de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Inteligenţa artificială diagnostichează sindromul colonului iritabil mai rapid
Algoritmii inteligenței artificiale (AI) sunt pe cale de a remodela peisajul îngrijirii sindromului colonului iritabil. Un studiu derulat în cadrul University College Cork, din Irlanda, a constatat faptul că AI poate îmbunătăți acuratețea diagnosticelor, prezice rezultatele bolii și personalizează planurile de tratament mai rapid și mai precis decât medicii. Sindromul colonului iritabil afectează aproximativ 6,8 milioane de oameni la nivel global, iar diagnosticarea bolii se bazează în mare măsură pe proceduri invazive, precum colonoscopiile.
Liceenii săraci, mai predispuşi să se apuce de vapat
Elevii australieni de liceu cu o stare precară de bunăstare prezintă un risc de două ori mai mare să se apuce de vapat, arată datele unui nou studiu, realizat în zeci de unități de învățământ din New South Wales, Queensland și Australia de Vest. De asemenea, cercetarea a constatat că aceeași tentație de a apela la dispozitive de vapat este mai prezentă și în rândul liceenilor cu simptome de depresie moderată până la severă. Ponderea tinerilor de liceu care au vapat a crescut de aproape patru ori
COVID-19 accelerează îmbătrânirea creierului adolescenţilor
Cercetătorii de la Universitatea din Washington confirmă că infecția COVID-19 a activat un mecanism de derulare mai rapidă a dezvoltării creierului adolescenților. Publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, această cercetare prezintă imaginea îmbătrânirii accelerate a creierului adolescenților. Pe de altă parte, afectarea s-a manifestat diferit - în medie, creierul fetelor a prezentat schimbări echivalente cu îmbătrânirea cu 4,2 ani mai rapidă, în timp ce al băieților a îmbătrânit cu aproximativ 1,4 ani mai repede.din 2017 până în 2022/2023.
Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces în rândul vârstnicilor
Persoanele vârstnice care consumă regulat și în cantitate mare alimente ultraprocesate înregistrează un risc crescut de deces, arată rezultatele unui studiu de anvergură, care a urmărit dieta și sănătatea a peste jumătate de milion de persoane în vârstă din SUA, timp de 22,9 ani. Concret, consumul de acest tip de alimente scurtează viața, cu atât mai mult cu cât, potrivit rezultatelor prezentate la conferința NUTRITION 2024 a Societății Americane pentru Nutriție, consumul acestui tip de alimente generează și un indice crescut de masă corporală, care antrenează o serie întreagă de afecțiuni.
„Meditaţia bunătăţii“ combate depresia
O nouă cercetare, publicată de revista PLOS ONE, a pus în evidență faptul că vechea practică a meditației este benefică pentru stimularea memoriei persoanelor care suferă de depresie. Concret, studiul a arătat că meditația ghida- tă de bunătate poate ajuta oamenii care s-au luptat cu depresia să-și activeze sentimentele de bunătate față de ei înșiși și de ceilalți. „Meditația bunătății” este o practică ghidată, care antrenează memoria autobiografică, funcție cognitivă esențială pentru conceptul de sine, reglarea emoțiilor și rezolvarea problemelor.