Main menu

header

1001 13 1de Georgiana Mihalcea

Igiena intimă joacă un rol esențial pentru sănătatea oricărei femei. Există însă situații în care excesul poate face mai mult rău decât bine, așa cum este cazul spălăturilor vaginale frecvente. Vaginul are un sistem propriu de curățare, tocmai de aceea acestea nu ar trebui făcute zilnic, pentru că nu ar face decât să influențeze pH-ul florei vaginale, ceea ce ar putea crește riscul de apariție a unor afecțiuni ginecologice. Doctor Andreas Vythoulkas (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, de la Clinica Genesis, ne-a oferit mai multe detalii despre importanța igienei intime corecte a femeii, dar și despre pericolul reprezentat de spălăturile vaginale.

„Este esențial să se evite produsele parfumate sau dure, care pot irita pielea sensibilă”

- Ce reprezintă, de fapt, igiena intimă la femei?

- Igiena intimă la femei se referă la practicile și obiceiurile de îngrijire personală care asigură sănătatea și curățenia zonei genitale și a zonei înconjurătoare. Aceasta include, în primul rând, folosirea unui produs de curățare delicat, special formulat pentru zona intimă, care să nu perturbe pH-ul natural. Este esențial să se evite produsele parfumate sau dure, care pot irita pielea sensibilă. Este importantă ștergerea din față spre spate pentru a preveni contaminarea zonei vaginale cu bacterii din zona anală. Femeile trebuie să pună preț pe purtarea lenjeriei de bumbac și evitarea hainelor foarte strâmte, care pot crea un mediu umed favorabil dezvoltării bacteriilor și a ciupercilor. Tampoanele, absorbantele sau cupele menstruale trebuie schimbate la intervale regulate pentru a preveni infecțiile și iritațiile. Cuprinde, de asemenea, spălarea zonei intime după activități fizice pentru a elimina transpirația și bacteriile care se pot acumula în timpul efortului. Este important de reținut că dușurile vaginale pot perturba echilibrul bacterian natural al vaginului, crescând riscul de infecții. Respectarea acestor reguli de igienă intimă poate ajuta la prevenirea infecțiilor, iritațiilor și disconfortului, menținând sănătatea zonei intime.

- De ce sunt practicate spălăturile vaginale?

- Foarte multe femei, cu precădere cele tinere și adolescentele, apelează deseori la soluțiile speciale din farmacii sau, și mai rău, la diverse ceaiuri ori chiar geluri de duș parfumate pentru a-și „curăța” în profunzime vaginul. Motivația acestora este mirosul neplăcut din zona intimă, de care vor să scape cu orice preț. Numai că împrospătarea frecventă a acestei zone sensibile a corpului poate avea consecințe nedorite asupra sănătății femeii, precum și asupra fertilității. Pe lângă dorința de a se simți mai fresh, femeile care fac deseori spălături vaginale spun că astfel evită să rămână însărcinate și previn diverse boli cu transmitere sexuală. Firește, nu există nicio dovadă că aceste lucruri sunt adevărate. Ba mai mult, cercetările indică, din contră, un risc mai mare de probleme atunci când igiena intimă este atât de... agresivă.

„Cele mai frecvente infecții sunt: boala inflamatorie pelvină, candidoza, vaginoza bacteriană, chlamydia, trichomoniaza”

1001 13 2- Pe lângă sfaturile oferite până acum, ce alte lucruri mai poate face o femeie care vrea să îndepărteze mirosurile neplăcute din această zonă a corpului?

- Îndepărtarea mirosurilor neplăcute din zona vaginală implică menținerea unei bune igiene intime și abordarea cauzelor potențiale ale acestor mirosuri. Dincolo de rutina zilnică și caracteristicile după care să alegeți lenjeria intimă aș mai adăuga câteva reguli simple. Încep cu hidratarea, deoarece consumul de apă suficientă ajută la eliminarea toxinelor din organism, inclusiv din zona vaginală. Vă sfătuiesc să evitați alimentele cu miros puternic, cum ar fi usturoiul și ceapa, care pot contribui la apariția mirosurilor neplăcute. Alimentele bogate în probiotice (iaurt, kefir) pot sprijini sănătatea vaginală. Încercați să evitați produsele parfumate (absorbantele, deodorantele intime sau șervețelele umede), căci pot irita zona și pot provoca dezechilibre. Urinarea după actul sexual ajută la eliminarea bacteriilor care pot cauza infecții și mirosuri neplăcute. Dacă mirosul neplăcut persistă și este însoțit de alte simptome, cum ar fi secreții neobișnuite, mâncărimi sau arsuri, este important să consultați un ginecolog. Acestea pot fi semne ale unei infecții vaginale (cum ar fi vaginoza bacteriană sau candidoza) care necesită tratament medical. Schimbați absorbantele și tampoanele la fiecare trei-patru ore sau mai des, în funcție de flux, pentru a preveni acumularea de bacterii care pot cauza mirosuri neplăcute. Și, nu în ultimul rând, aș menționa consumul de probiotice, deoarece poate ajuta la menținerea echilibrului bacterian vaginal, reducând riscul de infecții și mirosuri neplăcute.

- La ce riscuri se expun femeile care fac des acest lucru?

- Lipsa de informare în cazul igienei intime poate duce la apariția unor probleme de sănătate și, mai mult, poate afecta și viața de cuplu. Produsele folosite pentru spălăturile vaginale pot influența pH-ului florei vaginale, iar de aici e doar un pas până la apariția bolilor. Cele mai frecvente infecții în zona intimă sunt: boala inflamatorie pelvină, candidoza, vaginoza bacteriană, chlamydia, trichomoniaza. Toate acestea, netratate sau tratate mult prea târziu, pot crește riscul de patologii care împiedică obținerea sarcinii pe cale naturală sau care favorizează sarcina extrauterină. Un exemplu în acest sens este hidrosalpinx - adică înfundarea uneia sau a ambelor trompe uterine, ca urmare a bolii inflamatorii pelvine -, situație în care femeia nu poate să rămână gravidă pe cale naturală, cea mai probabilă soluție fiind fertilizarea in vitro în vederea obținerii sarcinii. Pentru orice nelămurire privind sănătatea și igiena intimă, rețineți că medicul ginecolog este cel mai avizat să vă ofere răspunsurile de care aveți nevoie.

Controlul ginecologic anual ajută la depistarea precoce a oricărei probleme și prevenirea complicațiilor prin instituirea tratamentului corect, așa că nu neglijați și nu amânați acest aspect important pentru sănătatea voastră

Ajutaţi-vă organismul cu probiotice pentru a menţine echilibrul bacterian vaginal

„Pot perturba echilibrul natural al bacteriilor, afectând astfel toată zona intimă“

- Există anumite situații în care pot fi, totuși, indicate?

- Spălăturile vaginale sunt în general nerecomandate de specialiști, deoarece pot perturba echilibrul natural al bacteriilor din vagin și pot duce la probleme de sănătate, cum ar fi infecțiile vaginale, iritațiile sau chiar bolile inflamatorii pelvine. Totuși, există anumite situații foarte specifice în care spălăturile vaginale pot fi recomandate de un medic, dar acestea sunt excepții și nu reguli generale. De exemplu, după anumite intervenții chirurgicale sau proceduri ginecologice, un medic ar putea recomanda o spălătură vaginală specială pentru a curăța zona sau pentru a administra medicamente. În cazuri foarte rare, specialistul poate prescrie o astfel de procedură ca parte a tratamentului pentru anumite tipuri de infecții vaginale. Acestea nu sunt spălături vaginale obișnuite, ci produse medicinale special formulate. Dacă o femeie a fost expusă accidental la substanțe chimice sau alți iritanți care ar putea afecta zona vaginală, ginecologul ar putea recomanda o spălătură pentru a elimina aceste substanțe. Dacă există simptome de infecție sau disconfort vaginal, este esențial să consulați un ginecolog, înainte de a încerca orice tratament, inclusiv spălăturile vaginale.