Main menu

header

   Ochelarii de soare nu ar trebui să lipsească nimănui, mai ales în anotimpul cald. Ochii trebuie protejaţi de razele ultraviolete, pentru că sunt foarte vulnerabili. Oamenii de ştiinţă americani au demonstrat recent că expunerea prelungită la razele ultraviolete poate duce la un risc crescut de cataractă, cea mai importantă cauză a orbirii. Purtând ochelari de soare, aceste riscuri se minimalizează. Însă, pe lângă rolul lor protector, ochelarii de soare sunt un accesoriu ce trebuie să pună în evidenţă trăsăturile frumoase ale chipului. Pentru a nu da greş, citiţi mai jos câteva trucuri pentru a face alegerea potrivită. 

Calitatea este cea mai importantă
     Primul criteriu în alegerea ochelarilor de soare este cel funcţional. Ochelarii trebuie să aibă un filtru UV puternic, care să protejeze cristalinul şi retina. Cumpăraţi ochelarii după ce i-aţi încercat la lumina naturală de afară. Culoarea lentilelor nu este importantă. Lentitele de culoare închisă nu asigură neapărat o protecţie mai bună decât cele deschise la culoare. Protecţia este esigurată de filtrul încorporat în lentile, nu de culoarea acestora. Dacă folosiţi ochelarii de soare la condus, asiguraţi-vă că aceştia nu afectează aprecierea distanţelor şi a siluetelor. Evitaţi să cumpăraţi ochelari de soare foarte ieftini, pentru că mai mult ca sigur nu vă vor proteja ochii. Nu firma este importantă, ci calitatea lentilelor.  

Pentru cei care poartă ochelari de vedere
     Şi aceştia îşi pot proteja ochii împotriva razelor ultraviolete comandându-şi ochelari de vedere cu lentile heliomate, antireflex, cu aceste două proprietăţi combinate. Lentilele heliomate sunt fotosensibile şi modifică intensitatea culorii în funcţie lumină. 

Aspectul estetic  
     Cele trei caracteristici importante în acest sens sunt: o ramă care să evidenţieze trăsăturile, forma ei să contrasteze cu cea a feţei, iar mărimea să fie pe măsura chipului.  O faţă de formă triunghiulară are nevoie de rame uşor alungite, ca acelea de la modelul de ochelari-pilot sau cu forme geometrice.  Un chip dreptunghiular este avantajat de ochelarii rotunzi, ochi de pisică sau ovali, care „îndulcesc” liniile feţei.  Faţa ovală este cel mai bine evidenţiată de ochelari cu forme bine conturate, colţuroase şi geometrice.  Unui chip cu formă alungită i se potrivesc ochelarii rotunzi sau pătraţi, dar cu margini ovale. 

Necesari din aprilie până în septembrie
    Oftalmologii recomandă folosirea ochelarilor de fiecare dată când staţi în soare puternic mai mult de zece minute. Începând cu luna aprilie şi până în septembrie, ochelarii sunt obligatorii, pentru că nivelul razelor UV este de trei ori mai ridicat decât în restul anului. La plajă, în parc, în grădină, ochelarii nu trebuie să vă lipsească în aceste luni, mai ales după ora 11:00.  
Cristina Tache