Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Observarea păsărilor scade disconfortul psihologic

Specialiștii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au efectuat o cercetare în urma căreia a rezultat faptul că a petrece timp în natură generează niveluri mai ridicate de bunăstare, observarea păsărilor fiind activitatea care a scăzut cel mai mult disconfortul psihologic al voluntarilor care au participat la studiu, întrucât este una dintre cele mai bune modalități prin care ființele umane interacționează cu fauna sălbatică, chiar și în medii mai urbanizate.

Viaţa în zone verzi diminuează predispoziţia la osteoporoză

Potrivit rezultatelor unui studiu derulat în cadrul Universității Central South, din Changsha, China, oamenii care locuiesc în zone verzi, cu mult frunziș, au un risc mai diminuat de a dezvolta osteoporoză, boala care slăbește oasele și le predispune la fracturi. Potrivit experților, care au analizat datele a sute de mii de persoane, urmărite timp de 12 ani, unul dintre factorii majori ai acestei diferențe este poluarea aerului, mult mai scăzută în zonele cu vegetație și care determină într-o oarecare măsură densitatea osoasă a persoanelor trecute de 55 de ani.

Antrenamentele la ore târzii previn decesul prematur

Un nou studiu publicat în revista Diabetes Care arată că persoanele supraponderale care fac antrenamente fizice își scad riscul de moarte prematură dacă exersează la ore târzii. Cercetătorii australieni de la Universitatea din Sydney au analizat datele de la aproape 30.000 de participanți supraponderali sau obezi la studiul Biobank din Marea Britanie. Rezultatele au arătat că persoanele care și-au făcut exercițiile seara au înregistrat un risc cu 61% mai mic de deces prematur din orice cauză și cu 36% mai scăzut de boli cardiovasculare.

Poluarea aerului exacerbează simptomele menopauzei

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, SUA, au descoperit o corelație între expunerea la poluarea aerului și exacerbarea simptomelor de menopauză. Studiul clinic a analizat nivelurile hormonale la mii de femei de vârstă mijlocie și a constatat scăderi semnificative ale estrogenului legate de expunerea la dioxid de azot și la PM2,5. Această cercetare evidențiază schimbările hormonale unice cu care se confruntă femeile. Studii anterioare pe animale de laborator au indicat că poluanții atmosferici pot provoca inflamație ovariană și moartea precoce a foliculului ovarian.