Main menu

header

992 15 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Un nou studiu al Universității din Iowa, SUA, a relevat faptul că metabolizarea substanțelor dietetice pe bază de plante la nivelul bacteriilor intestinale specifice poate oferi protecție împotriva sclerozei multiple, generând, în același timp, o scădere sănătoasă în greutate și alte beneficii pentru sănătate.

Soia, arahide, năut, leguminoase

O dietă bogată în izoflavonă, fitoestrogen pe bază de plante care seamănă cu estrogenul, protejează împotriva simptomelor sclerozei multiple, arată o cercetare derulată pe animale de laborator în cadrul Universității din Iowa. Potrivit publicației Science Advances, studii anterioare au pus în evidență faptul că pacienților cu scleroză multiplă le lipsesc tocmai aceste bacterii specifice unei alimentații pe bază de plante. „Noul nostru studiu oferă dovezi că aceste bacterii intestinale care metabolizează izoflavona pot servi drept potențial tratament pentru scleroza multiplă”, punctează specialistul Ashutosh Mangalam. Izoflavonele se găsesc, printre altele, în soia, arahide, năut și leguminoase. Studiul a constatat, de asemenea, că exemplarele hrănite cu dietă vegetariană au prezentat microbiom similar celui care se găsește la indivizii sănătoși.

Microbiomul, factor în evoluția bolii

Scleroza multiplă este o boală autoimună a creierului și a măduvei spinării, în care sistemul imunitar atacă stratul protector din jurul fibrelor nervoase. Simptomele afecțiunii includ slăbiciunea mușchilor, probleme de echilibru, declin al vederii și gândirii. În urma unor cercetări recente, s-a evidențiat că microbiomul intestinal este un potențial factor care contribuie la evoluția sclerozei multiple. În lucrările anterioare, Mangalam și colegii săi au demonstrat că există diferențe semnificative între flora intestinală a pacienților cu această boală și a celor sănătoase. Practic, bacteriile care protejează de scleroza multiplă au capacitatea de a combate un anumit tip de inflamație. „Cercetarea noastră sugerează că o dietă cu izoflavone poate fi protectoare atât timp cât bacteriile intestinale care metabolizează izoflavona sunt prezente în intestin”, adaugă Mangalam.

O dietă vegetariană lejeră, care include surse de izoflavone, poate genera pierderea a două kilograme în decurs de șapte zile

Stimulează metabolizarea izoflavonei

În timp ce există tratamente care încetinesc evoluția sclerozei multiple, până în prezent nu a fost descoperit niciun remediu. Deși cauza exactă a bolii este necunoscută, se consideră, la nivelul comunității științifice internaționale, că o interacțiune complexă între factorii genetici și de mediu inițiază această afecțiune. Când vine vorba despre produsele alimentare care să stimuleze metabolizarea izoflavonei, soia este în top, precum și trifoiul roșu și lucerna. Izoflavonele din alimentație sunt binecunoscute pentru o serie lungă de beneficii - scăderea oboselii, a bufeurilor și a iritabilității în menopauză, prevenirea anumitor tipuri de cancer și protejarea inimii. În plus, mai multe studii au arătat că aportul de proteine din amintita soia, aliment nelipsit în dieta vegetariană, reduce colesterolul „rău” (LDL).