de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Deși bolile dermatologice sunt în mare parte nonletale, acestea contribuie în mod substanțial la povara sănătății publice globale, dat fiind impactul asupra sănătății mintale, calității muncii și a vieții de zi cu zi, din cauza disconfortului și a stigmatizării sociale. Cercetări recente sugerează că microbiomul intestinal, care joacă un rol semnificativ în progresia diferitelor tipuri de afecțiuni, este, de asemenea, un factor determinant în dezvoltarea și progresia bolilor dermatologice.
Peste 1.000 de microorganisme, peste trei milioane de gene bacteriene
Un studiu recent, publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, a examinat utilizarea probioticelor pentru a corecta disbioza microbiomului intestinal (dezechilibrul dintre bacteriile benefice și cele dăunătoare) ca tratament pentru diferite boli de piele. S-a descoperit că disbioza microbiomului intestinal afectează semnificativ dezvoltarea și progresia diferitelor boli cronice, iar pe direcția influenței acestuia în patogeneza și progresia bolilor dermatologice s-a emis ipoteza dezvoltării unor terapii pe bază de prebiotice, pornindu-se de la echilibrul microbiomului. Analiza efectuată în Polonia a evidențiat faptul că microflora intestinală este formată din peste 1.014 microorganisme, cu o greutate cumulativă similară cu a ficatului uman. În plus, peste trei milioane de gene bacteriene din microbiomul intestinal sunt responsabile pentru sintetizarea a numeroși metaboliți, dintre care unii sunt esențiali pentru sănătate.
Asociere cu dermatita atopică, psoriazis, acnee, alopecie
Cercetarea specialiștilor polonezi a inclus o examinare detaliată a rolului microbiomului intestinal în numeroase boli dermatologice, inclusiv dermatita atopică, psoriazis, acnee și alopecie. Rezultatele au arătat, de exemplu, că natura cronică a dermatitei atopice, în special persistența pruritului, în ciuda tratamentelor medicamentoase, cunoscută pentru reducerea calității vieții și legată de un risc crescut de depresie și anxietate, este puternic asociată cu disbioza microbiomului intestinal. Pe de altă parte, acest dezechilibru poate contribui la creşterea în greutate și joacă un rol în sindromul intestinului iritabil şi boala inflamatorie intestinală. De pildă, balonarea, crampele şi durerile abdominale pe care le experimentează multe persoane pot fi din cauza acestui dezechilibru al microflorei.
Este important în promovarea colesterolului „bun“
Tot mai multe cercetări evidențiază faptul că echilibrul microflorei intestinale este în directă legătură și cu alte sisteme importante ale organismului, influența sa trecând mult dincolo de sistemul digestiv, unde este localizată. Astfel, un studiu clinic recent, efectuat pe 1.500 de persoane, a concluzionat că microbiomul intestinal este important în promovarea colesterolului „bun” (HDL) şi controlul nivelului trigliceridelor. În același timp, anumite specii nesănătoase din microbiom pot contribui la apariţia bolilor de inimă, prin producerea unei substanţe toxice, numită trimetilamina N-oxid. În același timp, microflora intestinală poate afecta nivelul de zahăr din sânge - este concluzia la care a ajuns o cercetare care a constatat că diversitatea microbiomului intestinal scade brusc înainte de debutul diabetului de tip I, cu o creștere explozivă a speciilor de bacterii nesănătoase.