de Roxana Istudor şi Adrian Barna
„Hormonul iubirii“ afectează învăţarea
Cercetătorii de la Universitatea de Științe din Tokyo au descoperit noi perspective legate de modul în care oxitocina, supranumită „hormonul iubirii”, influențează învățarea și memoria, o descoperire care ar putea avea implicații profunde în tratarea tulburărilor cognitive. Dincolo de stimularea legăturilor emoționale și de creșterea bunăstării psihologice, oxitocina devine tot mai mult recunoscută pentru influența sa semnificativă asupra proceselor cognitive. „Oxitocina poate fi un nou candidat terapeutic pentru demență”, detaliază profesorul Akiyoshi Saitoh.
Viaţa la ţară expune la insuficienţă cardiacă
Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din SUA au realizat unul dintre primele studii legate de cauzele insuficienței cardiace și locul de viață și au constatat că unul dintre motivele instalării afecțiunii este… traiul în mediul rural. Aceste descoperiri sunt importante mai ales în contextul în care pandemia i-a determinat pe mulți oameni să se mute din aglomerațiile urbane. Dar viața la țară expune la lipsa unei asistențe medicale adecvate, precum și la opțiuni alimentare sănătoase mai limitate, ceea ce poate genera o creștere chiar și cu 20% a riscului de insuficiență cardiacă.
Vizualizarea online a operelor de artă ameliorează dispoziţia
Cercetătorii de la Universitatea din Viena și de la Institutul Max Planck, din Frankfurt, au derulat o cercetare din care a reieșit faptul că persoanele care vizualizează opere de artă online obțin îmbunătățiri semnificative ale stării de spirit. Mai mult, aceste tururi virtuale au proprietatea de a atenua manifestările anxietății după doar câteva minute. „Vizionarea de artă online este o sursă neexploatată de susținere a unei bune stări mentale, formă accesibilă de plăcere, care are efecte benefice asupra psihicului”, detaliază specialistul MacKenzie Trupp.
Periajul dinţilor previne micşorarea creierului
Menținerea unei bune igiene dentare poate stimula sănătatea creierului și reduce riscul de demență, potrivit cercetărilor derulate în cadrul Universității Tohoku, din Japonia. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care practică periajul regulat al dinților au mai mulți neuroni în hipocamp, o parte a creierului esențială pentru memorie. Cercetările indică o corelație între boala gingiilor și pierderea dinților și reducerea substanței cenușii din creier și implicit declinul sănătății mintale. Periajul dentar ar putea astfel preveni boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență.