Main menu

header

999 13 1de Georgiana Mihalcea

Litiaza salivară este o afecțiune caracterizată prin formarea de calculi (pietre) în glandele salivare. Aceste pietre, numite sialoliți, se formează în principal din săruri minerale precum calciul și pot bloca fluxul de salivă din glande, provocând durere și inflamație. Doctor Sorina Dindere (medalion), medic primar ORL - Clinica Regina Maria Floreasca din București, ne-a dezvăluit faptul că simptomele includ durere sau umflare a glandei afectate, mai ales în timpul sau după masă, când secreția salivară este crescută. Tratamentul poate varia de la masaj local pentru a disloca piatra, până la intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea acesteia, în funcție de mărimea și localizarea sialoliților.

„Poate provoca dureri faciale și umflături”

- Ce este sialolitiaza?

- Sialolitiaza sau litiaza salivară reprezintă formarea de calculi (asemănători unor mici pietricele) la nivelul glandelor salivare sau la nivelul canalelor acestora. Aceste pietre, de obicei având în compoziție fosfat de calciu și hidroxiapatită, pot provoca dureri faciale și umflături. Simptomele pot apărea pe o parte (unilaterale) sau pe ambele părți (bilaterale). Glandele salivare sunt responsabile de formarea și secreția salivei, cu rol în digestia alimentelor. Principalele glande salivare sunt cele parotide, submaxilare și sublinguale și mai există glande mici accesorii. Cel mai frecvent afectate sunt cele submaxilare.

- Cât de des este întâlnită?

- Prevalența sialolitiazei în populație variază, dar este considerată relativ rară. Studiile sugerează că aceasta afectează aproximativ 1 din 10.000 până la 30.000 de persoane pe an. Este mai frecventă la adulți, în special în rândul bărbaților, și este rară la copii. Sialolitiaza reprezintă 50%-80% din toate bolile glandelor salivare și este cel mai frecvent întâlnită în glanda submandibulară, unde aproximativ 80%-90% dintre cazuri sunt raportate. Prevalența exactă poate varia în funcție de populația studiată și de metodele utilizate pentru diagnostic.

„Cauzele care duc la apariţia afecţiunii sunt: infecțiile virale sau bacteriene, blocarea canalelor excretoare prin corpi străini”

999 13 2- Cum se formează și cum arată calculii salivari?

- În procesul de formare al calculilor salivari sunt implicați mai mulți factori (infecții, blocaje la nivelul canalelor, factori chimici, metabolici, endocrini) care determină modificări în compoziția salivei, cu precipitarea și depunerea de săruri din saliva în jurul unui nucleu format din celule descuamate. Calculii salivari pot fi unici, adică există un singur calcul mare în canalul principal al glandei, sau multiplii atunci când apar mai mulți calculi mici. Pot fi de consistență dură sau moale, sfărâmicioasă. Culoarea diferă: albă-cenușie (majoritatea), brună (sunt amestecați cu sânge), gălbuie (conțin săruri de potasiu) sau roșiatică (calculi urici).

- Care sunt principalele cauze?

- Principalele cauze ce duc la apariţia sialolitiazei sunt: infecțiile virale sau bacteriene, blocarea canalelor excretoare prin corpi străini (fragmente de tartru dentar, fire din periuță de dinți, praf de dentină obținut după șlefuiri dentare etc.), o predispoziție genetică printr-o anumită compoziție chimică a salivei ce favorizează precipitarea sărurilor și mineralelor, anumite afecțiuni metabolice sau endocrine. Factorii favorizanți sunt reprezentați de o igienă orală defectuoasă, fumat, alcoolism, abu- zul de alimente conservate sau alimente cu mult azot (mezeluri, afumături etc.).

„Tratamentul este fie medicamentos, fie chirurgical”

- Cum putem identifica litiaza salivară?

- Simptomele sunt destul de caracteristice atunci când un calcul creează un blocaj la nivelul canalului glandei prin care se elimină saliva. De regulă, în timpul mesei sau imediat după, apare o durere intensă în glanda implicată - cel mai frecvent cea submaxilară care se inflamează, se mărește în volum, simptomele cedează la câteva minute după ce terminați de mâncat și se reiau la următoarea servire de alimente. Calculii care nu creează blocaj sunt asimptomatici, adică nu produc nicio problemă. Diagnosticul în cazul sialolitiazei e pus destul de ușor pe baza semnelor clinice și al examenului local efectuat de medicul ORL-ist, chirurg oro-maxilo-facial sau stomatolog. Ca investigații se recomandă ecografie de părţi moi ce poate identifica în majoritatea cazurilor aspectul caracteristic al glandei salivare ce are prezent un calcul în structura ei, dar, uneori, e nevoie de completare cu radiografii, examen RMN sau, mai rar, examen CT.

- Care sunt opțiunile de tratament?

- Tratamentul în cazul calculilor salivari este fie medicamentos, fie chirurgical și depinde de dimensiunea și de localizarea calculilor. În multe cazuri calculul se elimină spontan și simptomele dispar, alteori e nevoie de tratament cu antiinflamatorii, antispastice, secretolitice, chiar antibiotice. Sunt cazuri în care îndepărtarea pietrelor se poate face prin sondarea zonei cu un instrument medical, în cabinetul specialistului. De asemenea, sunt calculi care trebuie extrași printr-o mică intervenție chirurgicală, ce presupune de cele mai multe ori anestezie locală.

- Există anumite complicații ale bolii?

- Complicațiile care pot să apară în cazul netratării acestei afecțiuni sunt: abcesul glandei salivare, care apare în cazul blocajului total al canalului excretor, cu staza salivară; infectarea canalului și a glandei respective; infecții mici repetate care duc la cronicizarea și sclerozarea glandei. În această complicaţie apare mărirea de volum, consistența dură și aderența la țesuturile din jur. Când o piatră a glandei salivare obstrucționează fluxul de salivă, poate crea un mediu stagnant, favorizând creșterea bacteriilor. Acest lucru poate duce la o infecție în glanda afectată, afecțiune cunoscută sub numele de sialadenită, ce provoacă durere, umflături, roșeață și febră. În cazuri rare, dacă un abces sau o infecție nu este tratată sau nu este gestionată în mod adecvat, poate duce la formarea unei fistule salivare, care provoacă scurgerea de salivă.

Infecțiile severe ale unei glande salivare pot provoca simptome mai grave, inclusiv febră, oboseală și, uneori, umflare, durere și roșeață în jurul glandei afectate

„O bună igienă dentară şi orală poate preveni apariţia bolii“

- Cum putem preveni sialolitiaza?

- Câteva modalități prin care puteți preveni apariția calculilor salivari sunt următoarele: o bună igienă dentară și orală, renunțarea la fumat, la consumul excesiv de alcool, o alimentație echilibrată, fără exces de alimente intens procesate, conservate sau afumate. Este foarte important să vă prezentați la medic ori de câte ori apare o durere sau o mărire de volum a glandelor salivare aflate la nivelul: obrajilor, urechii și sub limbă. În esență, litiaza salivară nu este o afecțiune gravă sau care să pună în pericol viața și este perfect tratabilă.