Main menu

header

998 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Un nou studiu confirmă o îngrijorare legată de sănătatea publică: mai mulți muncitori de la ferme de animale au contractat gripă aviară decât s-a raportat. Cercetătorii americani avertizează că virusul gripei aviare H5N1 a evoluat pentru a fi mai infecțios pentru mamifere, inclusiv pentru oameni, în ultimii doi ani.

Cazurile din SUA, subraportate

Cercetătorii de la Universitatea din Texas au realizat un studiu recent, care arată că autoritățile nu au o statistică exactă a numărului de cazuri de gripă aviară la oameni. „Sunt convins că sunt mai mulți oameni infectați decât știm”, punctează expertul Gregory Gray, de la Texas Medical Branch, care a condus studiul. Având în vedere că focarul de gripă aviară din SUA este aproape necontrolat, oamenii de știință văd riscuri tot mai mari. Cercetările lui Gray sunt primele care caută semne de infecții anterioare, nediagnosticate, la persoanele care au fost expuse la bovine de lapte bolnave - oameni care s-au îmbolnăvit și s-au recuperat. Echipa de specialiști a detectat semne de infecții anterioare de gripă aviară la lucrătorii din două ferme de produse lactate care au avut focare în Texas, cu o rată de afectare de aproape 15%. Specialiștii avertizează că dacă oamenii sunt infectați de gripa sezonieră și de gripa aviară simultan, cele două tipuri de viruși ar putea schimba gene într-un mod care să permită gripei aviare să se răspândească între oameni la fel de ușor ca și virusurile gripei sezoniere. „Nu vrem să ne aflăm într-o altă situație de tip COVID”, atrage atenția Samuel Scarpino, epidemiolog specializat în supravegherea bolilor.

Majoritatea persoanelor diagnosticate au fost infectate de animale

Virusul gripei aviare pare să se răspândească în principal prin intermediul laptelui și al echipamentelor de muls. În experimentele cu bovine, unele vaci au fost infectate prin respirarea picăturilor microscopice încărcate de virus. De asemenea, cercetarea a relevat faptul că alte animale de la fermele cu focare s-au îmbolnăvit și, de asemenea, că majoritatea persoanelor diagnosticate cu gripa aviară au fost infectate de animale. În noul său studiu, Gray a descoperit un indiciu că virusul se poate răspândi ocazional de la o persoană la alta, dar a adăugat că aceasta rămâne o presupunere. Pe de altă parte, potrivit observațiilor disponibile până în prezent, manifestarea bolii la oameni poate fi diferită, depinzând de tulpina de virus implicată şi de gravitatea infecţiei pe care persoana respectivă o prezintă.

De la tuse și febră până la insuficiență respiratorie severă

Simptomele gripei aviare la oameni pot fi diferite - de la uşoare până la severe. Câteva dintre cele mai întâlnite manifestări asociate cu această infectare sunt problemele respiratorii (tuse, secreţii nazale, congestie nazală, dureri în gât, febră), simptome gastrointestinale (vărsături, greaţă, diaree), dureri musculare, articulare şi oboseală. În cazurile mai severe, gripa aviară poate duce la apariţia unor dificultăţi de respiraţie severe, cum ar fi pneumonia şi alte complicaţii care pot să apară la nivel pulmonar. Simptomele de acest tip sunt mai des întâlnite în cazul tulpinilor mai agresive. Deși nu toate persoanele infectate cu gripă aviară manifestă aceste simptome, este necesară asistența medicală. Pe de altă parte, măsurile de prevenție împotriva infectării cu virusul gripei aviare sunt comune cu cele care protejează și de alte virusuri. În primul rând trebuie respectată igiena personală (spălare frecventă pe mâini cu apă și săpun, mai ales în urma unui contact cu animale), evitarea contactului cu exemplare bolnave, gătirea corectă a cărnii de pasăre (temperaturile ridicate distrug aceste virusuri), evitarea piețelor cu păsări vii, respectarea măsurilor de sănătate publică indicate de autorități în caz de diagnostic.

Din 2003 până în 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 au fost raportate la nivel mondial, din 23 de țări (statistică a Organizației Mondiale a Sănătății)

Simptomele infectării cu H5N1 sunt problemele respiratorii şi gastrointestinale, durerile musculare, articulare şi oboseala accentuată

„Nu avem imunitate naturală“

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om, relatează The Guardian. Cel mai recent, răspândirea virusului printre mai multe specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din SUA, a crescut riscul de răspândire la oameni, precizează OMS. „Varianta H5N1 a devenit o pandemie animală zoonotică globală, iar marea îngrijorare, desigur, este că prin infectarea rațelor și a găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acest virus evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii - apoi, în mod critic, va putea trece de la om la om. În sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, rata mortalității este extraordinar de mare, deoarece nu avem imunitate naturală la acest virus”, a declarat Jeremy Farrar, cercetător șef în cadrul agenției de sănătate a ONU.