de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Oboseala psihică diminuează rezultatele antrenamentelor
O cercetare recentă a specialiștilor de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, a evidențiat faptul că epuizarea psihică poate ajunge să aibă impact negativ asupra performanțelor fizice și rezultatelor antrenamentelor la sală. Cercetătorii au observat că persoanelor supuse unor sarcini solicitante din punct de vedere psihic le era mai dificil să efectueze exerciții fizice, iar rezultatele au arătat că participanții la teste care erau obosiți mental s-au confruntat cu un sentiment crescut de efort în cadrul antrenamentelor.
Sănătatea precară a gravidei creşte riscul de complicaţii la naştere
Specialiștii de la Northwestern Memorial Hospital, din Chicago, au derulat o cercetare din care a reieșit că majoritatea complicațiilor la naștere sunt generate de problemele de sănătate ale gravidei, nu de vârsta viitoarei mămici. Specialiștii au identificat obezitatea, diabetul și hipertensiunea arterială ca fiind cele mai mari pericole atunci când vine vorba despre afectarea rezultatului unei sarcini - preeclampsie, eclampsie, nașteri premature și greutate mică a fătului. Problemele legate de vârsta gravidei reprezintă mai puțin de două procente din total.
Excesul de alcool subţiază materia cenuşie a creierului tinerilor
Cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est au efectuat un studiu care a relevat faptul că excesul de alcool în adolescență generează subțierea materiei cenușii din creier. Concret, adulții tineri cu antecedente de consum intens de alcool au prezentat o subțiere a cortexului cerebral, schimbare asociată cu neurotransmisia alterată. Materia cenușie, o componentă a creierului și a măduvei spinării, joacă un rol crucial în memorie, emoții și mișcare, ceea ce a determinat echipa de experți să considere că excesul de alcool în adolescență poate afecta serios capacitățile cognitive mai târziu în viață.
Liniile telefonice dedicate scad simptomele depresiei
Un nou studiu derulat în cadrul Universității Texas, din Austin, SUA, arată că apelul regulat a numere de telefon dedicate îi ajută cu adevărat pe cei care suferă de depresie. Cunoscut sub numele de „Sunshine Calls”, studiul a recrutat sute de adulți cu simptome depresive. După efectuarea testelor, s-a constatat în multe cazuri o scădere cu patru puncte a markerilor depresiei, care au coborât sub nivelul considerat nesigur. De asemenea, cercetarea a concluzionat că rezultatele cele mai bune le-au înregistrat persoanele care au sunat de minimum cinci ori și au stabilit o conexiune cu persoana cu care vorbeau.
City-break-urile în oraşe poluate expun la accident vascular cerebral
Un weekend într-un oraș mare poate fi distractiv, dar un nou studiu sugerează că chiar și o scurtă evadare de acest fel ar putea crește riscul de accident vascular cerebral, din cauza expunerii sporite la poluarea aerului. Cercetătorii de la Universitatea din Iordania au sintetizat date de la peste 18 milioane de cazuri de accident vascular cerebral și au evidențiat o corelație între nivelurile ridicate de poluanți care umplu drumurile aglomerate din orașele din întreaga lume și pericolul mai mare de a suferi o afecțiune fatală în decurs de o săptămână.