de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Afecțiune care se dezvoltă în timpul sarcinii atunci când nivelul zahărului din sânge este prea mare, diabetul gestațional apare la aproximativ zece procente dintre femeile însărcinate doar din SUA și necesită o atenție specială.
Hormonii interferează cu modul în care funcționează insulina
Diabetul gestațional apare de obicei în mijlocul sarcinii, între săptămânile 24 și 28. Dezvoltarea bolii nu înseamnă că gravida a avut diabet înainte de a rămâne însărcinată, ci apare din cauza sarcinii. Cauzele precizate de specialiști în dreptul acestei afecțiuni, din fericire, gestionabile sunt schimbările hormonale care vin odată cu sarcina și modul în care corpul transformă alimentele în energie. Concret, hormonii pot interfera cu modul în care funcționează insulina, este posibil să nu se mai regleze nivelul zahărului din sânge așa cum ar trebui, ceea ce poate duce la diabet gestațional. Genele și excesul de greutate (un indice de masă corporală mai mare de 25) pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea acestei boli.
Hipertensiunea, sedentarismul și obezitatea, printre factorii de risc
Specialiștii atestă faptul că diabetul gestațional se poate dezvolta la orice gravidă. Factorii care pot crește riscul de diabet gestațional includ bolile de inimă, tensiunea arterială crescută, sedentarismul, obezitatea, sindromul ovarului polichistic, istoricul personal și familial. De asemenea, pot intra în calcul nașterea anterioară a unui copil cu o greutate peste medie sau prediabetul (istoric de glucoză în sânge mai mare decât nivelul normal). Pe de altă parte, deși diabetul gestațional nu provoacă niciun simptom specific, se pot înregistra urinarea frecventă, setea, oboseala, greața. Trecută cu vederea în multe cazuri, boala se poate depista în al doilea trimestru de sarcină.
Netratat, crește riscul de preeclampsie
În cazul în care analizele indică prezența diabetului gestațional, medicul poate solicita adoptarea recomandărilor unui nutriționist specializat în această boală. Mai departe, împreună cu obstetricianul, gravida urmează un plan de management al diabetului gestațional, cu verificări frecvente ale evoluției fătului și monitorizare constantă a creșterii în greutate. Toate aceste măsuri care includ monitorizarea atentă a glicemiei sunt foarte importante, întrucât, lăsat netratat, diabetul gestațional crește riscul de naștere prin cezariană dacă fătul devine prea mare, preeclampsie (tensiune arterială crescută în timpul sarcinii) sau diabet de tip II. În același timp, bebelușul poate manifesta probleme de respirație la naștere, hipoglicemie, chiar obezitate sau diabet de tip II mai târziu în viață.
Un plan de exerciții fizice sigur, stabilit împreună cu un specialist, ajută la gestionarea diabetului gestațional
Ajustări de dietă
Pe lângă planul de gestionare a bolii întocmit împreună cu specialistul și care trebuie urmat întocmai, precum și alături de verificările regulate, gestionarea diabetului gestațional poate implica medicamente și ajustări de dietă. În general, este vorba despre evitarea alimentelor nesănătoase, procesate și a băuturilor dulci, menținerea unui echilibru sănătos de proteine, carbohidrați, fibre și grăsimi, mese mai frecvente și în porții mai mici, susținerea unei discipline orare a meselor. Dat fiind faptul că diabetul gestațional se menține pe toată perioada sarcinii, acesta nu poate fi decât prevenit, fiind necesare analize ulterioare nașterii copilului.