de Georgiana Mihalcea
Un studiu recent a constatat că fetele încep să aibă menstruație mai devreme decât generațiile anterioare și se confruntă cu mai multe cicluri neregulate, lucru ce ar putea fi influențat de factori precum obezitatea și substanțele chimice din mediu. Studiul a fost publicat la începutul lunii iunie în jurnalul științific JAMA Network Open și se bazează pe date din Apple Women’s Health Study, care a implicat 71.341 de femei.
Menarha timpurie este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare
Cercetătorii din SUA au descoperit că vârsta medie la care fetele încep să aibă menstruația a scăzut de la 12,5 ani pentru cele născute între 1950 și 1969 la 11,9 ani pentru cele născute între 2000 și 2005. A existat, de asemenea, o creștere a timpului necesar pentru ca ciclurile menstruale să devină regulate după menarhe (așa cum este denumită prima menstruație), cu mai puține fete care ating regularitatea în decurs de doi ani și mai multe care durează trei până la patru ani sau nu ajung niciodată la regularitate. Studiul a mai constatat că fetele asiatice, negre, hispanice și multirasale au raportat vârste medii mai timpurii ale primei menstruații, comparativ cu fetele albe participante la studiu. „Menarha timpurie este asociată cu un risc mai mare de rezultate adverse asupra sănătății, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul”, a declarat Zifan Wang, cercetător postdoctoral la Școala de Sănătate Publică TH Chan din Harvard și autor corespondent al studiului, într-o declarație. „Pentru a aborda aceste preocupări legate de sănătate - despre care descoperirile noastre sugerează că ar putea începe să aibă un impact asupra mai multor oameni, avem nevoie de mult mai multe investiții în cercetarea sănătății menstruale”, a completat cercetătorul Zifan Wang.
Obezitatea și factorii toxici din mediu sunt principalele cauze
Obezitatea infantilă este un factor de risc pentru pubertatea timpurie. Cu toate acestea, scăderea vârstei primei menstruații a avut loc înainte de epidemia de obezitate, ceea ce indică faptul că și alți factori ar putea influența această tendință. Un studiu din 1997 asupra a aproximativ 17.000 de fete din SUA a constatat că femeile încep pubertatea la vârste mai mici, studiile din alte țări arătând, de asemenea, debutul mai devreme a pubertății feminine. Cercetătorii de la Harvard spun că alți factori, în afară de greutatea corporală, pot contribui la debutul precoce a pubertății la fetele tinere. Un factor-cheie luat în considerare este impactul substanțelor chimice persistente utilizate în produsele de consum. Acestea perturbă sistemul endocrine. Împreună cu expunerea la metale grele și poluanți atmosferici pot contribui la faptul că fetele tinere au prima menstruație mai devreme decât generațiile trecute.
Semne timpurii care anunţă prima menstruaţie
Există semne majore, numite „simptome pubertale”, care apar înainte cu câțiva ani de începerea menstruației. Două dintre cele mai semnificative sunt: dezvoltarea sânilor care începe cu 2 până la 3 ani înainte de prima menstruație, adesea în jurul vârstei de 8 ani și apariția părului pubian ce are loc de obicei cu 1 până la 2 ani înainte de prima menstruație. Există și alte semne de urmărit pe măsură ce se apropie de ziua cea mare. Acneea, schimbările de dispoziție și un puseu de creștere tind să apară chiar înainte de prima menstruație. Unele fete vor avea scurgeri vaginale albe sau galbene, iar altele pot avea și dureri abdominale.