Main menu

header

987 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Creșterea incidenței miopiei în rândul copiilor de vârstă mică a atras atenția Organizației Mondiale a Sănătății, care susține că stilul modern de viață, cu puțină activitate diurnă și cu expunere mare la ecrane, este de natură să extindă și să agraveze și mai mult acest fenomen.

Dificultăți de vedere, dureri de cap, oboseală

Copiii cu miopie nu văd bine la distanţă şi acuză că nu mai disting la tablă, la televizor sau când merg pe stradă. Cei mici au o vedere înceţoşată când se uită în depărtare, se încruntă şi strâng din ochi, în încercarea de a distinge obiectele aflate la distanţă. Acestea sunt semne ale instalării miopiei, la care se pot adăuga dureri de cap sau oboseală. Miopia debutează în copilărie, apare în jurul vârstei de 6 ani şi are o evoluţie progresivă până în jurul vârstei de 20 de ani. Pentru a vedea bine, este nevoie de corecţie optică, adică plasarea unei lentile divergente (cu minus) în faţa ochiului. În felul acesta, razele de lumină care vin de la un obiect din depărtare se focalizează într-o imagine clară situată pe retină.

Factorii de mediu contribuie semnificativ la instalarea afecțiunii

Odată ce miopia s-a instalat, nu mai scade. În copilărie şi adolescenţă evoluează rapid, dat fiind organismul aflat în creştere accelerată. Un copil de vârstă gimnazială (12 ani) poate fi diagnosticat pentru prima dată cu miopie, de exemplu, cu dioptrii -1.00. Acestea vor creşte treptat pe parcursul anilor. Astfel, la finele adolescenţei poate avea o miopie medie, de -4.00. Specialiștii atrag atenția că vârsta la care se instalează această afecțiune a început să fie tot mai mică, iar dacă o cauză poate fi genetică (se moşteneşte de la părinţi), și factorii de mediu contribuie semnificativ la instalarea miopiei la copii. Mai precis, este vorba despre activitatea vizuală prelungită de aproape, în special utilizarea computerului, a smartphone-ului, a tabletei, dar şi un timp îndelungat petrecut în interior, în detrimentul ieşitului afară. Ca urmare, pentru prevenirea instalării miopiei, specialiștii recomandă realizarea activităţilor la lumina zilei, aplicarea regulii 20-20-20 (la fiecare 20 de minute de citit sau de privit în calculator, copilul să se uite pentru 20 de secunde la distanţă, preferabil afară), precum și consult oftalmologic regulat.

Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen, China, au realizat un studiu în urma căruia a reieșit faptul că viața în zone verzi scade riscul copiilor de a suferi de vedere slabă sau deteriorată

Ochelari sau lentile de contact

În general, este recomandată testarea vederii copiilor chiar şi în lipsa unor simptome, întrucât modificările de vedere ale unui organism în creştere pot să apară într-un timp scurt. Încă de la vârsta de 6 luni se măsoară, de la distanţă faţă de copil, dioptriile, deviaţia strabică şi transparența mediilor oculare. De asemenea, vederea copilului se poate testa și acasă, prin joc, trecându-se la consult medical dacă se observă eforturi ale celui mic de a vedea. Deși miopia nu se vindecă, scopul tratamentului instituit de specialist este de a-i încetini progresia. În general, sunt recomandați ochelarii, care trebuie aleși cu atenție, astfel încât să nu alunece, caz în care copilul va fi tentat să privească peste partea de sus a lentilelor, sau se poate recurge la lentile de contact, dacă cel mic este practicant frecvent de sport și dacă le agreează. Ceea ce este foarte important în cazul lentilelor de contact este îngrijirea acestora, respectarea ritualului de igienă (folosirea soluţiei speciale de curăţare) şi a duratei de purtare - se recomandă să existe în paralel şi o pereche de ochelari de rezervă.