Main menu

header

1000 12 2de Georgiana Mihalcea

Boala „gură-mână-picior”, cunoscută de specialişti drept „exantem autolimitat”, este provocată de o infecţie virală. Aceasta determină apariţia unor băşicuţe, uneori cu aspect de spuzeală, ce izbucnesc în mici accese şi preferă pielea delicată a copiilor mai mici de cinci ani. Este contagioasă, frecventă la copiii cu vârsta de până la 5 ani, dar care poate afecta atât adulții, cât și vârstnicii cu un sistem imun slăbit.

Este produsă de un virus

Potrivit Centrului de Control și Prevenire a Bolilor, această afecțiune este produsă de enterovirusuri nonpoliomielitice, cum ar fi Coxsackie A16, A6 sau Enterovirus 71, comunitățile cele mai afectate fiind cele de preșcolari. În cazuri rare poate duce la complicații severe, cum sunt encefalita (inflamație a creierului) și meningita (inflamație a membranelor care protejează creierul). După cum știți, cei mici sunt neatenți, împart sticla cu apă și jucăriile la grădiniță, în parcuri ating aceleași obiecte, iar virusul nu ține cont de nimic când face victime. Boala se răspândește prin contactul persoanei bolnave cu alte persoane, prin picăturile care conțin particule de virus, atunci când persoana infectată tușește sau strănută, prin contactul cu suprafețele și obiectele contaminate, înghițirea apei infectate (din piscine, de exemplu) etc. 

Debutează cu febră moderată

Între a treia şi a cincea zi de la data în care a venit în contact cu unul dintre virusurile vinovate, copilul începe să se simtă rău. Semnalele de alarmă iniţiale cuprind febră moderată (în jur de 37,5ºC), pierderea apetitului, durere în gât, dificultate la înghiţit şi rinoree (copilului îi curge năsucul). De multe ori, părinţii cred că au de-a face cu o simplă răceală. Cam după două zile de la instalarea acestor simptome, apar băşicuţe mititele şi uneori senzaţia neplăcută de mâncărime. Veziculele se instalează, cu precădere, în palme şi pe tălpi, dar şi pe gingii, limbă şi în interiorul obrăjorilor. La bebeluşi, chiar şi pielea de pe funduleţ poate fi afectată.

Hidratarea copilului este esențială

Boala se răspândeşte prin contact direct cu picăturile de salivă, mucozităţile sau materiile fecale ale unei persoane deja infectate, prin strănut şi tuse şi prin atingerea de lichidul conţinut în vezicule. Copilul contaminat este contagios, începând cu primele simptome ale bolii şi până la dispariţia băşicilor de pe piele, aproximativ şapte-zece zile mai târziu. Mâinile, picioarele şi gura rămân sub asediul veziculelor aproape o săptămână şi, de obicei, îşi recapătă aspectul iniţial, fără ca vreun tratament să fie necesar. Rareori au loc complicaţii ale bolii, dar este bine să îi comunicați pediatrului orice modificare a stării copilului. Paracetamolul pentru copii ajută la scăderea temperaturii. Cel mic va avea nevoie de lichide din belşug, mai ales apă, ceai şi lapte. Evitați sucurile de fructe acidulate, care agravează veziculele din interiorul gurii.

Cum împiedicaţi răspândirea bolii

Există câteva reguli simple pe care ar trebui să le respectați după diagnosticarea copilului. În primul rând, acoperiți zonele de piele afectate cu tifon, pentru a permite băşicuţelor să se usuce.

  • Evitați să spargeți veziculele, fiindcă lichidul pe care-l conţin este responsabil de infecţie. Spălați-vă bine pe mâini după ce îl mângâiați pe micuţ sau după ce atingeți jucăriile, hăinuţele şi scutecele lui.
  • Utilizați o vreme veselă şi tacâmuri de unică folosinţă, în caz contrar, va trebui să sterilizați tot ce vine în contact cu saliva bolnăviorului.
  • Ține-ți copilul în casă de cum începe să-i crească temperatura şi să apară bubiţele şi până când acestea se usucă, pentru a evita contaminarea altor copii.