de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Afecțiune pulmonară rară, care implică rigidizarea țesutului din plămâni, fi- broza pulmonară idiopatică îngreunează mult respirația și poate genera insuficiență respiratorie, insuficiență cardiacă și alte probleme grave de sănătate.
Consultul unui specialist, obligatoriu și necesar
Motivele pentru care se instalează fibroza pulmonară idiopatică nu sunt cunoscute pe deplin și fiecare caz este diferit, dar această afecțiune poate fi confundată cu boala pulmonară obstructivă cronică, așa că, atunci când intervin dificultăți de respirație, consultul unui specialist devine obligatoriu și necesar, pentru un diagnostic corect. În general, se consideră că fibroza pulmonară idiopatică poate fi declanșată de expunerea la poluare și toxine din mediul înconjurător, unele medicamente, radioterapie, infecții sau alte boli. La rândul lor, factorii genetici pot juca un anumit rol în dezvoltarea afecțiunii, dar este rar să apară la mai mult de un membru al aceleiași familii.
Provoacă cicatrici și rigiditate în plămâni
Fibroza pulmonară idiopatică provoacă cicatrici și rigiditate în plămâni. În timp, cicatricile vor deveni severe, iar rigiditatea va îngreuna respirația. Simptomele cele mai frecvent întâlnite ale bolii includ tuse cronică, disconfort toracic, slăbiciune, oboseală, pierdere în greutate. În timp, plămânii ajung să nu poată absorbi suficient oxigen pentru a furniza corpului cantitatea de care are nevoie, iar acest lucru poate duce în cele din urmă la insuficiență respiratorie și la alte afecțiuni. Pe de altă parte, progresia lentă a bolii face ca tratamentele disponibile să poată ajuta la ținerea afecțiunii sub control și la întârzierea progresiei.
Oxigenoterapie și medicamente
Potrivit Fundației pentru Fibroză Pulmonară, 50.000 de cazuri noi de boală sunt diagnosticate în fiecare an numai în SUA. Afecțiunea progresează treptat, în unele cazuri cu crize sau perioade în care respirația este mai dificilă. Leziunile pulmonare care au loc nu sunt reversibile și pacienții nu-și mai recapătă funcția pulmonară dinainte. În același timp, fibroza pulmonară idiopatică poate fi încetinită cu ajutorul unor măsuri ghidate de medic. Principalele obiective ale tratamentului medical sunt reducerea inflamației pulmonare, protejarea țesutului pulmonar și încetinirea pierderii funcției pulmonare. Cele mai comune opțiuni de tratament includ oxigenoterapie și medicamente. Terapia cu oxigen ajută la respirație, iar medicamentele ajută la controlul inflamației și la reducerea cicatricilor țesutului pulmonar.
Pe măsură ce cicatricile din plămâni devin severe, este nevoie de oxigen suplimentar
Tratamentul precoce poate ajuta la încetinirea progresiei FPI. Cu îngrijirea potrivită, este posibil să aveţi o bună calitate a vieții
Schimbări ale stilului de viaţă
Mai multe teste pot fi utilizate pentru a confirma fibroza pulmonară idiopatică - radiografie toracică, tomografie computerizată de înaltă rezoluție, testare la efort, teste ale funcției pulmonare, pulsoximetria, care măsoară nivelul de oxigen din sânge, test de gaze din sânge, biopsie pulmonară. Tratamentul precoce este vital pentru persoanele diagnosticate cu această afecțiune. La acesta se adaugă schimbări ale stilului de viață: renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți moderate, informarea cu privire la vaccinuri, vitamine sau suplimente, utilizarea unui monitor de oxigen. Se poate lua în considerare, de asemenea, participarea la ședințe de grup de sprijin pentru reabilitare pulmonară, precum și deprinderea unor instrumente pentru gestionarea stresului. Cu îngrijirea potrivită, este posibil să se mențină o bună calitate a vieții în cazul pacienților cu această afecțiune.