de Georgiana Mihalcea
Cancerele cu debut precoce, diagnosticate la persoanele sub 50 de ani, au crescut la nivel global cu 79%. În Statele Unite ale Americii, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienților cu cancer se schimbă: în timp ce adulții peste 50 de ani au înregistrat o scădere a incidenței generale între 1995 și 2020, a existat o creștere notabilă a cazurilor sub 50 de ani. De ce a apărut acest fenomen? Ar trebui să se înceapă depistarea acestei maladii la vârste mai mici? Și ce măsuri preventive ar trebui să ia în considerare persoanele mai tinere?
Cele mai agresive forme
Tipurile de cancer cu debut precoce care cauzează cel mai mare număr de decese la nivel global sunt: de sân; traheal, bronșic și pulmonar; dar și cancere de stomac și colorectal, conform unui studiu din 2023 publicat în jurnalul BMJ Oncology. În Statele Unite, cancerul pulmonar, colorectal, cel pancreatic și de sân sunt cele patru cauze principale de deces provocate de aceste afecțiuni. Un raport al Societății Americane de Cancer a subliniat în special cancerul colorectal, care este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbații sub 50 de ani și a doua la femeile sub 50 de ani.
Consumul de alimente ultraprocesate, factor major de risc
Există o serie de ipoteze. Unii cercetători subliniază ratele în creștere ale obezității în ultimele decenii, care sunt asociate cu riscul de cancer de debut precoce. Într-o notă conexă, schimbarea obiceiurilor alimentare, în special creșterea consumului de alimente ultraprocesate și stilul de viață sedentar sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mari de cancer. Alți oameni de știință speculează că ar putea exista factori de mediu în joc, precum agenții cancerigeni eliberați în aer, apă și alimente.
Schimbarea recomandărilor pentru screeningul de depistare
Ghidurile organizațiilor medicale mondiale se bazează pe ceea ce este specific persoanelor cu risc mediu. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, Grupul operativ al serviciilor preventive din SUA recomandă ca oamenii să înceapă depistarea cancerului de colon la vârsta de 45 de ani. Organizația a emis, de asemenea, un proiect de recomandare ca femeile să înceapă să facă mamografie la vârsta de 40 de ani. Ambele revizuiri reprezintă modificări ale ghidurilor. Înainte de 2021, oamenii erau sfătuiți să înceapă depistarea cancerului de colon la vârsta de 50 de ani. Astfel de orientări vor continua să fie revizuite. Cercetătorii vor lua în considerare factori precum schimbarea demografică și eficacitatea instrumentelor de screening. De exemplu, dacă o femeie are o soră, o mamă sau o altă rudă de gradul I cu cancer de sân, ea însăși are riscul mediu dublu pentru acest diagnostic. Este esențial ca oamenii să-și cunoască istoricul familial, deoarece medicul ar putea recomanda pași suplimentari, cum ar fi testarea genetică. De asemenea, ar putea fi nevoie să se înceapă mamografiile sau alte teste de screening la o vârstă și mai fragedă. În mod similar, cineva care are o rudă de gradul I cu antecedente de cancer de colon ar trebui, de asemenea, să discute cu medicul său despre începerea screeningurilor pentru cancerul de colon cu mult înainte de vârsta generală recomandată. Alții care ar putea avea nevoie de o colonoscopie mai devreme sunt cei cu boală inflamatorie intestinală, cum ar fi boala Crohn sau anumite afecțiuni genetice moștenite.
Controalele anuale sunt esențiale
Una din trei persoane eligibile pentru screeningul cancerului de colon nu a făcut niciodată un astfel de examen, potrivit Societății Americane de Cancer. Din păcate, 59% dintre femei renunță la mamografia anuală, potrivit unor sondaje. Oamenii pot sări peste aceste investigații din mai multe motive, cum ar fi programul încărcat, responsabilitățile familiale etc. Deși asigurările de sănătate ar trebui să acopere îngrijirea preventivă, inclusiv screeningurile pentru cancer, mulți nu apelează la aceste servicii, crezând că nu au nevoie de aceste teste pentru că sunt tineri, sănătoși și se simt bine. Dar statisticile alarmante despre creșterea cancerului la tineri ar trebui să fie un îndemn la acțiune. Multe tipuri sunt asimptomatice în stadii incipiente. De aceea este nevoie de investigații de depistare precoce: pentru a le detecta înainte de a se răspândi. Tratamentul poate fi curativ dacă bolile sunt descoperite din timp.
Trebuie să cunoască istoricul familial
Este esențial ca oamenii să-și cunoască riscurile. Mai exact, ei trebuie să știe care este istoricul lor familial și dacă au alte afecțiuni medicale sau factori de stil de viață care le cresc riscul de cancer de debut precoce. „Toată lumea ar trebui să încerce să-și afle istoricul familial de cancer. De asemenea, asigurați-vă că menționați toți factorii stilului de viață, inclusiv fumatul, consumul de alcool, obiceiurile alimentare și activitatea fizică. Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc majori. Renunțarea la tutun și reducerea consumului de alcool sunt pași importanți. Unul sau două minute de exercițiu intens pe zi poate reduce riscul de cancer, la fel ca și reducerea alimentelor ultraprocesate. De asemenea, este important de reținut că aceste modificări ale stilului de viață nu numai că reduc riscul de cancer, dar sunt și aceleași care scad probabilitatea bolilor de inimă și a decesului prematur”, a declarat doctor Leana Wen, medic de urgență și profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington.