de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Hipertensiunea arterială este o provocare pentru sănătatea publică la nivel mondial, afectând mai mult de un miliard de adulți, estimează Organizația Mondială a Sănătății. Afecțiunea este cauza principală a atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cronice de rinichi, dar, paradoxal, este și una dintre cele care pot fi prevenite cu ușurință, prin câteva măsuri de stil de viață. Una dintre acestea este controlul greutății, întrucât obezitatea infantilă crește masiv riscul de tensiune arterială mărită în a doua parte a vieții.
Afectează sănătatea mintală
Obezitatea infantilă este o preocupare tot mai mare de sănătate publică din multe motive, unul fiind hipertensiunea arterială. Noile cercetări derulate în Suedia arată că persoanele care sunt obeze în timpul copilăriei sau adolescenței au un risc mult mai mare de a suferi de hipertensiune arterială începând cu vârsta de 50 de ani. Un studiu populațional a arătat că tensiunea arterială în rândul bărbaților adulți a crescut într-o asociere liniară cu un indice de masă corporală mai mare în copilărie (la vârsta de 8 ani) și o modificare mai mare a acestuia în timpul pubertății. În rândul femeilor, tensiunea arterială la vârsta mijlocie a crescut liniar în raport cu o modificare mai mare a greutății la pubertate. „Rezultatele noastre sugerează că prevenirea excesului de greutate și a obezității începând din copilărie contează foarte mult atunci când vine vorba despre menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase mai târziu în viață”, spune cercetătorul Lina Lilja, de la Universitatea din Göteborg. În același timp, unul dintre cele mai serioase efecte ale kilogramelor în plus la copii este felul în care această acumulare le afectează stima de sine și sănătatea mintală, generând chiar depresie, din cauza stigmatizării sociale.
Prevalența a crescut dramatic în doar patru decenii
Obezitatea infantilă este o problemă de sănătate extrem de serioasă. Copiii care se încadrează în categoria obezilor sunt expuşi riscului de a dezvolta o serie de afecţiuni cronice, dintre care unele care pot continua pe tot parcursul vieții de adult. Se consideră că un copil suferă de obezitate atunci când are o greutate mai mare cu 95% sau mai mult decât ceilalţi copii de vârsta lui. Indicele de masă corporală poate fi un instrument util prin care un specialist îşi va da seama dacă este vorba despre obezitate. Acesta reprezintă raportul dintre greutate exprimată în kilograme şi înălţimea exprimată în metri, dar se foloseşte diferit în cazul copiilor. Medicii specialişti au, de regulă, grafice cu ajutorul cărora pot aprecia dacă un copil este obez. Se estimează că, în anul 2020, la nivel mondial erau 39 de milioane de copii obezi cu vârsta mai mică de 5 ani. Prevalența supraponderalităţii şi obezităţii infantile la copiii cu vârsta între 5 şi 19 ani a crescut dramatic, de la doar 4% în anul 1975 la 18% în anul 2016.
Generează diabet și astm
În lumea modernă, supraponderalitatea şi obezitatea sunt legate de un număr mult mai mare de decese decât subponderalitatea. Potrivit studiilor și statisticilor, copiii cu obezitate au un risc mult mai ridicat de a dezvolta probleme de sănătate cronice, primele pe listă fiind diabetul, bolile cardiovasculare şi astmul. Diabetul poate duce la probleme oculare, nervoase sau la afectare renală, dar în multe cazuri afecţiunea este reversibilă cu ajutorul schimbărilor în dietă şi în stilul de viaţă. De asemenea, obezitatea infantilă este cea mai întâlnită comorbiditate în cazul copiilor cu astm. În ceea ce privește afecțiunuile cardiovasculare, obezitatea vine cu complicații multiple, unele foarte grave, care expun la deces prematur în a doua parte a vieții.
Apnee în somn, dureri articulare
Copiii şi adolescenţii obezi pot suferi de diverse probleme ale somnului, cum ar fi apneea în somn. Grăsimea depusă în zona gâtului afectează căile respiratorii, iar un somn nesatisfăcător are nenumărate pericole ascunse pentru sănătate, de la slaba performanță academică până la obiceiul de a mânca noaptea, care duce tânărul într-un adevărat cerc vicios din care iese cu atât mai greu cu cât kilogramele se acumulează. În același timp, în cazul copiilor cu obezitate pot interveni durerile articulare, întrucât acest surplus de kilograme pune presiune în plus pe aceste părți ale corpului care deja trec prin transformări legate de creștere. Mai mult, pot interveni chiar simptome care nu sunt specifice copilăriei - rigiditate articulară, limitarea mişcărilor. Demn de menționat, în context, este faptul că, exact ca în cazul diabetului, și aceste probleme dispar odată cu scăderea în greutate.
Sunt expuşi la steatoză hepatică
Copiii care au kilograme în plus se expun la steatoză hepatică (ficat gras), pietre biliare şi reflux gastro-esofagian. Mai mult, dacă surplusul de kilograme se prelungește în viața adultă, riscul de a dezvolta cancer crește foarte mult, arată oamenii de știință. Din fericire, se pot iniția din timp măsuri care să asigure o greutate optimă a copiilor și implicit prevenirea acestui alai de afecțiuni grave generate de obezitatea infantilă. Mai precis, experții recomandă eliminarea alimentelor sărace în nutrienți și bogate în grăsimi nesănătoase, o atenție sporită acordată porțiilor, numărului de mese și de gustări din fiecare zi, precum și stimularea mișcării fizice a celor mici. De asemenea, mai ales în cazul adolescenților, trebuie urmărite anumite dezechilibre emoționale care pot genera tulburări de alimentație.