Main menu

header

989 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Oul este unul dintre alimentele cele mai controversate şi studiate, din perspectiva beneficiilor, dar şi a efectelor adverse pe care le poate avea asupra sănătăţii. Totuși, acest aliment legendar continuă să furnizeze surprize și să demoleze mituri. Cercetările de dată recentă plasează ouăle nu doar printre prietenii curelor de slăbire, ci și în rândul inamicilor degenerării maculare.

Furnizează 13 nutrienți esențiali

Un studiu recent, publicat în revista Clinical Nutrition, din SUA, relevă faptul că un consum regulat de ouă are capacitatea de a proteja în fața degenerării maculare, prima cauză de orbire pentru persoanele care au depășit vârsta de 50 de ani, notează „Daily Mail”. O echipă de cercetători australieni a monitorizat un număr de 3.654 de persoane timp de 15 ani și s-a observat că în cazul celor care au consumat patru ouă pe săptămână riscul de instalare a temutei degenerări maculare a scăzut cu 49 de procente comparativ cu persoanele care au evitat acest aliment complex. Specialiștii argumentează aceste rezultate cu prezența în ou a carotenoizilor ca luteina sau zeaxantina, care au efect direct asupra încetinirii progresiei afecțiunii. Și nu doar acest beneficiu poate fi trecut în dreptul oului. Unul după altul, miturile ultimelor decenii, care ne țineau departe de acest aliment de excepție, fac loc descoperirilor care arată că în realitate ouăle sunt surse excelente de nutrienţi, iar natura le-a umplut cu grăsimi sănătoase, proteine, vitamine şi minerale esenţiale. Un singur ou furnizează 13 nutrienţi esenţiali, toţi regăsiţi în gălbenuş.

Sporesc colesterolul „bun”

Ouăle reprezintă o sursă de vitamine B, necesare pentru funcţiile vitale ale organismului şi au cantităţi însemnate de vitamina A, esenţială pentru dezvoltare şi creştere. Vitamina E din ouă protejează împotriva anumitor forme de cancer, iar vitamina D promovează absorbţia mineralelor şi sănătatea oaselor. Totodată, ouăle sunt bogate în iod, nutrient care ajută la generarea hormonilor tiroidieni. Potrivit studiilor recente, nu există un argument viabil care să poată susţine reducerea consumului de ouă la trei-patru pe săptămână, ci se consideră că două ouă pe zi pot oferi un plus de sănătate şi de protecție împotriva îmbolnăvirilor. De pildă, o serie de studii recente au stabilit că aportul de colesterol alimentar din ou are un efect benefic, crescând nivelul lipoproteinelor cu densitate înaltă - colesterolul „bun”.

Deşi oul de prepeliţă primeşte tot mai multă promovare în ultima vreme, prezența colesterolului este în cantitate mai mare comparativ cu oul de găină

Scad apetitul

Atunci când este preparat într-un fel sănătos, deci nu prin prăjire, oul nu este dăunător pentru organism. Dimpotrivă, acest aliment conţine un aminoacid numit metionină, benefic ficatului. În plus, gălbenuşul are proprietatea de a determina contracţia vezicii biliare, prin aceasta stimulând secreţia şi excreţia de bilă. Așadar, secretul beneficiilor consumului de ouă stă în modalitatea de preparare. Cu cât oul este mai gătit, cu atât este mai greu de digerat. Un ou fiert moale sau ochiurile româneşti (în apă clocotită) se digeră complet într-o oră, în timp ce oul fiert tare sau omleta prăjită din mai multe ouă necesită circa trei ore până se digeră. De aceea, oul fiert moale/cleios este un aliment hrănitor, extrem de recomandat şi în diete, datorită aportului nutritiv echilibrat și conţinutului scăzut de calorii. Datorită conţinutului ridicat de proteine, ouăle oferă şi senzaţie de saţietate, deci scad pofta de mâncare.