Main menu

header

985 15 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cercetătorii italieni sunt pe punctul de a revoluționa felul în care oamenii mănâncă - au cultivat cu succes microverdețuri cu profiluri nutriționale specifice, care satisfac nevoi alimentare in- dividuale. Acest progres este considerat un pas semnificativ spre adaptarea producției de plante pentru ca aceasta să poată satisface cerințe unice legate de sănătate.

Conținut de iod de 14 ori mai mare

Condusă de Massimiliano D’Imperio și Francesco Serio, de la Institutul de Științe ale Producției Alimentare din Italia, echipa de cercetare a întreprins acest proiect pornind de la interesul în creștere pentru alimentația personalizată. „Biofortificarea legumelor a deschis ușa către potențialul de adaptare a producției de legume la cerințe dietetice specifice”, arată Massimiliano Renna, profesor la Universitatea din Bari. Studiul s-a concentrat pe doi nutrienți esențiali: iodul și potasiul. Primul este vital pentru funcționarea tiroidei, iar deficiența sa afectează aproximativ două miliarde de oameni la nivel global. Odată cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de a se reduce consumul zilnic de sare și extinderea adoptării dietelor vegetariene și vegane, există o nevoie tot mai mare de surse alternative de iod. Echipa italiană a reușit să cultive plante cu un conținut de iod de până la 14 ori mai mare decât microverdețurile standard.

Mai puțin potasiu, pentru pacienții cu boli cronice

În același timp, specialiștii italieni au reușit să obțină microverdețuri care conțin cu 45% mai puțin potasiu și care se adresează nevoilor pacienților cu boli renale cronice, care trebuie să limiteze aportul de potasiu, pentru a evita complicațiile. Cercetătorii au subliniat că metodele convenționale de reducere a potasiului din legume, cum ar fi înmuierea și fierberea, sunt doar parțial eficiente și pot duce la pierderea altor nutrienți importanți.

„În acest context, producția de legume cu conținut scăzut de potasiu ar putea fi de mare interes”, explică cercetătorii, care au obținut aceste rezultate la o firmă de microplante din sudul Italiei, demonstrând astfel că este fezabilă o cultivare pe scară largă a acestor verdețuri biofortificate.

Combinația dintre cunoștințe științifice avansate și tehnologii inovatoare poate deschide noi perspective în producția de legume mai sănătoase și biofortificate nutrițional (studiu al Institutului de Științe ale Producției Alimentare din Italia)

Cultivate în mediu lichid

Plantele create special pentru nevoi alimentare individuale sunt cultivate într-un mediu lichid în loc de sol și hrănite printr-o soluție nutritivă. Această metodă, considerată mult mai prietenoasă cu mediul, permite controlul optim al creșterii plantelor, o productivitate ridicată, utilizarea eficientă a apei și a îngrășămintelor și o modulare precisă a soluției nutritive. Echipa de cercetare se concentrează în prezent pe manipularea căilor biologice ale plantelor pentru a produce compuși specifici și pentru a identifica punctele de intervenție care să ducă la creșterea producției de molecule dorite. „Ideea-cheie este de a valorifica toate cunoștințele aprofundate ale căilor metabolice ale plantelor pentru a identifica unde este posibilă intervenția”, adaugă autorii studiului.