de Georgiana Mihalcea
Noi cercetări sugerează un posibil motiv pentru care furia frecventă a fost legată de un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare. Studiul, publicat recent în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, subliniază potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu această stare intensă și descrie influența emoțiilor negative asupra bunăstării noastre generale.
Afectează funcția endotelială
Finanțat de National Institutes of Health, studiul a implicat 280 de adulți sănătoși care au fost repartizați aleatoriu unor sarcini diferite de opt minute, fiecare concepută pentru a provoca sentimente de furie, anxietate, tristețe sau neutralitate. Înainte și după aceste provocări emoționale, cercetătorii au evaluat sănătatea participanților. Celulele endoteliale, care căptușesc interiorul vaselor de sânge, sunt esențiale pentru menținerea integrității acestora și sunt vitale pentru circulația corectă și sănătatea cardiovasculară. Descoperirile au arătat că furia a avut un impact negativ semnificativ asupra funcției endoteliale, limitând capacitatea vaselor de sânge de a se dilata. Răspunsul nu a fost la fel de pronunțat în cazul anxietății sau tristeții.
Toți participanții la studiu erau sănătoși
Potrivit lui Daichi Shimbo, cardiolog și profesor de medicină la Centrul Medical Irving al Universității Columbia și autorul principal al studiului, această cercetare marchează un pas către înțelegerea modului în care diferitele emoții negative afectează în special sănătatea fizică. „Este fascinant că anxietatea și tristețea nu au avut același efect ca furia, sugerând că modurile în care emoțiile negative contribuie la declanșarea bolile de inimă diferă”, a spus Shimbo. Echipa de cercetare a ales să studieze indivizi sănătoși pentru a evita efectele confuze ale bolilor cronice, cum ar fi diabetul, care pot compromite funcția vasculară. Shimbo a remarcat că, dacă participanții ar fi avut astfel de afecțiuni, ar fi fost dificil să se determine efectul emoțiilor asupra sănătății vasculare.
Inima se poate opri când trăim un eveniment stresant
Brian Choi, cardiolog și profesor de medicină și radiologie la Universitatea George Washington, a spus că astfel de descoperiri ar putea determina sistemul medical din orice țară să adopte terapii precum managementul furiei, pentru a vedea dacă ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare. „Auzim adesea de cineva care a suferit un atac de cord în timpul unui eveniment extrem de supărător. Am știut că stresul provocat de furie poate declanșa un atac de cord, dar nu am înțeles de ce, până la acest studiu, care elucidează mecanismul de bază”, a spus Choi. Shimbo spune că dorește să aprofundeze în continuare motivele pentru care furia afectează direct inima, luând în considerare dacă această cauzalitate este legată de răspunsul nervos simpatic (sistemul de alertă al corpului) sau de inflamație.
„Când eşti supărat, corpul tău plăteşte pentru asta“
David Spiegel, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicină a Universității Stanford, a declarat că, din nefericire, cazurile de boli mintale, depresie și anxietate, au crescut în ultimii ani, aproximativ 31% dintre americani raportând un astfel de episod la un moment dat în viața lor. El adaugă că, deși furia este o emoție normală, astfel de episoade manifestate constant nu numai că au un impact negativ pe termen lung asupra unui individ, ci îi pot afecta și pe cei din jur. „Îngrijorarea este că, atunci când oamenii sunt supărați tot timpul, e ca și cum au piciorul pe accelerație și pe frână în același timp... Deci mânia are costuri corporale”, a spus Spiegel. „Nu doar persoana pe care ești supărat plătește prețul când ești supărat, ci corpul tău plătește prețul pentru asta”. Tratamentele obișnuite pentru managementul furiei includ de obicei terapia cognitiv-comportamentală, tehnici de relaxare, strate- gii de gestionare a stresului și formarea abilităților de comunicare.