de Simona Soare
După două experiențe personale emoționante în clinicile din Turcia, unde a reușit să devină mamă și să se recupereze după nouă atacuri vasculare cerebrale, o româncă a decis să-și dedice timpul și energia pentru a sprijini alți români să beneficieze de servicii medicale de calitate în Istanbul. Implicarea în proiectul MediciTurcia.ro i-a adus Ralucăi Constantinescu (medalion) nu doar satisfacția de a fi alături de cei aflați în dificultate, ci și bucuria de a vedea cum recomandările sale ajută persoane cu afecțiuni grave. Cum pot avea pacienții diagnosticați cu boli severe șansa la o viață sănătoasă, aflați de la consilierul medical Raluca Constantinescu.
„Am făcut o formă de epilepsie din cauză că a fost atât de afectat creierul”
- Ce v-a determinat să vă implicați activ în proiectul MediciTurcia.ro?
- Fiind pacientă la clinicile din Turcia, multe cunoștințe au apelat la mine pentru a beneficia de serviciile medicale din Istanbul, însă ceea ce m-a determinat cu adevărat să mă implic în proiectul MediciTurcia.ro a fost sentimentul de împlinire ce mi-l oferea fiecare caz medical pe care reușeam să-l soluționăm. Eu am stat două săptămâni în Istanbul, unde am beneficiat de tratamentul pregătitor pentru procedura de fertilizare in vitro (FIV) și apoi de FIV-ul în sine, având suportul echipei medicale în totalitate și la orice oră, încât nu am avut de ce să ne stresăm sau să ne îngrijorăm. FIV-ul din Turcia a venit ca o gură de aer proaspăt după trei ani de încercări de a deveni părinți, după un diagnostic crunt în România, atât pentru mine, cât și pentru soțul meu: nu puteți avea copii niciodată. Tot cu ajutorul medicilor din Turcia, am reușit să mă recuperez complet, după ce am suferit nouă atacuri vasculare cerebrale…
- Povestiți-ne mai multe despre perioada dificilă în care ați suferit nouă atacuri cerebrale...
- Într-o zi obișnuită, când eram acasă și aveam grijă de băiețelul meu care avea doar câteva luni, am realizat că nu mai pot pronunța literele „ș” și „ț”. M-am gândit că e din cauza oboselii survenite după naștere, acomodarea cu cel mic, lipsa de somn... Am început să am frecvent momente în care nu puteam vorbi sau spuneam cuvinte fără sens. Când am observat paralizia pe partea dreaptă a buzelor, am înțeles că situația era gravă și am mers de urgență la neurolog. Rezultatul de la RMN a fost șocant: un cheag de sânge la nivelul creierului și nouă atacuri cerebrale! Aveam nevoie urgentă de tratament, dar neurologul din România intrase în concediu pe termen nedeterminat. Urgența aceasta m-a adus din nou în Turcia, unde medicii mi-au făcut toate investigațiile într-o singură zi. Aveam o formă de epilepsie, cauzată de afectarea severă a creierului, iar medicii mi-au explicat că totul depinde de reacția mea la tratamentul agresiv, necesar pentru a preveni un alt atac cerebral, care ar fi fost fatal. Am stat o lună la pat, simțindu-mă foarte rău din cauza tratamentului, dar treptat organismul s-a obișnuit cu el. Acum mă simt excelent. În prezent, vin la control o dată la șase luni pentru a menține totul sub control.
„Niște investigații la timp ar fi dezvăluit problemele de coagulare”
- Care au fost cauzele producerii acestor accidente vasculare cerebrale?
- O problemă de coagulare a sângelui apărută la câteva luni după operația de cezariană a făcut ca un cheag de sânge să plece către creier și să-mi producă aceste atacuri cerebrale.
- Puteau fi prevenite aceste accidente vasculare cerebrale?
- Cauze genetice nu sunt, pentru că am făcut toate analizele ce puteau determina dacă există vreo problemă în acest sens, însă niște investigații la timp, un check-up complet, cu siguranță, ar fi dezvăluit aceste probleme de coagulare. Deci, da, puteau fi prevenite aceste accidente vasculare cerebrale.
„Cea mai mare suferință a fost să nu-mi pot ține bebelușul în brațe”
- Care au fost cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat pe parcursul procesului de recuperare?
- Cea mai mare suferință a fost să nu-mi pot ține bebelușul în brațe. Tratamentul foarte puternic, stările de rău pe care le aveam, precum și teama de a face o criză chiar în momentul când stau cu el în brațe, au fost devastatoare pentru o proaspătă mamă care așteptase atâția ani să aibă grijă de bebelușul ei. M-am bucurat sincer că nu am ceva mult mai grav, deși era foarte grav deja ceea ce mi se întâmplase, dar știind că mă voi putea recupera prin tratament medicamentos a fost o veste bună pentru mine. Stările de rău, reacțiile adverse, perioada de recuperare - toate acestea au fost extrem de dificile, dar totul a trecut când organismul a început să reacționeze pozitiv la tratament.
- Care sunt principalele aspecte pe care le promovați în ceea ce privește prevenția?
- Este mult mai ușor să vindeci afecțiunile descoperite în faza incipientă. Chiar și cancerul descoperit la timp se poate vindeca complet. În Turcia, există pachete de check-up special concepute pentru prevenție, care sunt făcute în fiecare an de către pacienții străini. Acestea includ investigații complete și analize de sânge, la prețuri accesibile și în timp scurt, de doar una-două zile. Medicii colaborează pentru a evalua starea pacientului și a oferi un diagnostic și un tratament corect. În cazul afecțiunilor grave, precum atacul cerebral sau cancerul, accesul rapid la tratament este esențial pentru șansele de vindecare.
„Am avut pacienți care, la un simplu control de rutină, au descoperit boli grave”
- Ce realizări importante ați avut în cadrul acestui proiect?
- Am avut pacienți de toate vârstele, de la copii la adulți, care au obținut rezultate excelente. Cea mai mare satisfacție vine atunci când ei mă sună să îmi spună că se simt bine, după ce au primit un diagnostic precis și tratamentul potrivit. Am avut și cazuri în care, la un simplu control de rutină, s-au descoperit boli grave, precum cancerul în stadii incipiente, și au fost tratate la timp. Vreau să îndrum cât mai mulți români să facă controale periodice, pentru a preveni și trata din timp afecțiunile. Îmi doresc să găsesc surse de finanțare, precum asigurări private sau fundații, menite să sprijine persoanele care nu-și permit costurile mari pentru intervenții sau tratamente complexe.
„Îi sfătuiesc pe oameni să ceară şi o a doua opinie medicală“
- Ce mesaj doriți să transmiteți celor care se confruntă cu probleme de sănătate grave?
- Îi sfătuiesc pe oameni să ceară și o a doua opinie medicală. Noi o oferim gratuit! Aproximativ 90% dintre cei care primesc această opinie aleg să meargă în Turcia pentru investigații sau tratament. Oferim și consultații online pentru a asigura o comunicare eficientă între pacient și medic, înainte de sosirea în Turcia. Costurile sunt similare cu cele din sistemul medical privat din România, iar pacienții beneficiază de tot sprijinul nostru în găsirea celei mai bune soluții pentru vindecare.
- Care este procedura prin care poți beneficia de tratament personalizat în spitalele din Turcia?
- Primul pas este ca pacientul să ne contacteze și să ne trimită documentele medicale și informațiile despre starea sa de sănătate. Noi trimitem aceste date către clinicile din Turcia și revenim rapid cu răspunsuri din partea medicilor: propuneri, investigații necesare, costuri și durata șederii. Pacientul primește aceste informații împreună cu servicii gratuite, precum translator român în clinică, transferuri între aeroport, hotel și clinică, asistență pentru cazare. De asemenea, înainte de a ajunge la clinică, pacientul poate programa online o întâlnire cu medicul din Turcia.