Main menu

header

989 12 2de Georgiana Mihalcea

Multe lucrări științifice au arătat că a patra artă este mult mai mult decât o încântare pentru simțuri. Știința a demonstrat că, pe lângă declanșarea eliberării hormonului dopamină, ascultarea muzicii ne poate stimula funcțiile cerebrale, poate ameliora simptomele de anxietate și stres și ne poate ajuta să rămânem concentrați. Este, de asemenea, un stimulent puternic pentru creierul nostru. Și asta, chiar și atunci când începe să îmbătrânească, după cum relevă o nouă cercetare.

Lecțiile de pian și teoria muzicală îmbunătățesc memoria

Acest studiu, publicat recent în revista „Neuroimage: Reports”, a fost realizat de o echipă de cercetare elvețiano-germană. Oamenii de știință au analizat schimbările creierului care apar atunci când persoanele în vârstă iau lecții de muzică. Pentru a face acest lucru, au împărțit în două grupuri 132 de seniori cu vârste cuprinse între 62 și 78 de ani, în stare bună de sănătate. Indivizii din primul grup urmau să ia lecții de pian o dată pe săptămână, timp de șase luni și au fost invitați să exerseze cu acest instrument timp de cel puțin 30 de minute, cinci zile pe săptămână. Membrii grupei a doua au fost înscriși la cursuri mai teoretice, axate în special pe recunoașterea instrumentelor și analiza structurii lucrărilor. Participanții la studiu au trebuit, de asemenea, să facă RMN și teste de evaluare cognitivă la sfârșitul fazei de experimentare șase luni mai târziu.

Neuroimaginile au relevat o creștere a materiei cenușii

Cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă din ambele grupuri au observat o creștere a volumului materiei cenușii în cerebelul lor - „minicreierul” din spatele trunchiului cerebral care ajută la menținerea echilibrului și a posturii - în timpul perioadei experimentale. Ei au observat, de asemenea, că seniorii care au urmat lecții de pian și-au îmbunătățit semnificativ memoria de lucru așa-numita „tonală”, adică acea capacitate de a reține temporar informații muzicale precum melodii, ritmuri sau acorduri. Această formă de memorie pe termen scurt joacă un rol crucial în aprecierea și înțelegerea muzicii. Pentru Clara James, unul dintre autorii studiului, aceste rezultate constituie un pas înainte în înțelegerea mecanismelor creierului specifice ascultării și practicii muzicale. „După șase luni, am găsit efecte comune ambelor intervenții. Neuroimaginile au relevat, la toți participanții, o creștere a materiei cenușii în patru regiuni ale creierului implicate în funcționarea cognitivă la nivel înalt, în special în zonele cerebelului mobilizate în memoria de lucru. Performanța lor a crescut cu 6% și acest rezultat a fost direct corelat cu plasticitatea cerebelului”, a spus Clara James într-un comunicat de presă.

Muzica poate îmbunătăţi IQ-ul, poate fi de ajutor în tratarea bolilor de inimă și, de asemenea, are o putere uluitoare, atât asupra gândurilor, cât şi a emoţiilor

Stimulează plasticitatea creierului

Deși acest studiu are anumite limitări, inclusiv dimensiunea redusă a grupului său de participanți și lipsa unui grup de control, arată măsura în care muzica stimulează plasticitatea creierului și rezerva cognitivă. Lucrările științifice anterioare au concluzionat că a patra artă stimulează aproape toate formele de memorie, inclusiv la pacienții cu boala Alzheimer. Dar putem spune, cu toate acestea, că muzica menține îmbătrânirea creierului? Cercetătorii rămân precauți în această privință. Cu toate acestea, ei sunt unanimi într-un punct: ascultarea muzicii, cântatul sau interpretarea la un instrument au multiple beneficii asupra funcționării cognitive generale a creierului, la toate vârstele.