Main menu

header

987 13 1de Georgiana Mihalcea

Chistul de ciocolată, cunoscut și sub denumirea medicală generală de endometrioză, reprezintă o afecțiune ginecologică ce poate avea un impact semnificativ asupra sănătății femeilor. Cu toate acestea, diagnosticul precoce și managementul adecvat pot contribui la controlarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Doctor Andreas Vythoulkas (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie cu supra- specializare în infertilitate la Clinica Genesis Athens din București, ne-a răspuns la cele mai frecvente întrebări privind chisturile endometriozice.

„Principalele acuze ale pacientelor sunt durerea pelvină și cea la urinare”

- Ce sunt aceste „chisturi de ciocolată”?

- Chisturile endometriozice, cunoscute și sub numele de endometrioame sau chisturi de ciocolată, sunt formațiuni benigne care se dezvoltă atunci când țesutul endometrial crește în afara uterului și se atașează de ovare sau de alte organe din pelvis. Denumirea de „chisturi de ciocolată” provine din faptul că aceste formațiuni au un conținut vâscos, de culoare maro închis, similară ciocolatei.

- Ce simptome au femeile cu chisturi endometriozice?

- În funcție de cât de mari sunt chisturile, femeile pot avea manifestări diverse, resimțite fie intens, fie aproape deloc. Principalele acuze ale pacientelor cu chisturi endometriozice sunt: durerea pelvină (care poate deveni mai intensă în timpul menstruației), durerea în timpul actului sexual, durerea la urinare, nevoia urgentă de a urina și frecvența crescută a urinării, menstruația dureroasă, abundentă sau neregulată, sângerările vaginale anormale între menstruații, balonare, dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal (constipație, diaree), durere la defecație, oboseală cronică. Este esențial ca femeile care experimentează aceste simptome să consulte un medic ginecolog pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.

„Pot afecta funcționarea normală a ovarelor”

987 13 2- Ce impact au chisturile endometriozice asupra fertilității?

- Chisturile endometriozice pot afecta fertilitatea în mai multe moduri. În primul rând, chisturile pot afecta funcționarea normală a ovarelor, inclusiv ovulația, prin distorsionarea anatomiei ovariene și prin afectarea foliculilor ovarieni, săculeți plini cu lichid din interiorul ovarelor care sunt necesari pentru maturarea și eliberarea ovulelor. Apoi, chisturile endometriozice se asociază frecvent cu alte forme de endometrioză care provoacă inflamație cronică și determină formarea de țesut cicatrizat care „lipește” laolaltă organele pelvine. Aceste aderențe pot afecta trompele uterine, care au un rol esențial în reproducere, deoarece asigură transportul produsului de concepție către uter, „căsuța” bebelușului până vede lumina zilei.

- Care sunt cauzele chisturilor endometriozice?

- Din păcate, încă nu s-a descoperit o cauză anume a dezvoltării acestor chisturi. Există însă câteva teorii vehiculate. Una dintre cele mai acceptate teorii este că menstruația retrogradă determină ca sângele menstrual, care conține celule endometriale, să curgă înapoi prin trompele uterine și în cavitatea pelvină în loc să fie eliminat din corp. Aceste celule se atașează apoi de pereții organelor pelvine și continuă să crească acolo. Ce știm însă cu siguranță este că există niște factori de risc implicați în apariția endometriozei, cum ar fi vârsta (endometrioza este mai frecventă între 25 și 40 de ani), istoricul familial de endometrioză, menarha precoce, sângerarea abundentă și prelungită, indicele de masă corporală scăzut, diverse infecții pelvine, anomaliile uterului, excesul de estrogen, fumatul, consumul de alcool, expunerea la diverse substanțe chimice și toxine din mediul înconjurător.

„Atunci când diagnosticul nu este clar, se poate recomanda RMN pelvin”

987 13 3- Cum sunt diagnosticate chisturile endometriozice?

- În primul rând, medicul va purta o discuție cu pacienta despre simptomele pe care le are, când au apărut, când sunt mai intense, dacă există cazuri de endometrioză în familie, dacă în istoricul medical există intervenții chirurgicale din sfera ginecologică etc. În funcție de răspunsuri, medicul poate recomanda ulterior efectuarea unei ecografii transvaginale, o metodă imagistică des utilizată pentru diagnosticarea chisturilor endometriozice. În cazul în care diagnosticul nu este clar, se poate recomanda RMN pelvin, care oferă imagini de înaltă rezoluție ale țesuturilor moi și poate ajuta la diferențierea chisturilor endometriozice de alte tipuri de chisturi ovariene sau tumori.

- Ce opțiuni de tratament există pentru chisturile endometriozice?

- Tratamentul endometrioamelor poate include diverse medicamente hormonale, analgezice sau intervenție chirurgicală, atunci când chisturile sunt mari (peste 4-5 cm), provocă manifestări greu de gestionat și îngreunează obținerea sarcinii pe cale naturală. În cazurile severe, se poate opta direct pentru fertilizarea in vitro (FIV). Laparoscopia este cea mai comună metodă chirurgicală utilizată pentru îndepărtarea chisturilor endometriozice. Este minim invazivă și implică inserarea unui laparoscop și a instrumentelor chirurgicale prin mici incizii în abdomen. Decizia de a recurge la intervenția chirurgicală trebuie să fie luată împreună cu un medic ginecolog, care va evalua individual situația fiecărei paciente și va recomanda cea mai bună abordare terapeutică în funcție de simptome, dorința de a avea copii și alte considerații medicale.

Aproape 68% dintre femeile cu endometrioză au fost diagnosticate, inițial, greșit

„Inflamația și stresul oxidativ asociate endometriozei afectează în mare măsură calitatea ovulelor, precum și mediul pelvin, prin creșterea nivelului de citokine și alte molecule pro-inflamatorii, reducând astfel șansele de fertilizare, implantare și dezvoltare a embrionului“

„Păstrarea unui echilibru hormonal poate contribui la prevenirea apariţiei acestora“

- Cum pot fi prevenite chisturile endometriozice?

- Deși cauzele precise ale endometrioamelor nu sunt complet înțelese, există câteva măsuri care pot ajuta la reducerea riscului sau la gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor asociate acestei afecțiuni, precum: echilibrul hormonal, stilul de viață sănătos (dietă antiinflamatoare, exerciții fizice zilnice, evitarea fumatului, a alcoolului și a substanțelor toxice), gestionarea stresului, tratamentul prompt al infecțiilor pelvine și controlul periodic la medicul ginecolog. Dacă ați primit diagnosticul de endometrioză și vă doriți să rămâneți însărcinată, este important să discutați cu un specialist în fertilitate pentru a afla care este cel mai bun plan de tratament pentru situația dumneavoastră.