Main menu

header

990 13 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Persoanele care obișnuiesc să meargă pe bicicletă sau pedalează acasă au un risc semnificativ mai redus de a dezvolta dureri de genunchi și de artrită dureroasă în această parte a corpului, relevă unul dintre cele mai ample studii pe această temă, efectuat de experții americani.

Mai puține leziuni ale articulației

O analiză extinsă, derulată de oamenii de știință de la Centrul medical VA, din Houston, SUA, atestă beneficiile pedalatului, indiferent în ce formă, pentru flexibilitatea și sănătatea articulațiilor genunchiului. Potrivit rezultatelor publicate în revista Medicine & Science in Sports & Exercise, cercetarea, care a implicat persoane cu vârsta de peste 60 de ani, a relevat faptul că riscul de dureri de genunchi în cazul celor care pedalează scade cu peste 17 procente, iar de artrită dureroasă în articulațiile genunchiului cu 21%. „Pe baza studiului nostru, mersul pe bicicletă de-a lungul vieții este asociat cu o sănătate mai bună a genunchilor, inclusiv cu mai puține dureri de genunchi și mai puține leziuni ale articulației”, punctează autorul principal al studiului, Grace Lo.

Construiește musculatură puternică

Persoanelor cu artrită la genunchi li se recomandă adesea de medici să-și mențină articulațiile în mișcare, iar noul studiu sugerează că mersul cu bicicleta întărește mușchii din jurul genunchilor, fără dezavantajul de a da șocuri acestei părți a corpului, așa cum se poate întâmpla în cazul alergării. Datele din studiu indică faptul că persoanele care au mers cu bicicleta între vârstele de 12 și 18 ani și-au construit o musculatură care a rămas puternică și previne simptomele dureroase. „Știm că activitățile care nu suportă greutăți sunt mai puțin susceptibile de a provoca durere. Acesta poate fi un motiv pentru care oamenii au mai puține simptome dureroase când merg cu bicicleta”, detaliază Lo.

Conduce nutrienții în cartilaj

Dat fiind faptul că această parte a corpului nu beneficiază de aport de sânge propriu, experții menționează cât de benefică este pedalarea pentru genunchi. „Activitățile care implică mișcarea genunchiului ajută la menținerea sănătății cartilajului. Mișcarea articulației este cu adevărat importantă, deoarece conduce nutrienții în cartilaj. Pedalarea întărește fesierii, care mențin șoldurile și genunchii. Fără mușchi puternici pe părțile laterale ale picioarelor, genunchii sunt mai vulnerabili”, susține Andrew Gregory, profesor de ortopedie la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, din Nashville. În ceea ce privește diferența dintre pedalarea în interior și mersul cu bicicleta în aer liber, diferența între beneficiile pentru articulații nu a reieșit din datele cercetării, specialiștii afirmând că aceasta este doar o chestiune de opțiune personală.

„Cu cât o persoană a petrecut mai multe perioade de timp în viață pedalând, cu atât este mai puțin probabil să aibă dureri de genunchi și semne de osteoartrită“ (Grace Lo, Centrul medical VA, SUA)

Limitează dezvoltarea inflamaţiei

Potrivit specialiștilor, pedalatul, indiferent în ce formă, poate fi introdus în rutina de exerciții în orice moment al vieții, treptat. „Dacă nu sunteți activ în prezent, puteți începe prin a pedala încet, de două, trei ori pe săptămână, pe o bicicletă cu scaun de susținere, apoi creșteți treptat intensitatea”, recomandă specialistul Christine Peoples, de la Universitatea din Pittsburgh. De asemenea, experții consideră că este posibil ca exercițiul pe bicicletă „să declanșeze producerea de factori care limitează dezvoltarea inflamației”, după cum afirmă Scott Barbuto, de la Universitatea Columbia.