de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Până nu demult, bolile cardiovasculare au fost cea mai mare povară pe sistemele de sănătate, dar cercetări foarte recente arată că au fost depășite de afecțiunile neurologice. La nivelul anului 2021, aproximativ 43% din cetățenii globului erau afectați de o boală a sistemului nervos, peste 11 milioane de oameni decedând din cauza acesteia în doar un an.
Numărul anilor de viață sănătoși pierduți a crescut dramatic
Un studiu publicat în revista The Lancet Neurology arată că, în 2021, peste trei miliarde de oameni din lume sufereau de o boală a sistemului nervos. Cercetarea a luat în considerare 37 de afecțiuni de acest tip, repercusiunile acestora asupra domeniului sănătății și factorii de risc la nivel mondial, regional și național, în perioada 1990-2021. Pentru cei 31 de ani analizați, numărul anilor de viață sănătoși pierduți a crescut dramatic, cu 18%, direct sau indirect din cauza afecțiunilor neurologice. Studiul mai arată că cele mai răspândite tulburări de acest tip în 2021 au fost cefaleele de tensiune (aproximativ două miliarde de cazuri) și migrenele (aproximativ 1,1 miliarde de cazuri). Neuropatia diabetică s-a dovedit boala cu cea mai rapidă creștere dintre toate afecțiunile neurologice.
600 de tipuri de tulburări
Primii 10 factori care au fost relevați drept contributori majori la această statistică a pierderii sănătății neurologice sunt accidentul vascular cerebral, encefalopatia neonatală, migrena, boala Alzheimer și alte demențe, neuropatia diabetică, meningita, epilepsia, complicațiile neurologice cauzate de nașterea prematură, tulburarea de spectru autist și cancerele sistemului nervos. Tulburările neurologice sunt foarte dificile atât pentru persoana care le are, cât și pentru cei apropiați. Acestea apar în diferite forme și pot afecta persoanele de toate vârstele. Potrivit Universității din California, San Francisco, există mai mult de 600 de astfel de probleme, care variază în severitate, iar simptomele sunt adesea diferite de la o persoană la alta.
Simptome care necesită consult medical
Deși unele tulburări neurologice pot provoca efecte secundare mai severe decât altele, orice afecțiune a sistemului neurologic poate fi problematică. Deoarece sunt adesea asociate cu o serie de afecțiuni, simptomele neurologice pot fi ușor confundate. Pe măsură ce devin mai severe, este important să fie aduse în atenția unui medic, întrucât pot fi indicatori ai unor afecțiuni neurologice grave: dureri de cap frecvente, probleme în vedere (neclară, dublă sau pierderea vederii), slăbiciunea extremităților pentru o perioadă prelungită sau dintr-un motiv necunoscut, amețeală, mai ales cea cronică sau cea care survine fără motiv, problemele de somn, vorbirea neclară, pierderi de memorie care ajung să interfereze cu viața de zi cu zi, greață cronică, tremur (agitarea involuntară pentru o perioadă prelungită sau fără indicatori clari), schimbarea inexplicabilă a greutății.
Tratament stabilit de specialist
Problemele neurologice pot fi abordate în mai multe moduri, cercetările științifice acordând o atenție deosebită acestui flagel. În prezent, medicamentele reprezintă una dintre cele mai frecvente modalități de tratare a bolilor neurologice. De exemplu, în cazul unui accident vascular cerebral se poate administra o injecție de tromboliză în primele ore, pentru a dizolva cheagurile de sânge. De asemenea, există medicamente specifice pentru anumite tulburări neurologice, cum ar fi anticoagulantele și medicamentele anticonvulsivante, dar și antidepresive și relaxante musculare, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea performanței generale. În unele cazuri, pentru tratarea problemelor neurologice poate fi necesară intervenția chirurgicală. Acest lucru este valabil în special în cazul unor afecțiuni precum epilepsia, leziunile de măduvă spinală sau cancerul cerebral, care pot să nu răspundă bine la tratamentele medicamentoase sau la alte tratamente. Totodată, în afară de medicamente și chirurgie, există și alte terapii care pot contribui la gestionarea afecțiunilor neurologice - fizioterapie, terapie ocupațională și terapie logopedică, pentru a ajuta la îmbunătățirea mișcării, coordonării și comunicării. De exemplu, fiziokinetoterapia neurologică este un domeniu medical specializat care poate avea un impact semnificativ asupra funcționalității zilnice a persoanelor cu anumite tulburări neurologice: îmbunătățește mobilitatea și ajută pacientul să gestioneze tulburările de mișcare și de funcție asociate acestor afecțiuni. Specialistul determină care terapie este potrivită pentru starea fiecărui pacient și un plan de tratament personalizat.
Diagnosticare complexă
Un prim examen neurologic va testa forța musculară, reflexele și coordonarea. Deoarece diferite tulburări pot avea simptome similare, specialistul poate cere mai multe teste pentru a pune un diagnostic. Evaluarea și diagnosticarea deteriorării sistemului nervos este complicată și complexă. Printre cele mai utilizate teste în diagnosticarea afecţiunilor neurologice sunt scanarea CT, electroencefalograma, RMN, testele de electrodiagnostic, cum ar fi electromiografia (EMG) și viteza de conducere a nervilor, tomografia cu emisie de pozitroni, angiograma, puncția lombară, mielograma, neurosonografia, ecografia.