de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Melancolia de sezon rece a fost documentată de știință de ceva vreme, dar o nouă cercetare vine să evidențieze că și zilele toride au potențialul propriu de a genera anxietate și toate acestea au efecte extinse asupra sentimentului de moralitate, a empatiei și a corectitudinii.
Vara și iarna, anotimpurile… declinului
Anxietatea sezonieră poate fi o problemă pentru mulți oameni, întrucât poate dicta inclusiv modul în care oamenii acționează și se comportă unul față de celălalt. O nouă cercetare publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences reflectă ce au descoperit oamenii de știință canadieni de la Universitatea din Columbia Britanică atunci când vine vorba despre comportamentul oamenilor în funcție de sezon. După ce au analizat peste 230.000 de răspunsuri la chestionare pe o perioadă de zece ani, în care s-a măsurat angajamentul participanților față de cinci valori morale - loialitate, autoritate, puritate, grijă și corectitudine - experții au descoperit că există un ciclu sezonier între atașamentul față de aceste valori. Mai precis, potrivit cercetătorilor canadieni, participanții la studiu au relevat faptul că sunt mai atașați de valorile de loialitate, autoritate și puritate primăvara și toamna și mai puțin vara și iarna.
Creșterea anxietății determină apelul la norme și tradiții
Tendința de „flexibilizare” a valorilor menționate este pusă de oamenii de știință pe seama ciclicității anxietății și depresiei sezoniere. „Am observat că nivelul de anxietate este diferit primăvara și toamna, ceea ce coincide cu perioadele în care oamenii susțin mai puternic valorile din societate. Această asociere sugerează că o anxietate mai mare îi poate determina pe oameni să caute confort în normele și tradițiile susținute de valori societale, care sunt o parte fundamentală a modului în care oamenii iau decizii și formează judecăți. Considerăm că această constatare ar putea fi doar vârful aisbergului, deoarece are implicații pentru tot felul de alte efecte în lanț”, susține autorul principal al studiului, Mark Schaller.
Valurile de caniculă şi de ger, din ce în ce mai puternice, acutizează tulburările emoţionale care duc la depresie
„Aceste constatări au implicații pentru atitudinile și acțiunile care pot fi afectate de valori morale, inclusiv prejudecăți intergrupuri, ideologii politice și judecăți juridice“ (studiu al Universității Columbia Britanică)
Implicaţii pentru legiferare şi aplicarea legilor
Seasonal Affective Disorder (SAD) se întâmplă multor oameni odată cu schimbarea anotimpurilor. În majoritatea cazurilor, simptomele încep în toamnă și continuă până în lunile de iarnă, scăzând energia și schimbând dispoziția. Potrivit unor cercetări anterioare, aceste simptome dispar de la sine odată cu lunile de primăvară, dar există și cazuri în care SAD provoacă depresie primăvara sau la începutul verii și se rezolvă în toamnă sau iarnă. Dat fiind faptul că valurile de căldură, ca și cele de ger, au devenit mai acute odată cu schimbările climei, specialiștii arată că nu este surprinzător faptul că oamenii se confruntă cu tulburări emoționale și în respectivele perioade. Studiul canadian pune astfel un accent și pe posibilele efecte de undă pe care constatările le pot avea, inclusiv la capitolul legiferare și punere în aplicare a legilor.