Main menu

header

998 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Persoanele care suferă de insuficiență cardiacă se confruntă cu provocări suplimentare în menținerea sănătății la cote optime atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, ceea ce se întâmplă tot mai frecvent în lunile de vară. Dat fiind faptul că afecțiunea poate genera urmări grave, specialiștii fac recomandări pentru gestionarea insuficienței cardiace atunci când valorile din termometre sunt caniculare.

De la amețeli până la leșin

Insuficiența cardiacă este o afecțiune gravă, care poate influența negativ calitatea vieții pacienților și care, dacă nu este gestionată corespunzător, poate duce la complicații grave. Simptomele bolii pot varia de la ușoare la severe, inclusiv creșterea în greutate din cauza retenției de lichide și umflarea extremităților și abdomenului, amețeli, oboseală și confuzie din cauza aportului redus de sânge la organele vitale, dificultăți de respirație, tuse uscată sau respirație șuierătoare generate de congestia pulmonară, precum și, în cazurile mai grave, chiar durere puternică în piept și leșin. Dat fiind faptul că toate aceste simptome se pot acutiza serios în condiții de temperaturi foarte ridicate, când organismul este supus unui stres suplimentar, experții în sănătate oferă câteva recomandări menite să țină pacienții la adăpost de episoadele care îi pot afecta.

Apă suficientă, sucuri îndulcite deloc

Prima regulă de care trebuie să țină cont pacienții cu insuficiență cardiacă atunci când afară sunt temperaturi foarte ridicate este asigurarea hidratării corespunzătoare. Valabil pentru toată lumea în lunile de vară - și în general, pe tot parcursul anului - aportul de apă trebuie suplimentat în verile toride, astfel încât organismul să se poată răcori și să nu aibă de suferit inima și sistemul cardiovascular. Pe de altă parte, cum nevoile de hidratare ale fiecărei persoane diferă, se recomandă o discuție cu medicul de familie, astfel încât factori ca vârsta, dieta și stilul de viață să poată fi luați în considerare în stabilirea cantității de apă care să nu fie sub necesar, dar nici să reprezinte o exagerare. De asemenea, se consumă apă și ceai, nu băuturi carbogazoase sau sucuri cu prea mult zahăr - și în niciun caz alcool.

În timpul perioadelor cu temperaturi foarte ridicate, este necesar ca pacienții cu insuficiență cardiacă să continue tratamentul prescris de medic și să-și monitorizeze constant tensiunea arterială

Dieta, factor de influenţă major

În zilele caniculare se recomandă evitarea pe cât posibil a expunerii la Soare în orele în care astrul zilei este cel mai puternic (10:00-17:00), iar acest aspect valabil pentru toată lumea este cu atât mai imperativ pentru persoanele cu insuficiență cardiacă. În cazul în care aceste persoane trebuie totuși să iasă din casă, este preferabil ca aceste drumuri să fie scurte și să se poarte haine lejere, din țesături naturale. În interior, pacienții cu această afecțiune au nevoie permanent de o ventilație corespunzătoare, care să asigure temperatură ambientală confortabilă. În același timp, un mare aliat al gestionării optime a insuficienței cardiace în condiții de temperaturi foarte ridicate este menținerea unei diete sănătoase. Este binecunoscut faptul că legumele și fructele hidratează în mod natural, se digeră ușor și aduc organismului numeroase vitamine, minerale și antioxidanți, toate benefice pentru starea generală și funcționarea metabolismului. Proteinele consumate trebuie să fie din surse de carne slabă, pește sau pui, în așa fel încât consumul de energie pentru digestie să rămână moderat.