de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Exerciţiile fizice întăresc şi musculatura, şi metabolismul
Cercetările derulate de experții de la Centrul de Cercetare în Știința Exercițiului de la Universitatea din Arkansas, SUA, au relevat faptul că persoanele care fac sport în mod regulat nu numai că își întăresc mușchii, prevenind fragilitatea, ci își îmbunătățesc și starea generală de sănătate, de la metabolism la funcționarea punctuală a organelor. Efectul benefic se înregistrează chiar dacă mișcarea începe mai târziu în viață. Concret, exercițiile fizice reduc riscul de boli cardiovasculare, neurodegenerative și ale altor organe, cum sunt ficatul sau stomacul.
Migrenele frecvente la adolescenţi, semne de anxietate
Cercetătorii de la Universitatea din Calgary, Canada, anunță că există o legătură între migrenele frecvente ale adolescenților și anxietate, uneori în forme grave, care pot genera gânduri suicidare. „Durerile de cap sunt o problemă comună pentru adolescenți, dar studiul nostru a privit dincolo de factorii biologici, iar descoperirile sugerează că tentativa sau luarea în considerare a sinuciderii pot fi legate de dureri de cap frecvente la adolescenți, independent de tulburările de dispoziție”, punctează expertul Serena L. Orr.
Consumul de steroizi anabolizanţi creşte riscul de fibrilaţie atrială
Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, atrag atenția că la lista de efecte negative pentru sănătate ale consumului de steroizi anabolizanți se adaugă și fibrilația atrială. Aceste substanțe care construiesc masă musculară în ritm alert sunt de multă vreme asociate cu probleme de sănătate. „Studiul nostru poate contribui semnificativ la înțelegerea impactului asupra sănătății inimii a tinerilor care folosesc greșit steroizi anabolizanți pentru a-și crește masa musculară - bărbații, în special, sunt vizați de un risc specific”, spune expertul Laura Sommerfeld.
Alimentaţia neadecvată favorizează apneea obstructivă în somn
Dieta unei persoane poate influența riscul de apnee obstructivă în somn, arată rezultatele unui nou studiu. Concret, oamenii de știință de la Universitatea Flinders, din Adelaide, Australia, au descoperit că oamenii care mențin o dietă sănătoasă, bogată în legume, fructe, cereale integrale și nuci sunt mai puțin expuse riscului de a suferi de apnee în somn, pericolul crescând semnificativ în cazul celor care consumă multă carne, zahăr, carbohidrați și sare. Apneea în somn predispune la hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet de tip II.