de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Așa-numita vitamină U nu este o adevărată vitamină, ci un derivat al aminoacidului metionină, un compus din sucul de varză. Pe lângă formularea de supliment, această vitamină se găsește în mod natural în legumele crucifere - varză, broc- coli, varză de Bruxelles și kale.
Tratament potențial pentru ulcerul peptic
Vitamina U este cel mai adesea promovată ca un tratament pentru ulcerul peptic, ca și pentru a îmbunătăți digestia și a proteja în fața alergiilor alimentare. Când vitamina U a fost cercetată inițial, în anii 1950, unele studii au sugerat că un consum de 1 litru de suc de varză pe zi a ajutat ulcerul să se vindece de cinci ori mai repede decât terapia standard disponibilă la acea vreme. Concret, această vitamină stimulează formarea mucoasei gastrice protectoare, servește ca antioxidant și acționează benefic în multe reacții importante, sprijinind vindecarea normală a stomacului. De asemenea, articolele de specialitate consemnează în dreptul acestui compus întărirea imunității și scăderea nivelului colesterolului.
Diminuează severitatea leziunilor renale
Potrivit rezultatelor unor cercetări aflate în stadiu incipient, vitamina U este benefică pentru rinichi și plămâni. Un studiu pe animale de laborator a evidențiat capacitatea acestui compus de a diminua severitatea unor leziuni renale - unul dintre cele mai importante efecte constatate a fost cel de reducere a nivelului inflamației. De asemenea, testele pe animale sugerează că vitamina U poate ajuta la reducerea daunelor pulmonare rezultate din crizele de epilepsie. Pe de altă parte, anumite cercetări sugerează că vitamina U ar putea preveni crearea de celule adipoase și reduce nivelurile de trigliceride, iar prin antioxidanții pe care îi furnizează organismului, poate contribui la reducerea nivelului radicalilor liberi, a căror acumulare în exces are potențialul de a favoriza instalarea unor boli cronice.
Vitamina U ajută la scăderea colesterolului
ATENŢIE! Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice, vitamina U poate provoca iritații ale ochilor, pielii sau plămânilor dacă intră în contact direct cu aceste organe
Oferă protecţie împotriva razelor UV nocive
Cercetările derulate până în prezent mai menționează efectul hepatoprotector al acestei vitamine - un studiu pe animale de laborator a evidențiat faptul că vitamina U a ajutat la inversarea unei părți din afectarea ficatului cauzată de un medicament anticonvulsii, iar o altă cercetare, pe animale de laborator, a evidențiat potențiale efecte benefice ale acestui compus în cazuri de ciroză. În același timp, există unele studii care relevă faptul că vitamina U poate oferi o anumită protecție împotriva razelor ultraviolete nocive ale Soarelui și poate accelera vindecarea rănilor, prin închiderea mai rapidă a acestora. Ca urmare, companiile de cosmetice adaugă compusul care poartă numele de vitamina U în anumite creme, seruri, măști de față, întrucât s-a descoperit și că poate stimula producerea de colagen, ceea ce întârzie îmbătrânirea. Din cauza cercetărilor limitate, recomandările privind dozele de vitamina U nu au fost încă stabilite.