Main menu

header

990 13 1de Camelia Onciu

Sezonul estival a început și gândul ne zboară la vacanță. La munte, la mare, la țară sau în mari orașe, oriunde doriți, numai acasă nu este bine să vă petreceți concediul. Vacanțele au efecte benefice pentru corp și minte și chiar și pentru performanțele la serviciu. 

Pentru imunitate și sănătatea inimii

Vacanțele înseamnă călătorii, distracție, dar mai ales odihnă pentru corp și minte. Odihna joacă un rol esențial în întărirea sistemului imunitar. De asemenea, vacanța permite inimii să se odihnească și astfel se reduce riscul de atac de cord. Potrivit unui studiu american, persoanele care au avut cel puțin o săptămână de vacanță pe an au prezentat un risc de a suferi un atac de cord cu 30% mai mic decât cei care au lucrat fără pauză. Vacanțele ajută la menținerea sănătății mintale prin scăderea nivelului de stres și de anxietate. Problemele de zi cu zi rămân acasă și mintea se poate relaxa în sfârșit. Un studiu american realizat la Clinica Marshfield din Wisconsin a arătat că femeile care au mers regulat în vacanță erau mai puțin predispuse la depresie.

Moralul e mai bun și viața mai lungă

Zilele libere ajută la îmbunătățirea relațiilor. Mai relaxați și mai puțin grăbiți, aveți mai mult timp de dedicat celor dragi. Acest lucru permite cuplurilor să se întâlnească, copiilor să se bucure de părinții lor (și invers) și prietenilor să împărtășească momente frumoase împreună. Petrecerea timpului de calitate cu cei dragi este un factor de longevitate și diminuează riscul de depresie. Pe lângă o mai bună înțelegere cu cei dragi, călătoria - chiar și una aproape de casă - vă permite să cunoașteți oameni noi și să vă lărgiți orizonturile.

Crește pofta de muncă

Paradoxal, vacanțele sunt stimulente ale productivității. Angajații sunt mai eficienți înainte și după vacanță. Înainte de a pleca pentru că sunt mai entuziaști și mai motivați să muncească în așteptarea primei zile de concediu. Iar după vacanță, deoarece creierul este odihnit și mult mai capabil să facă față unor noi sarcini. Nivelul de energie este mai mare și astfel lucrăm mai repede și mai bine.

Activităţile fizice sunt mai eficiente

În cadrul unui sondaj, s-a constatat că 38% dintre cei chestionați au mărturisit că își iau laptopul cu ei în vacanță și 28% chiar plănuiesc să lucreze în această perioadă. Dacă faceți parte din această categorie, iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă bucurați de vacanța binemeritată. Nu renunțați la activitatea fizică în vacanță. Acum sunteți eliberați de orice presiune, rezultatele vor fi mult mai bune. Practicarea unei activități sportive favorizează secreția de endorfine, hormoni care provoacă o stare de bine.

Învățați să redeveniți calmi!

Pentru a vă deconecta complet, încercați câteva momente de meditație în liniște. Acest lucru vă va ajuta să combateți stresul și chiar să scăpați de anumite dureri. Puteți găsi calmul și prin practicarea activităților manuale, precum olăritul, grădinăritul, desenul, muzica sau chiar tricotajul, ideale pentru stimularea hormonilor fericirii precum dopamina sau serotonina.

Detoxifierea digitală are efecte imediate

Patru ore și 48 de minute, acesta este timpul mediu pe care îl petreceți pe smartphone, conform unui studiu din 2021. Rețele sociale, aplicații, notificări de la serviciu, mintea este total parazitată de cerințele externe chiar și în vacanță. Cel mai bun mod de a vă deconecta este detoxifierea digitală. Plecați în concediu fără dispozitive digitale sau măcar dezactivați câteva aplicații. Beneficiile deconectării digitale sunt imediate, potrivit profesioniștilor din domeniul sănătății.