Main menu

header

987 12 1de Georgiana Mihalcea

Mulți dintre noi alegem frecvent cafeaua decofeinizată, crezând să este o variantă sigură, pentru după-amiezile în care vrem să ne bucurăm doar de gustul, nu și de proprietățile energizante ale acestei băuturi. Cu toate acestea, în luna aprilie a acestui an, unele grupuri care luptă pentru protecția consumatorilor au solicitat Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente să interzică o substanță chimică esenţială implicată în procesul de decafeinizare, din cauza preocupărilor legate de apariția cancerului.

OMS a recunoscut de mult caracterul toxic al acestui element

Clorura de metilen este un lichid incolor care este utilizat în anumite procese industriale, „inclusiv în decaparea vopselelor, fabricarea produselor farmaceutice, fabricarea de decapanți și curățarea și degresarea metalelor”, potrivit Administrației pentru Securitate și Sănătate în Muncă, citată de CNN. Substanța este cunoscută de mult timp ca fiind cancerigenă, fiind desemnată ca atare de Programul Național de Toxicologie al Institutului Național de Sănătate, de Agenția pentru Protecția Mediului și de Organizația Mondială a Sănătății, a declarat doctor Maria Doa, director senior de politică chimică pentru Fondul de Apărare a Mediului, unul dintre cele cinci grupuri și persoane care se află în spatele a două petiții privind aditivii alimentari și coloranții trimise către FDA (Administrația pentru siguranța alimentelor și medicamentelor) în noiembrie.

„Poate provoca și toxicitatea hepatică, afectare neurologică și, în unele cazuri, moartea”

Inițiatorii au depus petițiile la 21 decembrie și au acceptat comentarii publice pe marginea anunțului de depunere până la 11 martie. „Pe lângă faptul că este cancerigenă, clorura de metilen poate provoca și alte efecte nocive pentru sănătate, cum ar fi toxicitatea hepatică și, la expuneri mai mari, efecte neurologice și, în unele cazuri, moartea”, a adăugat Doa. Aceste riscuri sunt în contextul unei expuneri acute externe la niveluri ridicate de substanță chimică sau al ingestiei acesteia ca atare, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Toxicitatea acestei substanțe chimice a determinat EPA să interzică vânzarea sa ca decapant pentru vopsele în 2019. În 2023, agenția a propus interzicerea vânzării sale pentru alte utilizări de consum și pentru numeroase utilizări industriale și comerciale, a precizat Doa. Dar utilizările alimentare reglementate de FDA în temeiul Legii federale privind alimentele, medicamentele și produsele cosmetice rămân. (Adunarea de stat din California - care are una dintre cele mai mari economii din lume, influențând adesea restul națiunii - a introdus recent un proiect de lege care urmărește să interzică utilizarea clorurii de metilen în procesul de decafeinizare).

În urmă cu 66 de ani s-a făcut prima reglementare legislativă

987 12 2FDA are un singur regulament care permite utilizarea clorurii de metilen ca solvent pentru decafeinizarea cafelei, susținând că: „Reziduurile de clorură de metilen nu trebuie să depășească 10 părți pe milion (0,001%) în cafeaua prăjită decafeinizată și în extractul de cafea solubilă decafeinizată (cafea instant)”. Fondul pentru Apărarea Mediului și co-petiționarii săi susțin că, permițând clorura de metilen în alimente, FDA „nu a ținut cont” de o adăugire veche de 66 de ani la legea federală numită Clauza Delaney, care cere acestei organizații să interzică aditivii alimentari despre care s-a dovedit că provoacă sau induc cancer atunci când sunt ingerate de oameni sau animale. „Astfel, aceste substanțe chimice categoric nu pot și nu ar trebui să fie considerate sigure”, a declarat Doa. FDA a precizat că analizează în prezent petițiile, dar nu face comentarii în legătură cu acestea cât timp sunt în curs de examinare, a precizat un purtător de cuvânt într-o declarație.

Ce este această substanță

În zilele noastre, mulți oameni consumă porțiuni de băuturi sau alimente mai mari decât dimensiunile standard mai mici de acum câteva decenii, a declarat Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, un cabinet privat din Tennessee. „Încă nu există o mulțime de cercetări clare sau concludente care să demonstreze că ingerarea nivelurilor reziduale din cafea în mod specific va cauza cancer sau alte probleme”, a declarat Richard, care nu a fost implicată în petiții. Cu toate acestea, „cu siguranță vrem să fim, evident, proactivi și conștienți de unele dintre aceste lucruri”, a adăugat Richard. „Suntem expuși la atât de multe lucruri acum, încât orice putem controla sau pune întrebări și diminua această expunere care poate fi dăunătoare va fi avantajos”. Clorura de metilen a fost folosită de mult timp în mod obișnuit în industria cafelei decofeinizate, dar unele companii au adăugat metode alternative în setul lor de instrumente sau au suspendat complet utilizarea. Clean Label Project, o organizație care testează produsele de consum pentru a detecta contaminanți industriali și de mediu ascunși, a detectat clorură de metilen în șapte din cele 17 mărci de cafea testate, potrivit petiției. Nivelurile de clorură de metilen găsite au fost foarte scăzute în majoritatea celor șapte mostre, a precizat NCA - în timp ce limita de siguranță stabilită de FDA este de 10 părți pe milion, o marcă avea 1,4 părți pe milion, alta conținea 3,5 părți pe milion, iar alta 8,9 părți pe milion. Doa a declarat că petiționarii sunt de părere că „deși nivelurile de clorură de metilen pot fi în general minime, este complet inutil, deoarece sunt disponibile și sunt folosite procese mai sigure pentru decafeinizarea cafelei”. Ea a adăugat că, pe lângă expunerea consumatorilor la niveluri scăzute, lucrătorii expuși la clorură de metilen în fabrici sunt supuși unor riscuri mai mari și inutile.

Cercetările referitoare la ceea ce poate suporta organismul uman în ceea ce privește încărcătura toxică sunt în continuă evoluție

Ce soluţii au consumatorii?

Chiar dacă FDA va interzice sau nu, în urma analizei, clorura de metilen, este o decizie care ar putea dura ani întregi. Dar dacă doriți să evitați o potențială expunere la clorură de metilen, atunci când cumpărați cafea decofeinizată, căutați ambalajele produselor cu etichete precum „fără solvenți”, „Swiss Water processed” sau „certified organic”, precizează Doa. „În calitate de consumator, faceți întotdeauna cercetări”, a spus Richard. „Căutați tot ce puteți despre companie. Puneți aceste întrebări dacă puteți intra pe o linie telefonică pentru clienți de pe site-ul lor”. De asemenea, luați în considerare cât de des beți cafea decofeinizată, cât de mult și de ce, a adăugat ea. „Dacă vă îngrijorează acest lucru și sunteți pur și simplu confuz, există o mulțime de înlocuitori care nu conțin cofeină”, a spus Richard. Printre acestea se numără băuturile făcute din rădăcină de cicoare, smochine și orz, rădăcină de păpădie, elixiruri de ciuperci, cacao, rooibos și yerba maté.