Main menu

header

987 15 2de Georgiana Mihalcea

Un videoclip care arată simularea unui transplant de cap face furori pe rețelele de socializare. Filmulețul prezintă doi roboți chirurgicali autonomi care efectuează intervenții chirurgicale simul- tane pe două corpuri robotice. Ei scot capul dintr-unul și îl transplantează într-un alt corp. Ar putea părea o scenă dintr-un film de la Hollywood, dar un startup din SUA lu- crează de fapt la această tehnică. BrainBridge, o companie de neuroștiințe și inginerie biomedicală, și-a anunțat obiectivul ambițios de a dezvolta primul sistem de transplant de cap din lume.

Speranță pentru cei cu boli neurodegenerative

Compania a funcționat până în acest moment departe de ochii publicului, dar acum vrea ca lumea să înțeleagă mai multe despre munca pe care o face. BrainBridge spune că își propune să ofere o nouă speranță pacienților care suferă de afecțiuni netratabile, cum ar fi cancerul în stadiul 4, paralizia și bolile neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Procedura implică transplantarea capului unui pacient pe un corp donator sănătos, în moarte cerebrală, cu scopul de a păstra conștiința, amintirile și abilitățile cognitive. BrainBridge nu este prima companie care lucrează în acest domeniu. Neurable, Emotiv, Kernel și NextMind sunt celelalte câteva nume din spațiul interfeței creier-calculator. Cel mai cunoscut este Neuralink al lui Elon Musk, care a implantat recent un cip de computer în creierul unui bărbat tetraplegic.

Se va realiza cu ajutorul inteligenței artificiale

Hashem Al-Ghaili, lider de proiect la BrainBridge, a declarat că intenționează să folosească sisteme robotice de mare viteză pentru a preveni degradarea celulelor creierului și pentru a asigura compatibilitatea perfectă între capul transplantat și corpul donatorului. Al-Ghaili a mai spus că algoritmii avansați de inteligență artificială vor ghida roboții chirurgicali în reconectarea măduvei spinării cu precizie, împreună cu nervii și vasele de sânge. Adezivul chimic proprietar al companiei și polietilenglicolul vor ajuta la reconectarea neuronilor tăiați. „Fiecare pas al conceptului BrainBridge a fost gândit cu atenție pe baza cercetărilor științifice ample. Scopul nostru este de a depăși granițele științei medicale și de a oferi soluții inovatoare pentru cei care se luptă cu condiții care le pun viața în pericol”, a declarat Al-Ghaili, citat de Samaa TV. El a mai spus că, dacă rezultatele de fezabilitate sunt pozitive, o astfel de intervenție chirurgicală ar putea fi efectuată în termen de opt ani.

Banda pentru cap BrainBridge va permite pacienților să-și comunice nevoile în timpul recuperării

Ideea fierbe lumea ştiinţifică de peste un secol

De la începutul secolului trecut, perspectiva transplantului de cap a captat imaginația oamenilor de știință și a publicului larg. În urmă cu 7 ani, transplantul de cap a recăpătat atenția în mass-media, deoarece neurochirurgii au propus efectuarea acestei proceduri în 2017. Analizând literatura de specialitate, remarcăm următoarele considerații tehnice importante legate de efectuarea unui transplant de cap: menținerea fluxului sangvin către un creier izolat prin anastomoză de vas; disponibilitatea agenților imunosupresori; anastomoza spinării și fuziunea după transfecția măduvei; controlul durerii la primitor. Mai multe studii pe animale au demonstrat succesul în menținerea perfuziei cerebrale a primitorului și obținerea imunosupresiei. Cu toate acestea, în prezent există dovezi rare în favoarea anastomozei spinale de succes și a fuziunii după transfecție. În timp ce publicațiile recente ale unui grup italian oferă abordări noi ale provocării, cercetările pe acest subiect au fost rare și se bazează pe procedurile efectuate pe modele animale în anii 1970. Cât de transferabile sunt aceste metode mai vechi la sistemul nervos uman nu este clar și necesită o explorare suplimentară.