Main menu

header

984 13 1de Georgiana Mihalcea

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga a dezmințit mitul, adesea invocat, conform căruia dacă renunțați la fumat veți începe să vă îngrășați. În schimb, cercetarea, care a analizat peste două milioane de europeni care au fumat, a constatat că acest viciu crește grăsimea internă problematică, care reprezintă un factor de risc pentru multe boli precum diabetul, bolile cardiovasculare și afecțiunile metabolice, relatează Euronews.

Acest viciu favorizează depunerea grăsimii viscerale

Cercetătorii danezi au descoperit că fumatul crește grăsimea viscerală, nesănătoasă din zona abdomenului care este legată de un risc mai mare de boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și demență. Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele genetice ale participanților la studiu. Pentru a se asigura că orice relație pe care au observat-o între fumat și grăsimea abdominală era direct legată de acest obicei și nu de alte influențe, ei au luat în considerare și alți factori precum consumul de alcool și statutul socio-economic. Doctor Germán Carrasquilla, autorul principal al studiului, a declarat că descoperirea de către cercetători a unei relații de cauzalitate a infirmat „noțiunea simplistă” conform căreia fumatul îi menține pe fumători mai slabi. „Aceste concluzii contestă concepția comună conform căreia fumatul duce în mod universal la pierderea în greutate, și aduce și alte riscuri pentru sănătate, inclusiv un risc crescut de adipozitate abdominală sau de depozite adipoase nesănătoase. Este important de reținut că renunțarea la fumat are numeroase beneficii pentru sănătate, dincolo de potențialele schimbări în distribuția grăsimii corporale”, a spus Carrasquilla. 

Studiul a analizat peste 2 milioane de fumători

Cercetarea s-a bazat pe două studii europene de bază: primul privind fumatul - care a analizat 1,2 milioane de oameni care au început recent să fumeze și peste 450.000 de fumători „cu experiență” de mulți ani; și un studiu de distribuție a grăsimii corporale care a inclus peste 600.000 de persoane. Doctor Germán Carrasquilla, autorul principal al studiului, a declarat pentru The Cube că descoperirea cercetătorilor privind o relație cauzală a infirmat „noțiunea simplistă” conform căreia fumatul îi ține pe fumători slabi. El a declarat că studiul său întărește cercetările binecunoscute care arată că fumatul este dăunător. „Persoanele care s-ar putea teme să se lase de fumat din cauza îngrășării ar putea găsi aceste constatări motivante pentru a renunța la fumat. Pentru că tutunul crește această grăsime internă problematică, care este un factor de risc pentru multe boli precum diabetul, bolile cardiovasculare și afecțiunile metabolice”, a adăugat cercetătorul.

Oficial, România este în media

Uniunii Europene la capitolul fumat: 19,8% din cetățenii săi cu vârsta de peste 15 ani ar fuma în fiecare zi, arată datele Eurostat

Are numai beneficii pentru sănătate

Deci, ce sfaturi le dau cercetătorii persoanelor care doresc să renunțe la fumat evitând în același timp îngrășarea? „Este important de reținut că renunțarea la fumat are numeroase beneficii pentru sănătate, dincolo de potențialele schimbări în distribuția grăsimii corporale”, a spus Carrasquilla. „Deci nu este vorba doar despre depunerile abdominale”. El a remarcat că studiul său întărește bine- cunoscutul corp de cercetări care arată că fumatul este rău pentru populație. „Oamenii cărora le-ar putea fi frică să renunțe la fumat din cauza creșterii în greutate ar putea găsi aceste constatări motivante să renunțe la acest viciu periculos”, a adăugat el. „Pentru că fumatul crește această grăsime internă problematică, care este un factor de risc pentru multe boli precum diabetul, bolile cardiovasculare și afecțiunile metabolice”.