de Georgiana Mihalcea
Adesea, în timpul verii ne confruntăm cu temperaturi extrem de ridicate care ne afectează pe toți, deopotrivă, dar mai ales pe cei care suferă de boli cronice. Dintre acestea, cele care se agravează în timpul sezonului cald sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, bolile neurologice, astmul, bolile vasculare și osteoporoza. Așadar, pentru persoanele diagnosticate cu asemenea afecțiuni, această perioadă a anului poate fi un motiv de îngrijorare. Dacă nu se ține cont de anumite sfaturi medicale, situația se poate agrava destul de mult.
Hipertensiunea arterială trebuie atent monitorizată
Hipertensiunea arterială variază în funcție de anotimpuri. Dacă în timpul iernii hipertensiunea este mai mare (organismul se apără împotriva temperaturii scăzute), în timpul verii, presiunea este scăzută, deoarece organismul elimină excesul de căldură, pentru a evita supraîncălzirea, prin dilatarea capilarelor și a vaselor de sânge periferice. Căldura ajută la reducerea tensiunii arteriale, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la tratamentul pe care-l urmați, deoarece riscați să faceți convulsii. Cei care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să evite expunerea excesivă la soare, mai ales în intervalul 12:00-16:00, să realizeze o hidratare corectă, cu cel puțin 2 litri de apă pe zi, să consume băuturi neîndulcite și să renunţe la cele care conţin cofeină. De asemenea, atenție și la consumul de medicamente antihipertensive, deoarece anumite efecte adverse ale acestora își pot face apariția chiar în zilele toride de vară. Un alt lucru important pe timpul sezonului cald este monitorizarea îndeaproape a tensiunii arteriale, atât de pacient, cât și de medicul cardiolog. La fel de importantă este renunțarea la tutun și la alcool, adoptarea unei diete echilibrate și vizita de la primele simptome la medicul cardiolog.
Diabetul zaharat necesită hidratare suplimentară
Persoanele diabetice sunt foarte sensibile la căldură, însă, din păcate, cele mai multe dintre ele neglijează acest aspect și se expun multor riscuri în timpul verii. Statistic vorbind, în zilele caniculare ajung la spital cu urgențe mai mulți pacienți diabetici decât în zilele cu temperaturi mai scăzute. Temperaturile crescute și umiditatea în exces sunt destul de greu de suportat de organismul persoanelor care suferă de diabet. Pe timp de vară, diabeticii sunt predispuși la deshidratare, epuizare termică și afecțiuni la nivelul picioarelor. Diabetul zaharat se poate agrava, de asemenea, din cauza căldurii. Dacă aveți un astfel de diagnostic, trebuie să vă verificați cu regularitate glucoza din sânge și să luați în continuare medicamentele antidiabetice, astfel încât boala poate fi ținută sub control. Sub influența caniculei, prin pierderea de lichide, cel mai mare risc în cazul dumneavoastră este deshidratarea. În plus, vara ar trebui să faceți mai puține exerciții fizice, cum ar fi înotul sau grădinăritul. E important să preveniți obezitatea, bând foarte multă apă și consumând fructe, legume, pește și alimente ușoare.
Cei cu afecţiuni neurologice sunt sfătuiți să stea în casă pe caniculă
Pacienţii care au suferit accidente vasculare cerebrale sau au boli neurologice degenerative sunt sfătuiți să nu iasă din case când este caniculă, iar dacă din cauza căldurii au ameţeli și stări de rău să solicite imediat ajutorul medical. Există date statistice serioase care ne arată că hipertermia este un factor etiologic pentru agravarea sau instalarea anumitor suferinţe neurologice de sine stătător. Cei cu boala Alzheimer au probleme cognitive, de aceea orice schimbare de mediu și de temperatură le poate crea disconfort mare. Expunerea la soare le poate da dificultăți în controlul tensiunii arteriale. În cazul pacienților cu Parkinson, boala se poate agrava din cauza căldurii corpului și deshidratării.
Astmul depinde de calitatea aerului
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de astm bronșic. Pentru a reduce riscul episoadelor de astm bronșic în sezonul călduros, principalul pas esențial îl reprezintă evitarea factorilor de risc. De asemenea, abordarea unor reguli simple, dar deosebit de utile, poate fi eficientă atât în evitarea atacurilor, cât și în gestionarea simptomelor afecțiunii. Inhalatorul va fi purtat întotdeauna la ei. Acesta ar trebui păstrat într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui. Se va utiliza ori de câte ori este necesar, întrucât conținutul acestora are rolul de a ajuta la managerierea corespunzătoare a episoadelor de astm bronșic. Inhalatorul ar trebui folosit doar după indicațiile medicului specialist. Chiar și în lipsa unor simptome evidente ale episodului de astm bronșic, se recomandă utilizarea acestuia (de cel mult patru ori pe zi). Preferabil ar fi ca persoanele cu astm bronșic să evite practicarea activităților fizice intense în sezonul călduros, optând pentru activitate de impact redus spre moderat. Hidratarea corespunzătoare este esențială, deoarece asigură lubrifierea căilor respiratorii și previne uscarea acestora. Se va evita consumul de alcool și de tutun. Se va opta pentru reducerea efortului fizic, deoarece pierderea de apă prin transpirație și expunerea directă la razele soarelui poate duce la senzația de „sufocare”, cu exacerbarea ulterioară a simptomelor de astm bronșic. Se va planifica orice activitate în aer liber în prima parte a zilei sau în a treia, în afara orelor 10:00-16:00, când indicele UV este deosebit de mare. Se vor respecta în totalitate indicațiile medicului în ceea ce privește protocolul de tratament, dar și necesitatea consultațiilor periodice. La persoanele supraponderale care suferă de această afecțiune, scăderea în greutate duce la o îmbunătățire semnificativă a controlului bolii.
În osteosporoză e indicată expunerea redusă la soare
Osteoporoza este o afecțiune care afectează sistemul osos. Oasele devin atât de fragile încât o simplă căzătură sau chiar acțiuni obișnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractură. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la şold, la încheietura mâinii sau la coloana vertebrală. Deși afectează în special femeile, osteoporoza apare inclusiv la bărbaţi. Au un risc mai mare de a dezvolta boala femeile albe și asiatice - cu precădere cele care sunt la menopauză. Osteoporoza poate fi ținută vara sub control printr-o expunere corectă la soare. Persoanele care suferă de această boală pot merge la plajă între 7:00 şi 11:00 dimineața, deoarece acestea sunt orele ideale pentru întâlnirea cu radiațiile solare, căci stimulează producerea vitaminei D, care ajută la fixarea calciului în oase. Pe de altă parte, între intervalul orar 11:00-17:00, cei cu osteoporoză ar trebui să stea la răcoare, la umbră, deoarece pierderea de fluide și expunerea la radiații pot provoca arsuri, iritații care duc la înrăutățirea bolii.