de Georgiana Mihalcea
Cele mai multe mușcături de căpușe sunt nedureroase și provoacă doar semne și simptome minore, cum ar fi o schimbarea culorii pielii, umflare sau o rană superficială. Dar unele insecte răspândesc bacterii care duc la boli, cum ar fi boala Lyme și febra pătată a Munților Stâncoși. În general, pentru a provoca o astfel de afecțiune, o căpușă trebuie să fie atașată de pielea unei persoane timp de cel puțin 36 de ore. Alte infecții pot fi transferate în câteva ore sau chiar câteva minute.
Ce e de făcut imediat după „agresiune”
Îndepărtați căpușa cu promptitudine și cu grijă. Folosiți o pensetă cu vârful fin pentru a o prinde cât mai aproape de piele. Scoateți ușor insecta, folosind o mișcare lentă și constantă în sus. Evitați să răsuciți sau să strângeți căpușa. Nu faceți această operațiune cu mâinile goale. După ce reușiți să o îndepărtați, faceți-i o poză, pentru a o arăta medicului. Acesta își poate da seama dacă sunteți supus unui risc major, după aspectul ei. Ulterior, puneți-o într-o bandă adezivă sau o pungă ce se închide ermetic. E posibil să vă ajute în cazul în care dezvoltați noi simptome. Spălați-vă mâinile și locul mușcăturii. Folosiți apă caldă și săpun, spirt sau betadină. Sunați la 112 dacă prezentați următoarele simptome: o durere de cap severă, respirație dificilă, paralizie, palpitații cardiace.
În ce situații trebuie mers imediat la medic
Pentru a fi siguri că nu sunteți expuși vreunui risc, e bine să cereți ajutor de specialitate în anumite situații. Prima ar fi atunci când nu puteți elimina complet căpușa. Cu cât aceasta rămâne mai mult atașată de piele, cu atât este mai mare riscul de a vă îmbolnăvi. De asemenea, pielea poate fi iritată. A doua situație este cea în care erupția devine mai mare. Inițial, o mică umflătură poate apărea la locul mușcăturii. Acest lucru este tipic. Dacă se dezvoltă într-o erupție cutanată mai mare sau dacă apare o erupție cutanată oriunde, pe corp, eventual cu un model de ochi de taur, poate fi un semn al bolii Lyme. Erupția apare de obicei în decurs de trei până la 14 zile. Consultați-vă medicul chiar dacă erupția dispare, deoarece este posibil să aveți în continuare riscul de îmbolnăvire. Acesta depinde de locul în care locuiți sau în care călătoriți, de cât timp petreceți afară în zonele lemnoase și ierboase și de cât de bine vă protejați. Mergeți la doctor, de asemenea, dacă prezentați semne și simptome asemănătoare gripei. Febra, frisoanele, oboseala, durerile musculare și articulare și o durere de cap pot însoți manifestările la nivelul pielii. Și, nu în ultimul rând, aveți nevoie de ajutor de specialitate dacă manifestările includ durere, schimbarea culorii pielii sau scurgeri la nivelul zonei afectate.
Ce este boala Lyme
Boala Lyme (Borelioza) este o afecțiune multisistemică, produsă de o infecție bacteriană, care se transmite prin mușcătura de căpușă, infectată cu spirochte din complexul Borrelia. Deși cazurile în care infecția se poate extinde la nivel cerebral sau medular sunt extrem de rare, una din temerile cele mai frecvente legate de mușcătura de căpușă este afectarea neurologică. Boala Lyme neurologică poate afecta sistemul meningeal, producând meningită, o boală neurologică, de cele mai multe ori benignă. Se manifestă de obicei prin febră, cefalee și redoare a cefei, nu este letală și, va produce rareori daune majore la nivel cerebral. Unii pacienți pot dezvolta un proces inflamator la nivelul unor structuri nervoase, în special cele care controlează mușchii feței (paralizia lui Bell). Astfel, pot fi afectați 5% dintre pacienții netratați, dar infecția va răspunde în majoritatea cazurilor la tratamentul cu antibiotice. În situația unei afectări grave a nervului facial, se poate menține posttratament o stare reziduală de atonie musculară facială.