Main menu

header

997 15 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Melanomul avansat, un tip de cancer de piele, este o afecțiune gravă, larg răspândită, iar oamenii de știință se concentrează pe îmbunătățirea formu- lelor de tratament și pe creșterea speranței de viață. În acest tablou complex a intrat recent și un anumit regim alimentar, care a ieșit din nou pe primul loc la nivel mondial: dieta mediteraneană.

Echilibrează microbiomul intestinal

Un studiu recent, derulat în cadrul King’s College London, de o echipă condusă de specialistul Tim Spector, a relevat faptul că pacienții care au urmat o dietă mediteraneană cât mai apropiată de reperele acestui tip de regim au beneficiat cel mai mult de tratamentul melanomului. „Bacteriile intestinale au reieșit ca element-cheie al acestui progres”, susține Spector. Mai precis, microbiomul intestinal echilibrat susținut de această dietă „a fost mai favorabil răspunsului bun al pacienților la tratamentul împotriva cancerului de piele”, arată autorii cercetării.

Crește șansele de supraviețuire

Studiul a analizat o formă de imunoterapie numită „blocare a punctelor de control imun”, care a îmbunătățit semnificativ șansele de supraviețuire pentru pacienții diagnosticați cu melanom în ultimii zece ani. Cercetătorii au adunat informații despre zeci de pacienți, inclusiv despre dietele acestora, și au calculat „rata de răspuns globală” la tratament, care este proporția de participanți ale căror tumori au fost distruse sau reduse semnificativ de amintita procedură. „O dietă în stil mediteranean, care este bogată în cereale integrale, pește, nuci, fructe, leguminoase și legume, este asociată cu o probabilitate mai mare de răspuns bun la tratament în cazul pacienților cu melanom avansat”, adaugă specialiștii britanici.

Susține sistemul imunitar

Cercetări anterioare au arătat că fibrele, polifenolii și antioxidanții pe care dieta mediteraneană le aduce organismului din abundență influențează benefic sistemul imunitar și au activități antitumorale. „Legătura dintre dietă, microflora intestinală și susținerea sistemului imunitar în lupta împotriva cancerului este unul dintre cele mai interesante domenii ale cercetării medicale, iar studiile noastre arată în mod clar importanța unei diete prietenoase cu intestinul pentru îmbunătățirea șanselor de a supraviețui cancerului”, detaliază Spector.

„Toți pacienții cu cancer ar trebui să primească, înainte de a începe terapiile, sfaturi alimentare care pot salva vieți“ (Tim Spector, King’s College London)

Scade riscul de deces din orice cauză

O metaanaliză a descoperit că fiecare creștere punctuală a scorului în dieta mediteraneană - cât de bine se respectă acest regim alimentar - a fost asociată cu un risc mai mic de deces din orice cauză. Iată un exemplu de meniu zilnic: micul dejun - iaurt grecesc cu căpșuni și fulgi de ovăz; prânz - pită cu multă salată de legume (frunze de salată, castraveți, ardei, roșii cherry stropite cu ulei și lămâie) cu calamari la grătar; cină - o salată mare de ton cu un ou fiert tare, porumb dulce sau linte, frunze de salată verde, roșii, ceapă verde, usturoi verde, cu dressing de ulei de măsline și lămâie, condimente. Gustările sănătoase ale dietei mediteraneene, consumate cu măsură, sunt: o mână cu nuci (migdale, caju etc.), un fruct, morcovi, iaurt grecesc (mic), felii de mere cu unt de migdale.