Main menu

header

986 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Infarctul este un episod traumatizant, cu efecte pe viață și cu potențial enorm de a scoate o persoană din ceea ce este numit generic viață normală. Pe lângă mijloacele de prevenție, experții internaționali s-au cocentrat în ultima perioadă și pe procesul de refacere rapidă a pacienților care au trecut printr-o astfel de experiență.

Inimă mai rezistentă

Potrivit rezultatelor unor studii riguroase, defășurate de experți din Barcelona, pacienții care au suferit un infarct își pot întări rapid inima afectată și își pot accelera refacerea cu ajutorul unui aport sporit de acizi grași Omega 3, care fac cordul mult mai rezistent și în timpul atacului, și după acest episod. După examinarea a 950 de bolnavi care au fost spitalizați după un infarct și determinarea nivelului de Omega 3 cu ajutorul unei mostre de sânge, s-au observat diferențele între cei care consumaseră alimente cu acest tip de acizi grași cu câteva săptămâni înainte de infarct și bolnavii care nu aveau un astfel de aport. Ulterior, aceleași persoane au fost evaluate și din perspectiva ritmului cu care s-au refăcut cei care obișnuiau să introducă în dietă surse de Omega 3, iar rezultatele după trei ani au fost relevante: revenire mai rapidă și mai extinsă, reducere a riscului de deces.

Pește gras, alge, semințe de chia, fasole

Omega 3 se poate procura natural, prin intermediul dietei curente, și se găsește în principal în pește gras, în special somon, alge, semințe de chia, fasole, soia, precum și prin intermediul suplimentelor cu ulei de pește. În același timp, experții au concluzionat că un aport sporit de Omega 3 poate fi și o bună metodă de prevenție, cu atât mai mult cu cât afecțiunile cardiovasculare generează cea mai mare rată de mortalitate la nivel global. „Introducerea surselor marine de astfel de acizi grași, în special în dieta persoanelor cu risc de a dezvolta afecțiuni cardiace grave, poate reprezenta o strategie integrativă care să schimbe statisticile de sănătate”, explică Antoni Bayés, cardiolog în cadrul Spitalului Germans Trias i Pujol, autor al cercetării.

„Studiul pune în evidență faptul că prezența Omega 3 în organism, în cele două forme ale sale, scade și riscul de recidivă, și pericolul de deces în cazul pacienților care au suferit un infarct“ (Aleix Sala, Institutul de Cercetare al Hospital del Mar, Barcelona)