Main menu

header

988 13 1de Georgiana Mihalcea

Sportul este, fără doar și poate, cea mai bună alegere atunci când ne gândim la sănătate (articulații, sistem circulator, cardiac, osos). Medicii se întrec în a sfătui pe toată lumea să facă orice tip de mișcare, cât de puțină ar fi ea, mai ales în aceste zile în care sedentarismul a ajuns să fie un fel de boală națională. Domnul Tarek Nazer (medalion), specialist Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, la Clinica Masaya, spune că, pe lângă toate aceste beneficii, sportul vine la pachet și cu o serie de riscuri pe care orice practicant, fie că vorbim despre începător, fie că vorbim despre avansat, trebuie să le aibă în vedere.

„Lipsa de experiență este principala cauză a problemelor medicale”

- Care este prima regulă când alegem să practicăm un sport?

- Ca primă regulă, trebuie să ținem cont de nivelul de pregătire pe care-l avem și care sunt abilitățiile noastre, atât fizice, cât și psihice. Dacă vorbim despre sporturi, există așa-numitul fenotip potrivit, adică fiecare tip de sport necesită unele condiții fizice preexistente sau structura corpului să fie potrivită pentru un anumit tip de sport, cum ar fi: trebuie să avem înălțime mare ca să putem practica baschet, să avem brațele mai lungi dacă vrem să facem un sport care implică membrele superioare - box sau înot (greutatea corpului, structura, înalțimea și masa musculară). Aceste aspecte au un rol important în alegerea corectă înainte de a începe un sport.

- De ce apar accidentările?

- De cele mai multe ori, oamenii se accidentează din lipsă de experiență în sportul respectiv. Asta înseamnă că ne apucăm să facem un sport fără să știm prea multe despre el, fără să avem echipamentele de protecție ori fără să avem pregătirea musculară. Situații în care corpul poate nu se potrivește pentru sportul respectiv, sau încercăm să ridicăm greutăți mai mari trecând de la nivelul de începător, iar automat orice greșeală se plătește, din păcate. Mulți sărim peste perioada de încălzire atunci când vrem să facem sport și nepracticând sport de performanță și neștiind ce înseamnă o încălzirea performantă și cât de importantă este pentru a preveni o accidentare, într-adevăr riscăm să ne accidentăm.

„Entorsele și rupturile musculare sunt cele mai frecvente patologii ale membrelor inferioare”

988 13 2- Există anumite riscuri demne de luat în seamă?

- Trebuie să înțelegem faptul că sportul ajută organismul şi previne multiple probleme de sănătate care pot apărea din cauza atrofiei musculare şi a sedentarismului, însă poate fi şi dăunător, dacă se suprasolicită şi nu se face sub îndrumarea unui specialist, în aşa fel încât să se potrivească cu biotipul nostru şi cu starea personală de sănătate. De asemenea, este importantă respectarea regulilor, atunci când vine vorba despre încălzire şi prevenţie, pentru a obţine un rezultat bun şi a preîntâmpina apariţia unor afecţiuni care se dezvoltă din cauza greşelilor efectuate în timpul sportului. Practic, riscurile accidentărilor pot fi combătute cu o încălzire eficientă de la care nu trebuie să facem rabat. Mai mult decât atât, în situația în care apare cel mai mic disconfort, cea mai mică durere, antrenamentul este oprit și se ia legătura cu medicul specialist. Sporturile de anduranţă mare, dacă vreți, sunt cele mai solicitante şi necesită o pregătire fizică foarte bună, unde consumul de oxigen, dar şi arderile sunt maxime, cum ar fi atletismul, fotbalul, baschetul şi, mai ales, sporturile de contact, unde pot apărea diferite leziuni musculo-scheletale: box, karate sau lupte. În plus, problemele la nivelul coloanei (protuzii, hernii sau alte probleme ale coloanei) apar cel mai frecvent din cauza mişcărilor care implică ridicarea unei greutăţi mari (haltere, culturism, aruncarea discului), mai ales dacă nu aveţi echipamente de protecţie şi centură lombară folosită adecvat.

- Care sunt cele mai frecvente tipuri de accidentări?

- Accidentările suferite în timpul ședințelor de activitate fizică sunt diverse și vizează mai multe zone ale corpului. De departe, entorsele și rupturile musculare sunt cele mai frecvente patologii ale membrelor inferioare. Leziuni cartilaginoase și ruptura de ligament încrucișat anterior și leziunea sau ruptura meniscului sunt cele mai frecvente patologii care pot surveni în timpul entorselor de genunchi. De asemenea, fracturile și contuziile forte sunt leziuni care apar din cauza loviturilor directe la nivelul membrelor inferioare. Pe lângă acestea, pot apărea și leziuni provocate de suprasolicitare.

„Mersul pe jos și înotul sunt cele mai sigure forme de mișcare”

- Pot fi acestea prevenite mult mai bine?

- Cele mai multe persoane, care renunță la un program de antrenament la scurt timp după ce l-au început, o fac din cauza unei accidentări sau unei leziuni. Aceste leziuni pot fi prevenite dacă antrenamentele se fac la interval de 48 de ore pentru începători, iar în momentul în care resimt durere să se oprească. Producerea leziunilor este cel mai bine prevenită prin încălzirea mușchilor înainte de antrenament, urmată de stretching și de perioade de răcire după antrenament.

- Cum se face încălzirea?

- Încălzirea se face prin începerea antrenamentului la intensitate redusă care ajută la creșterea temperaturii mușchilor prin mărirea fluxului sangvin muscular, stretchingul alungește mușchii și tendoanele și îmbunătățeste flexibilitatea, iar răcirea se face prin reducerea treptată a intensității la finalul antrenamentului ce ajută la prevenirea amețelii. Există numeroase tipuri de antrenament, iar fiecare are propriile avantaje și dezavantaje.

- Ne puteți da câteva exemple?

- Desigur, aș începe cu mersul care are un impact relativ minor asupra articulațiilor, deoarece întotdeauna unul dintre picioare este pe sol, astfel forța cu care membrul superior lovește pământul nu este niciodată mai mare decât greutatea persoanei. Înotul rareori determină producerea unor leziuni musculare, deoarece mușchii sunt susținuți de apă, iar mersul pe bicicletă se caracterizează printr-o mișcare circulară care nu suprasolicită mușchii, însă necesită echilibru. Dansul aerobic solicită tot corpul, iar aerobicul step solicită în principal mușchii din partea anterioară și posterioară a coapsei, în timp ce antrenamentele cu greutăți sunt destinate creșterii forței și masei musculare.

Nu există o limită de vârstă în practicarea sportului, există însă recomandări medicale pe care specialiștii le pot face pacienților în funcție de patologiile pe care le au sau nu le au

„Repausul este primul pas spre vindecare“

- Care sunt principalele măsuri de prim ajutor?

- Repausul este primul sfat pe care îl dau pacienților mei. Apoi, îi sfătuiesc să pună gheață și să mențină membrul rănit într-o poziție proclivă. Pasul următor, bineînțeles, este acela de a veni la cabinet, pentru a face o evaluare clinică și paraclinică, unde se pune diagnosticul și se stabilește protocolul de tratament. Putem vorbi despre o simplă perioadă de repaus, în cazul accidentărilor minore, despre un program complet de recuperare prin kinetoterapie sau tratament cu infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic sau PRP (plasma îmbogățită cu trombocite), în cazul unui tratament nechirurgical și pentru a grăbi procesul de vindecare, iar în cazurile mai grave putem ajunge chiar la intervenții chirurgicale. Atunci când vorbim despre reconstrucția ligamentului încrucișat anterior sau a unei leziuni de menisc grad 3-4, intervențiile se pot efectua pe cale artroscopică minim invazivă, ce reduce timpul de recuperare cu 80% comparativ cu metodele clasice.