de Georgiana Mihalcea
Mulți români, dar și oameni din întreaga lume se trezesc constant, de luni până vineri, la ora 6:00 dimineața pentru a ajunge la timp la serviciu. Dacă acest obicei face parte din rutina dumneavoastră, e posibil să nu aveți parte de un somn de calitate. Dacă ceasul sună constant devreme și nu dormiți suficient, e foarte probabil ca efectele secundare ale acestui obicei să apară, iar acestea sunt destul de îngrijorătoare, avertizează specialiștii citați de metro.co.uk.
„Nici măcar una din cinci persoane nu reușește să doarmă opt ore”
James Leinhardt, medic specialist în somn și expert în postura de somn, afirmă pentru site-ul menționat că, deși există o concepție greșită conform căreia avem nevoie de „opt ore magice de somn”, nu este așa. James spune: „Pentru majoritatea oamenilor, opt ore nu este realist... nici măcar una din cinci persoane nu reușește să atingă opt ore. Principalul lucru pe care ar trebui să vă concentrați este calitatea somnului, nu cantitatea. Dacă aveți un somn de bună calitate, nu ar trebui să conteze dacă vă treziți la ora 6:00 dimineața sau dacă dormiți opt ore în fiecare noapte”. Cu toate acestea, dacă dormiți în mod constant mai puțin, dacă aveți un somn de proastă calitate și dacă vă treziți la 6:00 dimineața în fiecare zi, corpul dumneavoastră va fi foarte repede epuizat.
Scade imunitatea
Doctor Anita Raja, medic de familie NHS și consultant de sănătate la BBC Morning Live și Good Morning Britain, a spus pentru metro.co.uk că lipsa de somn poate fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. „Știați că organismul nostru produce proteine numite citokine care ne protejează împotriva infecțiilor și a bolilor? Lipsa de somn înseamnă o lipsă de protecție a citokinelor, ceea ce ne face mai vulnerabili în fața infecțiilor”. Citokinele sunt proteine de semnalizare care ajută la controlul inflamațiilor din organism. Atunci când contactați germeni sau o boală, acestea permit sistemului imunitar să își organizeze apărarea, deși prea multe citokine pot duce la un exces de inflamație și la afecțiuni precum bolile autoimune.
Afectează productivitatea și motivația
Fundația Națională a Somnului spune că 45% din populație nu are parte un somn adecvat, așa că este important să fiți conștienți de acest lucru, dacă vă luptați cu motivația la locul de muncă sau în orice alt domeniu al vieții dumneavoastră. Doctor Anita Raja spune: „Somnul insuficient face ca între 23% și 45% din populație să piardă anual productivitatea de peste două săptămâni de lucru. Un creier obosit este ca un mușchi obosit care pur și simplu nu poate alerga maratonul până când nu se odihnește suficient de bine. Somnul îi permite creierului să se reîncarce pentru ziua următoare”.
Duce la pierderea memoriei
Somnul vă ajută să vă consolidați amintirile, ceea ce înseamnă că, cu cât dormiți mai bine, cu atât aveți mai multe șanse ca acestea să se păstreze. „Pe termen scurt, efectul insomniei sau al somnului insuficient asupra memoriei este creșterea gradului de uitare, deoarece există un element de declin cognitiv din cauza oboselii creierului”, a concluzionat doctor Anita Raja. Există diferite tipuri de amintiri pe care creierul uman le reține, spune specialistul, sunt cele procedurale (bazate pe fapte) și cele episodice: „Amintirile procedurale ne spun cum să executăm anumite lucruri, de exemplu cum să deschidem ceainicul. Amintirile bazate pe fapte sunt lucruri precum cunoașterea populației lumii. Apoi avem amintiri episodice bazate pe evenimente din viață, de exemplu prima zi de școală”. Cercetătorii cred că această consolidare a amintirilor se întâmplă în timp ce dormim, iar dacă odihna nu e suficientă, nici memoria nu funcționează optim.
Favorizează apariția diabetului și a bolilor cardiovasculare
Simptomele diabetului de tip II pot include urinare deasă în timpul nopții, senzație de sete tot timpul, senzație de oboseală accentuată, pierdere involuntară în greutate, mâncărimi în jurul penisului sau vaginului sau apariția repetată a aftelor, tăieturi sau răni care se vindecă mai greu și vedere încețoșată. Doctor Anita explică această conexiune: „Avem suficiente date pentru a putea spune că lipsa somnului provoacă obezitate, diabet și boli cardiovasculare. De ce ne putem îngrășa sau face diabet din cauza lipsei de somn? Afectează în mod negativ metabolismul zaharurilor (glucoza) din corpul nostru”. Un studiu publicat în European Heart Journal a chestionat 10.371 de participanți, iar oamenii de știință au examinat relația dintre momentul începerii somnului și problemele cardiace. În total, au fost raportate 3.172 de cazuri de probleme cardiace în timpul unei perioade medii de urmărire de cinci ani şi şapte luni. Cercetătorii au concluzionat că ora de debut a somnului, cuprinsă între 22:00 și 22:59, a fost asociată cu cea mai mică incidență a bolilor cardiovasculare.
Soluţia o reprezintă expunerea la lumina naturală
Conform specialiștilor în somn, se pare că este destul de dăunător pentru organism trezitul la ora 6:00 dimineața, în întuneric. De aceea, oamenii de știinţă recomandă expunerea la lumină naturală imediat după trezire. „Expunerea la lumina naturală a soarelui atunci când vă treziți este un factor important pentru a face diferența între zi și noapte. Dacă vă luptați să vă dați jos din pat dimineața, una dintre recomandările mele este să dormiți cu perdelele deschise, deoarece acest lucru va permite creierului dumneavoastră să nu mai producă hormonul somnului (melatonina)”, a recomandat doctor Anita James, specialist în somn.