de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Inteligenţa artificială poate diagnostica precoce insuficienţa cardiacă
Inteligența artificială ar putea juca un rol esențial în diagnosticarea precoce a persoanelor care prezintă risc de insuficiență cardiacă, deoarece este capabilă să identifice anomalii greu de detectat, arată o nouă cercetare din cadrul Facultății de Medicină a Universității Dundee, din Scoția. Tehnologia a fost folosită pentru a cerceta înregistrările electronice de sănătate și scanările cardiace ecocardiografice, pentru a se identifica pacienții cu insuficiență cardiacă. Învățarea profundă a inteligenței artificiale a fost apoi utilizată pentru a se identifica anomalii ce ar putea crește riscul.
Pacienţii cu cancer care nu dorm noaptea îşi scurtează viaţa
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford, din SUA, a descoperit că femeile diagnosticate cu cancer care au rămas treze până la orele dimineții au înregistrat durate de viață mai scurte. Potrivit experților americani, este foarte important ca odihna să respecte ritmul biologic, mai precis ora de somn să fie până în 01:00. Cercetări anterioare au asociat respectarea orelor de somn cu o sănătate mai bună și o recuperare mai rapidă după o serie de afecțiuni.
Veganele însărcinate, pericol de a naşte copii subponderali
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că femeile însărcinate care mențin o dietă vegană prezintă un risc crescut de a avea tensiune arterială crescută și de a naște copii subponderali. Studiul publicat în revista Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica arată că bebelușii născuți din mame vegane cântăresc în medie cu o jumătate de kilogram mai puțin. De asemenea, gravidele care au evitat toate produsele de origine animală au prezentat un risc mai mare de preeclampsia, iar analizele au arătat că aceste persoane au înregistrat un aport mai mic de micronutrienți.
Temperatura mai ridicată a corpului, aliat în faţa infecţiilor
Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au descoperit că persoanele în vârstă, care au adesea temperaturi corporale medii mai scăzute, sunt mai susceptibile la infecții virale. Studiul efectuat a pus în lumină rolul critic pe care îl joacă microflora intestinală în fortificarea organismului împotriva virusurilor precum gripa și SARS-CoV-2 atunci când temperatura corpului depășește 38 de grade Celsius. Mai mult, cercetarea a evidențiat rolul anumitor acizi biliari în răspunsul imun împotriva acestor agenți patogeni.