de Georgiana Mihalcea
Fumatul, alimentația incorectă și excesul ponderal sunt cei trei factori adesea incriminați în apariția bolii Crohn, o afecțiune care țintește segmentul de vârstă tânără, sub 30 de ani. Pe lângă simptomele neplăcute care pot afecta calitatea vieții, boala Crohn crește riscul de a dezvolta cancer de colon dacă nu este ținută sub control. Chiar dacă nu este o afecțiune curabilă, există numeroase metode de tratament adjuvant care ajută la ameliorarea simptomelor bolii Crohn. Iar tratamentul chirurgical, necesar în majoritatea cazurilor care nu răspund la medicație și la schimbările în stilul de viață, este minim invaziv, ceea ce înseamnă pentru pacient o recuperare rapidă și o revenire în scurt timp la activitățile zilnice. Mai multe informații pe această temă am aflat de la doctor Octavian Popescu (medalion), medic specialist chirurgie generală și viscerală, cu supraspecializare în chirurgie colorectală și oncologică minim invazivă avansată și proctologie, la Institutul German de Chirurgie Oncologică WeCare din București.
„Pacienții diagnosticați au un risc crescut de cancer la colon”
- Ce este boala Crohn și cum se manifestă?
- Boala Crohn este o boală inflamatorie intestinală cronică cu care se confruntă milioane de persoane la nivel mondial. Din cauza inflamației la nivelul tractului digestiv, apar simptome precum durerea abdominală puternică, crampele, diareea, oboseala constantă, febra, lipsa poftei de mâncare, scăderea neintenționată în greutate, malnutriția, sângerarea rectală sau durerea ori secrețiile purulente în jurul anusului ca urmare a apariției unei fistule. Astfel de manifestări pot apărea brusc sau, din contră, se pot instala gradual, pe măsură ce boala evoluează.
- Ce complicații poate avea?
- În cazurile severe de boală Crohn, pot apărea diverse complicații, cum ar fi ocluzia intestinală, ulcerațiile în cavitatea bucală, la nivelul anusului sau perineului, fistulele perianale, fisurile anale, anemia prin deficit de fier, tromboza venoasă, artrita, inflamația ficatului sau a colecistului, hidradenita supurativă. De asemenea, trebuie menționat riscul crescut de cancer de colon în cazul pacienților cu boala Crohn care afectează cu precădere intestinul gros. Din acest motiv, pacienților cu boala Crohn li se recomandă screeningul periodic prin colonoscopie o dată la un an, doi. Acest screening nu este o metodă de prevenție a cancerului de colon, dar este un instrument util prin care cancerul poate fi depistat într-un stadiu incipient, cu șanse mai mari de răspuns pozitiv la tratament.
„Se estimează că 20% dintre cazuri sunt moștenite genetic”
- Se cunosc cauzele acestei boli?
- Din păcate, cauza exactă pentru care apar bolile inflamatorii digestive cronice, inclusiv boala Crohn, nu este cunoscută. Se estimează că aproximativ 20% dintre pacienți au moștenit genetic această boală. O altă posibilă cauză ar putea fi răspunsul imun exagerat în timpul unei infecții, care provoacă inflamația peretelui intestinal. În schimb, există mai mulți factori de risc despre care se cunoaște cu siguranță că favorizează bolile inflamatorii intestinale sau pot agrava simptomele. Printre aceștia se numără fumatul, dieta nesănătoasă, greutatea în exces, medicația antiinflamatoare administrată pe termen lung (ibuprofen, naproxen, diclofenac), stresul, mutațiile genetice și istoricul familial de boli inflamatorii intestinale.
- Care sunt metodele de tratament pentru boala Crohn?
- Tratamentele sunt diferențiate în funcție de localizare și de intensitatea manifestărilor. Scopul principal este reducerea inflamației care determină apariția simptomelor. Un alt obiectiv al tratamentului este reducerea riscului de complicații cauzate de boala Crohn. Totodată, terapiile adjuvante ameliorează simptomele deja existente. În acest sens, pot fi recomandate diverse medicamente antiinflamatoare (corticosteroizi pe termen scurt, trei-patru luni), imunosupresoare, terapii biologice, antibiotice, antidiareice, suplimente cu vitamine și minerale sau analgezice (doar paracetamol).
- Ce rol are dieta în perioada de tratament?
- În categoria alimentelor și băuturilor cu potențial declanșator al episoadelor acute de boală Crohn se numără alcoolul, cafeaua, băuturile energizante, sucurile carbogazoase îndulcite, sosurile și alimentele foarte picante, dulciurile cu mult zahăr, alimentele cu conținut ridicat de grăsime (untul, smântâna, brânza, prăjelile, laptele, înghețata), alimentele care conțin îndulcitori artificiali (sorbitol, manitol, xilitol, sucraloză, aspartam, zaharină), varza, conopida, broccoli, fasolea, sparanghelul etc. Desigur, asta nu înseamnă că simptomele dispar ca prin minune dacă renunțăm complet la astfel de alimente. Fiecare organism este unic și reacționează în mod diferit, așa că este nevoie de „antrenament” pentru a depista factorul declanșator. Totuși, dacă medicamentele și modificările în stilul de viață și în regimul alimentar nu îmbunătățesc condiția de sănătate a pacientului, este recomandată intervenția chirurgicală. Potrivit statisticilor, aproximativ 75% dintre persoanele care suferă de un tip de boală Crohn recurg la o intervenție chirurgicală la un moment dat în evoluția bolii. Operația este minim invazivă și constă în eliminarea porțiunilor deteriorate ale tractului digestiv și reconectarea la segmente sănătoase.
„În primul rând, recomand sistarea fumatului“
- Ce putem face pentru a preveni sau a reduce riscul de a dezvolta boala Crohn?
- Având în vedere faptul că nu se cunoaște cu certitudine cauza acestei boli, ci doar factorii de risc, tot ce putem face este să renunțăm la anumite obiceiuri nocive pe care le avem. În primul rând, recomand sistarea fumatului, astfel este redus riscul episoadelor acute de boală și al complicațiilor. Apoi, este important să luăm medicamente doar atunci când avem cu adevărat nevoie și să nu abuzăm de ele. Și mă refer aici în special la antiinflamatoare nonsteroidiene. Revin la importanța alimentației - dacă se constată o sensibilitate la un anumit aliment, acesta trebuie eliminat. De asemenea, e indicat să temporizăm mesele în așa fel încât să nu ne supraalimentăm. Așadar, mai multe mese mici, în loc de una-două mese bogate în calorii. Consumul corect de apă, mișcarea zilnică, odihna și tehnicile de relaxare ajută la rândul lor în gestionarea simptomelor bolii Crohn.