Main menu

header

1002 12 1de Georgiana Mihalcea

Studiul surprinzător, dat publicității de curând, arată că femeile pot rămâne însărcinate și după ce și-au legat trompele uterine. Contrar credinței populare, se pare că legarea trompelor nu garantează că nu va apărea o sarcină. Cercetătorii din California au făcut descoperirea surprinzătoare că rata de sarcină neplanificată după sterilizarea tubară în Statele Unite era încă între 2,9% și 5,2%, scrie StudyFinds.

Ce se știa până de curând

Statisticile arată că 65% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani folosesc metode contraceptive. Legarea trompelor este adesea considerată o cale extremă de contracepție. Această intervenție chirurgicală abdominală implică clamparea, tăierea sau îndepărtarea trompelor uterine, deoarece este considerată o soluție „permanentă” pentru prevenirea sarcinii. Peste 21% dintre femeile cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani și 39% dintre femeile de peste 40 de ani aleg să își lege trompele. Este o decizie adesea luată în rândul persoanelor cu venituri mici și care au afecțiuni medicale cronice. Deși ligatura tubară nu este o soluție permanentă pentru a pune capăt fertilității, aceasta a părut întotdeauna să fie cea mai bună opțiune. Studiile anterioare au estimat anterior că mai puțin de 1% dintre femei rămân însărcinate după sterilizare.

Datele recente răstoarnă vechile credințe

Cercetarea actuală, publicată în NEJM Evidence, constată că ratele sunt mult mai mari și mai semnificative decât dacă femeile ar alege o altă opțiune contraceptivă. „Persoanele care utilizează un implant de braț contraceptiv sau un sterilet sunt mai puțin susceptibile de a rămâne însărcinate decât cele care au trompele legate”, explică medicul Eleanor Bimla Schwarz, șeful Diviziei de Medicină Internă Generală a Universității din California. Autorii studiului au examinat patru runde independente ale anchetei naționale privind creșterea familială din 2002 până în 2015. Datele au inclus 31.000 de femei, dintre care 4.184 aveau trompele legate. După primul an de sterilizare tubară la femeile care și-au legat trompele între 2013 și 2015, șansele de sarcină erau de 2,9%. Acestea creșteau cu cât persoanele erau mai tinere la momentul intervenției chirurgicale. „Când aleg o metodă de prevenire a sarcinii, femeile iau în considerare multe lucruri diferite, inclusiv siguranța, confortul și cât de repede pot începe să folosească metoda”, conchide Schwarz. „Pentru persoanele care au ales o metodă «permanentă», a afla că au rămas însărcinate poate fi foarte supărătoare. Se pare că aceasta este, din păcate, o experiență destul de comună”.

Dacă o femeie optează pentru ligatura trompelor imediat după nașterea prin cezariană, procedura poate fi realizată în timpul acelei operații

În ce constă această procedură

Legarea trompelor uterine, cunoscută și sub numele de ligatura trompelor sau sterilizare tubară, este o procedură chirurgicală folosită ca metodă permanentă de contracepție. Aceasta implică blocarea sau sigilarea trompelor uterine pentru a preveni întâlnirea spermatozoizilor cu ovulul, ceea ce împiedică fertilizarea și, prin urmare, sarcina. Procedura poate fi realizată în mai multe moduri. Primul constă în ligatura și secționarea trompelor și reprezintă metoda clasică, în care trompele uterine sunt legate cu un fir și apoi secționate, blocând astfel calea între ovare și uter. A doua variantă se face prin aplicarea unor clipsuri sau inele speciale, care împiedică trecerea ovulelor. De asemenea, trompele uterine pot fi sigilate prin arderea cu ajutorul unui electrocauter, ceea ce determină închiderea lor permanentă. În unele cazuri, o parte din trompele uterine poate fi îndepărtată complet pentru a asigura o întrerupere definitivă a canalului prin care ovulele trec din ovare către uter.