gaz are nivel ridicat. În multe țări din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii și China, includerea măsurilor de protecție în clădirile noi este inclusă în codurile de construcție. Oamenii de știință recomandă, de asemenea, teste simple pentru măsurarea radonului în casă locuințe, școli și locuri de muncă, deoarece expunerea la acest gaz poate fi la fel de periculoasă în aceste clădiri ca în subsolul caselor. În plus, autoritățile sugerează și instalarea unui sistem de remediere a radonului în afara casei, creșterea fluxului de aer și etanșarea fisurilor pentru reducerea expunerii.