Main menu

header

986 13 1de Georgiana Mihalcea

Examenul citopatologic pleuro-pulmonar sau citopatologia pulmo- nară se ocupă cu analiza celulelor obținute din țesuturi sau fluide pleuro-pulmonare pentru a diagnostica și a clasifica tumorile pulmonare benigne și maligne, dar și pentru identificarea infecțiilor și a bolilor pulmonare interstițiale. Medicul Adelina Birceanu (medalion), medic primar anatomie patologică, în cardul Pathoteam Diagnostic, ne-a explicat, în detaliu cum se realizează această procedură și cât este de importantă în salvarea vieților omenești.

„Probele pot fi luate atât din căile aeriene superioare, cât și din cele inferioare”

- Ce este citopatologia?

- Citopatologia este o specialitate importantă în diagnosticul afecțiunilor maligne și se ocupă cu examinarea celulelor individuale sau a grupurilor mici de celule. Mai exact, în citopatologie examinăm modificările celulelor obținute din specimene lichide prelevate din diferite părți ale corpului, folosind metode precum răzuire, exfoliere, lavaje, periaj sau biopsia cu ac fin. Cel mai cunoscut examen citologic este examenul Babeş-Papanicolaou. Diagnosticul citopatologic este folosit frecvent în diagnosticarea și screeningul mai multor tipuri de cancer cu prevalență largă, cum ar fi cancerul pulmonar, tiroidian, cervico-vaginal etc. Materiale fluide umane analizate sunt: fluide corporale generale, periaj bronșic, lavaj și spută. Deși a fost folosit încă din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, abia la sfârșitul secolului al XX-lea comunitatea științifică și medicală a acordat o atenție mai mare acestui domeniu subspecializat al anatomiei patologice. Datorită beneficiilor sale precum rapiditate, acuratețe și costuri reduse citopatologia devine din ce în mai folosită în anatomia patologică. În prezent, citopatologia are două ramuri majore, bine standardizate: exfoliere și aspirație.

- Ce reprezintă examenul citopatologic pleuro-pulmonar?

- Așa cum îi spune și numele, examenul citopatologic pleuro-pulmonar constă în examinarea la microscop a celulelor găsite în specimenele lichide prelevate de la nivelul plămânilor. Cunoscut și sub numele de citologie respiratorie/exfoliativă, examenul citopatologic pleuro-pulmonar se efectuează pe specimene precum aspiratul bronșic, spută, lavaj bronhoalveolar sau pe cele obține prin periaj bronșic. Deși probele pot fi prelevate atât din căile aeriene superioare, cât și din cele inferioare, cel mai frecvent se efectuează prelevarea citologică a tractului inferior, pentru detectarea infecțiilor, leziunilor benigne și proceselor neoplazice.

„Oferă mai multe avantaje în interpretarea morfologică a cazurilor”

986 13 2- În ce situații poate fi recomandat?

- Evaluarea citologică a probelor din tractul respirator este o investigație inițială care joacă un rol important în evaluarea inițială și diagnosticul pacienților cu cancer pulmonar, fiind, de asemenea, din ce în ce mai folosită în cazul leziunilor benigne sau pentru identificarea infecțiilor și a bolilor pulmonare interstițiale, datorită rezultatelor bune pe care le oferă.  În comparație cu examinarea histopatologică, citologia oferă mai multe avantaje în interpretarea morfologică a cazurilor datorită fixării imediate și a artefactelor care sunt mai puține.

- Câte tipuri există?

- Progresele în prelevarea citologică pulmonară au rol esențial în stabilirea unui diagnostic mai precis și a unor alegeri terapeutice mai efieciente pentru pacient. În funcție de simptomatologia pacientului corelată cu investigațiile clinice, prelevarea probelor respiratorii se poate face prin mai multe metode. Una dintre aceste metode este reprezentată de prelevarea de probe pe care pacientul le expectorează precum flegmă sau spută. Alte probe citologice trimise spre analiză includ spălarea bronhoalveolară, aspiratul bronșic, frotiu, aspirația cu ac transbronșică, frotiurile citologice cu aspirație cu ac fin ghidat și lichidul pleural.

„Metodele de prelevare diferă în funcție de tipul de afecțiune”

- Cum se pregătește pacientul pentru această investigație?

- Prelevarea probelor se face în mai multe feluri, ca urmare există mai multe modalități de pregătire. Sputa, de exemplu, poate fi indusă sau spontană. În cazul periajului și a asipratului bronșic, se utilizează bronhoscopia, care constă în introducerea unui instrument subțire prin nas sau prin gură în plămâni. Mai există, de asemenea, și biopsia prin aspirație cu ac fin, care poate fi efectuată sub ghidaj imagistic sau aspiratul traheal.

- Cum se desfășoară exact?

- Metodele de prelevare diferă în funcție de zona de unde se realizează și de tipul de afecțiune. Odată prelevate, acestea sunt trimise pentru examinare microscopică la un laborator de anatomie patologică, unde sunt dispuse pe lame de sticlă numite frotiuri. După procesare și colorare, probele sunt examinate la microscop. Celulele anormale sunt găsite și marcate cu un stilou special și, ulterior, se va pune un diagnostic.

„Reprezintă o investigație esențială care salvează vieți”

- În ce cazuri rata de vindecare a cancerului pulmonar este destul de ridicată?

- Ca în orice tip de cancer rata de vindecare este mai mare dacă este diagnosticat în stadii incipiente. De asemenea, rata de vindecare a cancerului pulmonar depinde și de modul în care acesta răspunde la tratament, de sănătatea generală a pacientului și de alți factori. Potrivit unor statistici în cazul tumorilor mici care nu s-au extins la ganglionii limfatici, rata de vindecare este de până la 90%. În ceea ce privește rata de supraviețuire la cinci ani în funcție de gradul de răspândire a cancerului, aceasta începe de la 61%, respectiv 29%, pentru cancerul localizat și scade până la 7% pentru cancerul care se răspândește la alte organe.

- În aceste condiții, cât de importantă este această investigație?

- Examenul citologic este o modalitate sigură de a obține un diagnostic corect, în baza căruia pacientul poate beneficia de tratament individualizat. Am putea spune că este chiar vitală în cazul pacienților cu cancer pulmonar. În orice domeniu unde se aplică, citologia joacă un rol crucial în depistarea precoce a bolilor, permițând tratamentul în timp util și îmbunătățind rezultatele pacientului. Citologia este, de asemenea, utilă pentru monitorizarea răspunsului la tratament.

În afară de examenul citopatologic, în cazul pacienților cu cancer pulmonar, se mai poate efectua și testarea genetică pentru a vedea dacă pacientul răspunde la medicamentele speciale incluse în planul de tratament

„Cancerul pulmonar este cel mai frecvent în rândul bărbaţilor“

- Cât de frecvent este cancerul pulmonar?

- Potrivit unei organizații mondiale dedicată cercetării cancerului pulmonar în 2020 au fost peste 2,2 milioane de cazuri noi de cancer pulmonar, fiind al doilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. În ceea ce privește diferența de gen, cancerul pulmonar este cel mai frecvent la bărbați și al doilea cel mai frecvent cancer la femei. Cele mai frecvente tipuri de cancer pulmonar sunt carcinomul nonmicrocelular și carcinomul cu celule mici. Primul tip este mai frecvent și crește lent, în timp ce al doilea tip este mai puțin frecvent, dar adesea crește rapid.